Ovisno o svojoj krvnoj grupi, bit ćeš podložnija ovim bolestima

Thinkstock
Tvoja krvna grupa može ti puno toga reći; od idealne prehrane do toga kojoj bi bolesti mogla biti podložna. To je nešto što ne možeš promijeniti pa ako do sada nisi saznala, provjeri koja si krvna grupa i koje ti opasnosti mogu prijetiti.
Vidi originalni članak

Doktor Lawrence Cytryn s hematološko - onkološkog odjela Ichan School of Medicine u Mount Siani otkrio je za portal Prevention kako je primarni razlog zašto bi trebala znati svoju krvnu grupu transfuzija krvi, no postoje i brojni drugi razlozi zbog kojih bi ju trebala provjeriti. 

krvna grupa i karakter Tvoja krvna grupa može otkriti kakav karakter imaš

Ovisno koja si krvna grupa, tvoje će tijelo biti podložnije nekim bolestima od ljudi s drugim krvnim grupama. 

Slijedi popis tih bolesti i krvnih grupa koje su im podložne:

Krvni ugrušci

Oni koji imaju krvnu grupu 0 imaju manje šanse od stvaranja krvnih ugrušaka, kaže Cytryn. 

To ih čini manje podložnima obolijevanju od Von Willebrandove bolesti, najčešćeg nasljednog poremećaja zgrušavanja krvi (koagulacije), do kojega dolazi zbog nedostatka Von Willebrandova faktora, a kojoj su podložnije krvne grupe A, B i AB, i to čak 30%

Samo AB grupa je 20% pod većim je rizikom razvijanja krvnih ugrušaka. 

Rak želuca

Iako je ovdje sigurna krvna grupa 0, bila ona negativna ili pozitivna, u opasnosti od ove bolesti su druge krvne grupe, a sumnja se da je pod najvećim rizikom A grupa

Čirevi

U ovom slučaju, od peptičkih ulkusa grupe A i AB su sigurnije od nule, a stručnjaci pretpostavljaju da je to zbog različitosti u imunološkim reakcijama na razne infekcije

Bolesti srca

Osobe s krvnom grupom 0 pod manjim su rizikom razvijanja srčanih bolesti, i to 23% u usporedbi s drugima, prema jednom istraživanju Harvard School of Public Health. Pod najvećim su rizikom AB i B grupa. 

Rak gušterače

Ponovo dobre vijesti za krvnu grupu 0! Cytryn kaže kako je i ovoga puta ona manje podložna obolijevanju od raka gušterače, dok je krvna grupa B u najvećoj opasnosti.

Jedno je istraživanje objavljeno u Journal of the National Cancer Institute kako krvna grupa A ima 32% više šanse da oboli od tog karcinoma, grupa AB 51% šanse, a B grupa čak 72%.

Zbog ovako velikih brojki, potrebno je još istraživati uzroke zašto su ove grupe genetski podložnije, pogotovo na području krvnih antigena i njihove reakcije na upale. 

Iako ne možeš ništa promijeniti...

Cytryn savjetuje kako bi trebala prilagoditi svoj životni stil i prehranu ovim nalazima, kako bi smanjila rizik od bolesti kojima je tvoje tijelo genetski podložno. 

smrt muškaraca Muškarce može ubiti krv žena koje su bile trudne, neke već je

Posjeti missZDRAVA.hr