Napravi svoj gel za dezinfekciju ruku, učinkovit kao i kupovni

shutterstock
Zbog koronavirusa osim kirurških maski u ljekarnama i trgovinama vlada ogromna potražnja i za gelovima za dezinfekciju ruku. U slučaju da ih ne možeš kupiti, donosimo ti recept kako da napraviš svoj koji je jednako učinkovit kao i kupovni.
Vidi originalni članak

Najbolji način da ukloniš nečistoće s ruku je da ih pereš vodom i sapunom 30 sekundi te da ih potom osušiš papirnatim ručnikom ili pod električnim sušilom za ruke. Ali, ako ti voda i sapun nisu dostupni Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje higijensku dezinfekciju ruku utrljavanjem alkoholnog dezinficijensa zbog učinkovitosti takvih proizvoda, brzog djelovanja i neškodljivosti prema koži ruku.

Učinak dezinfekcije se bazira na iskorjenjivanju patogenih mikroorganizama na koži ruku. Pri kupnji proizvoda za dezinfekciju važno je da su dokazano učinkoviti, što znači da sadrže dovoljno alkohola (minimalno 60 posto). Deklaracija mora biti čitka i pružati sve potrebne informacije za sigurno korištenje. Provjeri sadrži li proizvod zaštitne tvari za njegu kože, poput glicerina, kako bi se izbjegao osjećaj suhoće ruku i osigurala njega.

 
Sapun je obavezan Kako pravilno prati i sušiti ruke za prevenciju od zaraze koronavirusom
 

Kućno izrađeni gelovi za dezinfekciju ruku jednako su učinkoviti kao i kupovni, ako sadrže najmanje 60 pa sve do 95 posto alkohola ističu iz Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (Centers for Disease Control and Prevention CDC). Također su napomenuli da gel za dezinfekciju ima manji učinak, ako su ruke vidljivo prljave i zamašćene.

"Znamo da djeluje, samo pazi da sadrži dovoljno alkohola. Ako sadrži dovoljno alkohola učinkovit je kao sapun i voda", kaže dr. Stephen Morse, epidemiolog sa Sveučilišta Kolumbija u New Yorku.

 
koronavirus Zaštita od korone: 'Na metar od sugovornika i temeljito peri ruke!'

 

Sastojci za gel za dezinfekciju ruku

  • 2/3 šalice izopropilnog alkohola, ako ga nemaš poslužit će i etanol
  • 1/3 šalice aloa vere (za njegu)
  • 5 do 10 kapi esencijalnog ulja po izboru (za bolji miris)
  • prikladna bočica

Priprema: Sve sastojke pomiješaj u bočici, čvrsto je zatvori i imaj je pri ruci.

 

Posjeti missZDRAVA.hr