Ove stvari žene trebaju raditi kako bi ostale zdrave i dugovječne

Guliver/Shutterstock Osiguraj svoj mir Wiener dopunskim osiguranjem!
Stara narodna poslovica kaže “Bolje spriječiti nego liječiti”, a jedan od najboljih načina za spriječiti redoviti su sistematski pregledi. Vjerojatno misliš što će ti sad pregledi kad si zdrava?
Vidi originalni članak

Tvoja briga o zdravlju trebala bi početi već u dvadesetima, jer i ona doprinosi tvojoj kvaliteti života uz održavanje optimalne tjelesne težine, zdrave prehrane te redovitog kretanja i vježbanja. Izdvojili smo po jedan pregled, po godinama starosti, za koji je iznimno važno da ga ne preskačeš, jer će ti pomoći da što dulje održiš svoje tijelo zdravim

20-e 

Ginekološki pregled i PAPA-test - Sa navršenih 18 godina ili na početku spolne aktivnosti važno je da odeš na ginekološki pregled, u sklopu kojeg je i PAPA test. Ovaj pregled, prvi put može ti biti malo nelagodan, ali ne brini jer ne boli, a iznimno je važan. Ginekolog će pregledati vanjsko spolovilo i provjeriti postoje li znakovi iritacije, a zatim će pregledati unutarnje spolovilo instrumentom, koji se zove spekulum. Nakon toga slijedi uzimanje brisa sluznice cerviksa koji se provjerava PAPA testom. Naime, ovim se testom mogu detektirati abnormalne stanice, koje obično upućuju na prekancerozno stanje (ako osjetiš bol tijekom pregleda upozori ginekologa da bude nježniji). PAPA-test jako je važan spolno aktivnim ženama, jer pomaže u dijagnostici HPV-a (humanog papiloma virusa), spolno prenosive bolesti koja se dovodi u vezu s karcinomom cerviksa. Na kraju slijedi pregled ultrazvukom; sonda se uvodi u rodnicu te detaljno pregledavaju maternica, jajnici i područje male zdjelice. Većina ginekologa preporučuje ginekološki pregled kao i PAPA test jednom godišnje.

Jesi li  znala da svakog mjeseca, nakon završetka menstruacije možeš sama kod kuće pregledati dojke? Primijetiš li bilo kakve kvržice ili iscjedak odmah se javi svom ginekologu. American Cancer Society preporučuje s navršenih 20 godina nadalje UVZ pregled dojki kod ginekologa svake tri godine. No ako u tvojoj obitelji postoji slučaj raka dojke, provjeri s ginekologom trebaš li i češće odlaziti na preglede.  

30-e

Zbog stresa kojem smo svakodnevno izloženi, u tridesetima ti preporučujemo da obratiš pažnju i na štitnjaču. Ovu endokrinu žlijezdu neki nazivaju i čuvaricom cijelog organizma, a svojim oblikom podsjeća na leptira. Regulira rad svih tjelesnih stanica, jer hormoni koje proizvodi direktno utječu na stanični metabolizam. Luči dva hormona: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), važne za uravnoteženu funkciju cijelog organizma - krvožilni i dišni sustav, mozak, ali i kretanje, spavanje i probavu, te rad ostalih žlijezda (npr. nadbubrežne i spolnih žlijezda). Oba hormona sudjeluju u održavanju bazalnog, osnovnog metabolizma stanica, gdje njihov manjak može usporiti metabolizam do 40%, a višak ubrzati metabolizam čak 60 do 100%. U okviru jednog dnevnog ciklusa štitnjača, ovisno o fazi dana i intenzitetu stresa, povećava prokrvljenost, odnosno povećava svoj rad za 40% čime ubrzava stanični metabolizam. Rad štitnjače se može mijenjati, obzirom na godišnje doba i atmosferske prilike. Jesi li znala da kada si pod velikim stresom, upravo štitnjača upozorava tvoje tijelo da uspori? Za  njezin rad osim spomenutih hormona vrlo su važni vitamini A, C i E te željezo i cink.

Bilježe se sve češći problemi sa štitnjačom kod žena, pa je dobro napraviti UZV štitnjače za svaki slučaj. Ako je njezina funkcija uredna, a veličina nepromijenjena, kontrola svakih 5 godina bit će dovoljna, no ako u tvojoj obitelji ima netko problema sa štitnjačom kontroliraj ju svake 3 godine.  

40-e

U četrdesetima je pravo vrijeme za provjeru rada srca. Jednom u pet godina poželjno je napraviti EKG i ultrazvuk srca,  no ako spadaš u neku od rizičnih skupina pregled trebaš ponavljati svake 3 godine. Ovo su važne godine za prevenciju, a mnoga istraživanja pokazuju da promjena načina života može biti snažnija intervencija za sprječavanje bolesti srca nego bilo koji lijek.

Zanimljivo je spomenuti da prestanak pušenja smanjuje rizik od obolijevanja i smrti od bolesti srca i krvnih žila za 30 %. Isto tako povišeni krvni tlak jedan je od rizičnih čimbenika, koji pogoduju razvoju bolesti srca i krvnih žila, posebno kod osoba srednje i starije životne dobi.

Kako bi prevenirala bolesti srca i krvnih žila smanji konzumaciju soli, masnoća životinjskog porijekla i rafiniranih ugljikohidrata, a povećaj unos povrća, voća i ribe. 

Zdravi životni stil nezamisliv je bez tjelovježbe. Naime, vježbanjem u srčani mišić i mozak dolazi i do 50% više kisika i hranjivih tvari. Trenirano srce može obaviti veći rad uz manji napor. Efikasnost rada arterija veća je, što povoljno djeluje na krvni tlak. Žustro hodanje 4 - 5 kilometara sagorijeva 340 kalorija, što pomaže u reguliranju tjelesne težine. Za 40 % smanjuju se loše masti u krvi, a povećavaju dobre. Nepušenje, vježbanje 3-5 puta tjedno, konzumacija zdrave hrane, održavanje zdrave težine četiri su glavne odrednice, čijom primjenom možeš prevenirati poteškoće sa srcem.

50-e

U pedesetima je vrijeme da posvetiš dodatnu pažnju plućima. Zdrava pluća omogućit će ti kvalitetniji i aktivniji život u zrelijoj dobi pa je važno na vrijeme se savjetovati s pulmologom.

Vježbe disanja, fizička aktivnost i vitamin D mogu ti uvelike pomoći. Pušenje uništava pluća izazivajući razne probleme, od manjih respiratornih bolesti pa sve do težih bolesti, a definitivno utječe i na kapacitet pluća. Sigurno si već vidjela razliku između zdravih i pušačkih pluća, a kapacitet pluća će se povećati za najmanje deset posto devet mjeseci nakon prestanka pušenja. 

Mnogo je vježbi disanja koje su jednostavne i možeš ih raditi svakodnevno i kod kuće. Sjediš s rukama na leđima, udahneš i zadržiš dah desetak sekundi, a onda izdahneš. To možeš napraviti dok gledaš televizijski program. Zanimljiv je podatak da su više razine vitamina D u organizmu povezane s boljom funkcijom pluća. Tijekom ljeta, dobit ćeš dovoljne količine vitamina D zahvaljujući izlaganju suncu, no potrebno ga je nadoknaditi u zimsko vrijeme kad se sunce često skrije. Zdravlje pluća možeš održati i baveći se sportom. Naša pluća u tijelo unose kisik, a izbacuju ugljikov(IV) oksid. Dok vježbaš, ovaj se proces  ubrzava i čini pluća jačima i efikasnijima. 

Redovitim pregledima i rutinskim kontrolama uspjet ćeš prevenirati razvoj potencijalnih bolesti, jer ako se otkrije u početnoj fazi većina bolesti je izlječiva. Rana dijagnostika vrlo je učinkovita, a ti ćeš biti mirnija znajući da brineš o svom zdravlju, odlazeći na redovite kontrole. Brineš o financijskim izdacima za preglede? Potpuno te razumijemo, jer troškovi pregleda i lijekova ponekad nisu baš zanemarivi, no imamo za tebe odličan prijedlog.

Osiguraj svoj mir Wiener dopunskim osiguranjem. Iskoristi u svibnju posebnu akciju: za samo 45 kuna mjesečno i uz nekoliko klikova online ugovori svoju policu Wiener dopunskog osiguranja, koja pokriva sva sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja u punom iznosu bez ograničenja te nudi mogućnost dodatnog ugovaranja B liste lijekova i pridruženih programa. Uz ugovorenu policu daruju ti i mini policu dodatnog osiguranja, koja uključuje po jedan pregled privatnog liječnika i dijagnostičku pretragu, a u ponudu su uključeni i pregledi liječnika o kojima smo danas pisali. Možeš platiti na rate, a za jednokratno plaćanje osiguran ti je 5%-tni popust. Osiguranje možeš dogovoriti i putem webshopa što dodatno štedi vrijeme. Više info o ovoj ponudi pogledaj ovdje.

Posjeti missZDRAVA.hr