Namirnice dobre za zdravlje kože su i preventiva za zaštitu od sunca!

Pexels
Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata - vitamina, minerala, fitokemikalija i pravilan odabir masnoća, možemo učiniti mnogo za zdravlje i ljepotu kože, njenu zaštitu od vanjskih utjecaja te 'popravak' štete od sunčevih zraka, savjetuje Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma, IFM.
Vidi originalni članak

Pretjerano izlaganje kože suncu potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala. A svi dobro znamo kako upravo slobodni radikali vidljivo oštećuju tkivo kože što se manifestira pojavom bora, tamnih mrlja i opeklina od sunca. No, ono što nas puno više treba zabrinuti jesu unutarnja oštećenja koja povisuju rizik od melanoma.

Na sve to godinama upozorava i ugledna hrvatska nutricionistica Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma, IFM, koja uz redovitu zaštitu kože kvalitetnim proizvodima s visokim zaštitnim faktorom, savjetuje svoje klijente i o pravilnoj prehrani koja kožu može pripremiti/nahraniti bogatim nutrijentima te ju iznutra zaštititi od svih štetnih vanjskih faktora.

Tajna je u mediteranskoj prehrani!

Mi koji živimo na Mediteranu često nismo ni svjesni koliki smo sretnici jer su nam nadohvat ruke namirnice i pripravci koji mogu na najbolji način zaštititi našu kožu od slobodnih radikala.

Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata, posebno vitamina, minerala, fitokemikalija i pravilan odabir masnoća, odnosno, raznolikom i uravnoteženom mediteranskom prehranom, ističe i Krstev Barać, možemo učiniti mnogo za zdravlje i ljepotu kože, ali i njenu zaštitu od vanjskih utjecaja.

"Određeni nutrijenti mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku već oštećene kože. Tu prvenstveno spadaju vitamini A, C, E, selen i cink, no postoje i fitokemikalije za koje se pokazalo da imaju snažno protektivno djelovanje kada je riječ o zaštiti kože od sunca. Konkretno misli se na beta-karoten i astaksantin, moćne pigmente sa snažnim antioksidativnim djelovanjem. Ove je blagotvorne tvari teško unijeti isključivo prehranom u dovoljnoj količini za zaštitno djelovanje, zbog čega se vrlo često savjetuje posegnuti za pripravcima koji ih sadrže. Postoje, naime, brojni dokazi kako beta karoten i astaksantin uzeti u vidu pripravaka štite stanice kože od oštećenja uzrokovanih UV zrakama, a za najbolje rezultate poželjno ih je početi uzimati i do nekoliko tjedana prije samog izlaganja suncu", upozorava naša sugovornica.

Namirnice koje 'popravljaju' štetu nastalu od sunčevih zraka

Dakle, pomno odabrana prehrana bogata antioksidansima može uvelike pomoći u pripremi kože za izlaganje suncu. No, hrana bogata vitaminima A, C i E, selenom i drugim snažnim antioksidansima poput karotenoida i polifenola - pomaže i u popravku oštećenih stanica kože te je odličan odabir i nakon sunčanja. Najbolji izvori tih nutrijenata su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke i zeleni čaj.

"Posebno je korisno narančasto, žuto i crveno voće i povrće jer sadrže karotenoide - biljne pigmente koji potiču pigmentaciju i ujedno posjeduju antioksidativno djelovanje. Stoga je tijekom ljeta uputno uživati u marelicama, breskvama, dinjama, lubenicama, mrkvi i ostalom raznobojnom voću i povrću. No, za one, čija je koža osjetljiva i sklona alergijama na sunce ili joj žele pružiti dodatnu podršku, najmudrije je prije izlaganja suncu posegnuti za pripravcima koji osiguravaju karotenoide (astaksantin ili beta karoten) te već spomenute antioksidativne vitamine i minerale“, objašnjava Sandra.

Kako bi trebao izgledati naš ljetni jelovnik?

Dođe li do toga da ipak izgorimo na suncu, vrlo je važno 'ugasiti' prisutnu upalu u koži i pomoći joj da se brže oporavi. A tu prehrana može pomoći. Prvenstveno je tada bitno piti puno vode, najbolje izvorske te unijeti obilje antioksidansa – u prvom redu karotenoida poput beta karotena iz mrkve ili likopena iz rajčice za koje se pokazalo da mogu ublažiti negativne posljedice pretjeranog izlaganja suncu.

"Osim karotenoida, od pomoći mogu biti i esencijalne masne kiseline (osobito omega-3 masne kiseline) koje imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One, također, vlaže kožu te mogu ublažiti upalu na koži uzrokovane UV zrakama. Jelovnik čiji važan dio čine riba, sjemenke, orašasto voće i ekstra djevičansko ulje pridonijet će tako bržem oporavku kože“, kaže nutricionistica Sandra Krstev Barać.

Uz pravilnu prehranu - preventivno se i pregledaj! 

Koliko god prehrana bila važan faktor zaštite naše kože od štetnih sunčevih zraka, uz kvalitetnu zaštitu proizvodima za sunčanje, jako je bitno i prije samog izlaganja suncu obaviti preventivni pregled kože. Posebno je to važno za sve osobe osjetljive kože i one koji imaju puno madeža.

Za sve koji se žele bezbrižno i s puno uživanja prepustiti ovog ljeta raznim aktivnostima na otvorenom preporučujemo besplatne dermatološke preglede u osam gradova u sklopu dm-ove inicijative "Zaštiti se... i uživaj na suncu". Ovo je popis besplatnih pregleda po gradovima:

  • 10.6. Zagreb, dm ženska utrka
  • 1.7. Slavonski Brod
  • 8.7. Pula
  • 15.7. Crikvenica
  • 22.7. Karlovac
  • 29.7. Zadar, dm millennium jump
  • 12.8. Šibenik
  • 26.8. Makarska

A kupiš li tijekom lipnja kremu za sunčanje u dm prodavaonicama možeš ostvariti 10 x više bodova za kupnju dva ili više proizvoda za sunčanje i njegu nakon sunčanja. To vrijedi i za kupnju proizvoda u dm prodavaonicama i za kupnju putem dm online shopa!

Posjeti missZDRAVA.hr