Ove simptome rijetko povezujemo s prehranom, no baš oni mogu biti posljedica intolerancije na hranu
Za razliku od alergija na hranu, intolerancija na neke namirnice ne ugrožava život, ali kvalitetu života sigurno da. Procjenjuje se da se oko 20 posto svjetske populacije bori s ovim problemom, a taj postotak je dalje u porastu. Što dodatno otežava ovaj problem, intolerancije na hranu je teško dijagnosticirati, a ljudi također simptome uvijek ne povezuju isključivo sa svojom prehranom jer teškoće koje osjećaju na prvu nisu povezane s probavnim sustavom.
I dok proljev, nadimanje, bol u trbušnoj šupljini ili refluks ukazuju na probleme koje može izazvati hrana, mnoge je simptome teško dovesti u vezu s njom. Naime, intolerancija na određenu hranu, odnosno sastojke te hrane, može izazvati sav niz 'neočekivanih' simptoma. Često se očituju na koži poput osipa, svrbeža, dermatitisa, ali odražavaju se i na respiratorni sustav. Oticanje nosne sluznice, sinusitis ili suhi kašalj, između ostaloga, mogu biti simptomi intolerancije na neku ili neke namirnice, ali što posebno zna mučiti ljude i što malo tko može povezati s hranom su neurološki simptomi poput glavobolja, vrtoglavica do psiholoških poput gubitka motivacije, tjeskobe, umora ili čak hiperaktivnost kod djece.
Dodatno komplicira to što možemo biti intolerantni na brojnu hranu, a najveći broj ljudi ima intolerancije na laktozu i gluten. A mnoge namirnice, odnosno sastojci u njima, mogu izazvati simptome intolerancije, recimo, mnogi ljudi su intolerantni na kofein, hranu i pića koja sadrže sulfite koji se prirodno nalaze u grožđu, vinu i zrelom siru, a dodaju se hrani kao konzervans.
Dakle, hrana je naš prijatelj, ali se ponekad, zbog naših gena, neki njezini dijelovi znaju pretvoriti u neprijatelja i uništavati nam kvalitetu života. Kako su simptomi brojni i raznovrsni, teško ih je sve povezati s prehranom i mnogi ljudi nastavljaju živjeti s boli i tegobama. Međutim, postoji izlaz - uvjeriti se sigurno i pouzdano da smo intolerantni, prilagoditi svoju prehranu i početi živjeti bez tegoba.
Također, ako želite prilagoditi svoju prehranu na temelju genetskih informacija kako biste spriječili potencijalne komplikacije i održali zdravlje ili dublje razumjeti genetske faktore koji mogu utjecati na vaše zdravlje i prehrambene potrebe, ovaj genetski test će vam itekako dobro doći.
Uz genetske, Poliklinika Analiza ima i razne testove intolerancije na hranu među kojima je i test 220 namirnica. U slučaju kada test intolerancije na hranu zabilježi pozitivne rezultate, potrebno je krenuti s određenim koracima koji će s vremenom dovesti do poboljšanog stanja vašeg organizma. Nakon testiranja Poliklinika Analiza nudi besplatne konzultacije s nutricionistom koji će kroz savjetovanje i mogućnost izrade plana prehrane pomoći ukloniti uzroke problema.
Poliklinika Analiza prva je u Hrvatskoj počela s provođenjem testiranja još prije 16 godina, a genetska i serološka testiranja intolerancije na hranu radi isključivo koristeći znanstveno medicinski dokazane metode, što znači da se prilikom testiranja koriste reagensi certificirani od strane Europske Unije, isključivo za uporabu u medicinskim laboratorijima.