Novi slučajevi zaraze koronavirusom: Potvrđeno 27 oboljelih

Igor Kralj (PIXSELL)
Načelnik primorsko-goranskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić javio je da su im potvrđeni novi slučajevi zaraze koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji. Vili Beroš govori o pet novih zaraženih.
Vidi originalni članak

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđene su još dvije oboljele osobe novim koronavirusom hospitalizirane u OB Pula. Radi se o hrvatskim državljanima koji su došli iz Italije.

Popodne su potvrdili i oboljelog muškarca koji je hospitaliziran u Sisku. Došao je iz Italije gdje je i radio, a sam se prijavio graničnom policajcu. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 27 oboljelih osoba. 

Ima i dobrih vijesti - Vili Beroš je potvrdio da je druga osoba koja je u Hrvatskoj oboljela od koronavirusa, brat blizanac prvooboljeloga, pušten kući, dok su brat i njegova djevojka još zadržani u karanteni.

Apeliraju na građane da se drže uputa koje objavljuje Stožer

Opća situacija u Europi nije dobra, kaže ministar Božinović i u skladu s praćenjem situacije tako će se uvoditi nove mjere. Ponovno je apelirao na građane da se drže uputa koje objavljuje Stožer. Donesene su i nove odluke, a to je da se ograniče javna okupljanja, te da se sportske utakmice igraju bez gledatelja.

Zaraženi imaju vrlo blage i srednje simptome

Troje je potvrđeno tijekom noći, svi su iz Rijeke i bliski kontakti prvog pacijenta iz Rijeke. Oni su pod nadzorom i imaju vrlo blage simptome.

Drugo dvoje zaraženih su se zarazili izvan Hrvatske - jedan se zarazio u Njemačkoj, a drugi u Austriji. Jedan je sa srednje teškim simptomima, a drugi s lakšim simptomima, rekla je Alemka Markotić.

- Sedam dana u tjednu 24 sata ne stignu praktično jesti niti piti. Informacije o tome da se skriva broj oboljelih duboka su uvreda za se ljude - poručila je Alemka Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje povoljna jer nema lokalne transmisije u zemlji. Dodao je da stožer smatra da zasad nema potrebe za zatvaranjem škola u Primorsko-goranskoj županiji.

- Nemamo još niti jedan slučaj zaraze u školi u Hrvatskoj. Pažljivo ćemo pratiti situaciju i ukoliko bude potrebe dogovorit ćemo mjeru zatvaranja škola - zaključio je Capak.

Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta Što učiniti ako sam bio u bliskom doticaju s osobom zaraženom korona virusom?

Posjeti missZDRAVA.hr