Pjevačica Nika Antolos traži pomoć predsjednice u liječenju mulitple skleroze

Nika Antolos
Bivša članica grupe Feminem Nika Antolos saznala je u studenom prošle godine da boluje od multiple skleroze, a sada je poslala i apel predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da legalizira ulje kanabisa.
Vidi originalni članak

Naime, Nika Antolos kao i mnogi drugi koji boluju od multiple skleroze želi se liječiti uljem kanabisa koje je u Hrvatskoj, ako se želi upotrebljavati skupo i teško dostupno. Na svom profilu na Instagramu napisala je objavu u kojoj je označila predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.Tekst iz objave prenosimo u cijelosti: 

Sedam najčešćih ranih znakova multiple skleroze - prepoznaj ih na vrijeme

"Ja sam Nika, mama prelijepe djevojčice Sienne i uskoro ću možda prekršiti zakon. Naime bolujem od multiple skleroze i vise mi se nekako ne trpi konstantne nagle bolove cijelim tijelom, vrtoglavice,konstantni umor...
Sia me moli da se igramo lovice, ali ja nemam snage. A s obzirom da medicinsko ulje canabisa (u pravoj čistoj formi i dozama) u ljekarnama nit postoji nit nosi normalnu cijenu, primorana ću očito biti odlaziti u Sloveniju i ilegalno kupovati isto.
Najmanje od svega sto trebam uz takvu dijagnozu,jest stres koji osjećam na samu pomisao, da nešto ilegalno radim i to još dok me dijete doma čeka. Ali još gori me preplavi na pomisao da me Sia gura u kolicima dok ja pomalo u bolovima gasnem..
Hrvatska,bilo bi lijepo kad bi moje šlapice prošle bez kršenja zakona i šuljanja po bolnicama. Već samo mirovale kraj kauča mog dnevnog boravka. Nema vremena. Nema “jednom” nit’ “biti će već”. Ja kao i 6.000 ljudi u HR hoćemo pomoć sada. Mi u sada živimo.
Dozvolite nam da se liječimo ili si bar pomognemo LEGALNO." 

Pjevačica je uputila i službeno pismo predsjednici kroz šest mailova, međutim odgovor još uvijek nije dobila. Isto tako, Nika je podržala Huanita Luksetića koji je zbog korištenja ulja kanabisa u medicinske svrhe dobio dvije godine zatvora. 

"'Huanito me jako inspirirao. Nadam se da neće doći do zatvora jer bi to bilo takav apsurd. Da čovjek koji si je u bolima pomagao uđe u zatvor jer se htio izliječiti! Htio si je pomoći, da mu bude bolje, da ga ne boli. Ja ne vidim tu nikakvu logiku. Čovjek nije htio pušiti travu jer mu je fora biti high, nego je sebi radio uvjete za lakši život - da ne bude u kolicima, da mu se ne tresu ruke, da mu se ne vrti i da mu se ne povraća... Ja ga razumijem jer ja to isto prolazim. Ne mogu shvatiti da itko dalje može mirno živjeti, nakon što optuži takvog čovjeka. Nije mi jasno kako taj spava", rekla je Nika Antolos za miss7. 

U Hrvatskoj je ulje kanabisa legalno od 2015. godine. Međutim ono što je problem je cijena zbog koje medicinski kanabis još uvijek nije dostupan svim jer ga HZZO nema namjeru plaćati, a mjesečna doza košta oko 3000 kuna. Isto tako, mnogi se pacijenti žale da će im malo koji liječnik propisati bijeli recept s kojim može do legalnog pripravka medicinske konoplje.   

Naša čitateljica Marija ima multiplu sklerozu i zanima je kako se hraniti Multipla skleroza i prehrana

Posjeti missZDRAVA.hr