Sve što treba znati o oralnoj kemoterapiji za rak dojke

shutterstock
Oralna kemoterapija može se koristiti kod kuće za liječenje raka dojke. Kako bi se obavila kemoterapija prije su oboljeli morali ići u liječničku ordinaciju ili bolnicu kako bi dobili intravenoznu (IV) infuziju ili injekciju. Kemoterapija u bolnici je u nekim slučajevima odbijala osobe od liječenja jer iziskuje angažman, tako da je kemoterapija koja se može uzimati kod kuće velika prednost.
Vidi originalni članak

Oralna kemoterapija je lijek za uništavanje raka u obliku tablete. Lijek djeluje na sličan način kao i drugi lijekovi za kemoterapiju, ciljajući na rak i druge stanice kako bi usporio ili zaustavio rast raka. Osoba će i dalje imati nuspojave kemoterapije i trebat će redovito posjećivati liječnika. Kemoterapijske lijekove je važno uzimati prema redovnom rasporedu, onako kako ih je liječnik propisao. Činjenica da je lijek u obliku pilule, a ne intravenske infuzije, ne znači da je manje jak ili da je manje vjerojatno da će naškoditi osobi, ako ga nepravilno koristi.

Neki primjeri oralnih kemoterapija za rak dojke uključuju:

  • ciklofosfamid
  • etopozid
  • kapecitabin
  • metotreksat natrij

Kako oralna kemoterapija postaje sve popularnija, znanstvenici nastavljaju razvijati više opcija kemoterapije temeljenih na tabletama.

Prednosti oralne kemoterapije za rak dojke

Osoba s rakom dojke može imati nekoliko koristi od oralne kemoterapije. Moguće koristi uključuju:

  • Učinkovitost. Mnogi oralni kemoterapijski lijekovi za rak dojke su reformulacije tradicionalnih kemoterapija i imaju sličnu učinkovitost. Većina istraživanja pokazuje da ti lijekovi dobro djeluju. Međutim, specifična učinkovitost lijeka ovisi o vrsti raka dojke.
  • Sigurnost zbog covida. Tijekom pandemije COVID-19 izbjegavanje bolnica i medicinskih ordinacija može usporiti širenje virusa, što je osobito važno za oboljele od raka s oslabljenim imunološkim sustavom. Oralna kemoterapija može smanjiti broj posjeta liječniku i vrijeme provedeno u bolnici.
  • Praktičnost. Osobe s rakom dojke možda će preferirati oralnu kemoterapiju jer štedi vrijeme. Ne moraju se oblačiti, sjediti u prometu, pronaći parkiralište i odreći se većeg dijela dana za kemoterapiju.
  • Manje boli. Za neke ljude kemoterapije su zastrašujuće ili bolne, a interakcija s liječnicima stresna. Nasuprot tome, uzimanje kemoterapije kod kuće može biti ugodnije.
  • Zemljopisna pogodnost. Za osobe koje žive u ruralnim regijama ili nemaju jednostavan pristup bolnicama puno znači, ako mogu uzimati kemoterapiju kod kuće.
  • Cijena. Budući da oralna kemoterapija zahtijeva manje sredstava, može biti pristupačnija. To ovisi od države koje lijekove i troškove liječenja pokriva. 
  • Manji medicinski resursi. Tradicionalna kemoterapija zahtijeva najmanje jednog liječnika za provođenje liječenja, dok ovako osoba može sama uzimati oralnu kemoterapiju. Ova neovisnost može biti posebno važna u vrijeme smanjene dostupnosti liječnika i bolnica, kao što je bilo tijekom pandemije.
  • Više vremena s odabranim osobama. Odlazak na kemoterapiju može zahtijevati da osoba pola dana provede izvan kuće. Oralna kemoterapija znači da se ljudi mogu podvrgnuti liječenju sa svojim voljenima u udobnosti svojih domova.

Posjeti missZDRAVA.hr