Nadutost i vjetrovi: Zašto sve više osoba pati od ovih tegoba?

shutterstock Težina u želucu i trbuhu može imati mnoge uzroke no najčešće je posljedica načina na koji jedemo i onoga što jedemo
Težina u želucu i trbuhu može imati mnoge uzroke no najčešće je posljedica načina na koji jedemo i onoga što jedemo. Ako ponekad ili često imate osjećaj da vam je trbuh poput napete lopte, tvrd na dodir pa čak i bolan, a odjeća, koja vam je do jučer bila posve odgovarajuća, odjednom vam se čini premalena, vjerojatno patite od nadutosti.
Vidi originalni članak

Nadutost ili napuhnutost trbuha osjećaj je velike punoće ili napetosti u području želuca i crijeva, a nastaje uslijed pojačanog stvaranja i nakupljanja plinova u probavnom sustavu te najčešće izaziva neugodan osjećaj i težinu u želucu. Nadutost često prate grčevi i neugodni vjetrovi, podrigivanje ili krčenje želuca ili crijeva. Kad patimo od nadutosti, ne govorimo o povremenim tegobama ili vjetrovima koji nas muče zbog prejedanja, već o stalnoj i ponavljajućoj težini i nelagodi.

Čak trećina populacije na zapadu žali se na neki oblik nadutosti

Statistike govore da se čak trećina populacije u zapadnim zemljama svakodnevno žali na neki oblik nadutosti. Iako se obično ne radi o većem zdravstvenom problemu ni opasnom stanju, važno je otkriti uzroke, a oni uistinu mogu biti različiti. Često je nadutost tek jedan od simptoma raznih poremećaja probavnog sustava, no može biti i posljedica ozbiljnih zdravstvenih stanja zbog kojih je važno zatražiti liječničku pomoć, primjerice ginekoloških bolesti poput raka jajnika i maternice ili pak gastroenteroloških bolesti, primjerice raka debelog crijeva ili pak raka gušterače i želuca. Također je prisutna kao simptom kod bolesti jetre i Crohnove bolesti.



No daleko češće je nadutost uzrokovana načinom na koji jedemo, neprikladnom prehranom, različitim infekcijama, lijekovima te stresom i nezdravim načinom života. Ako smo u sebe prebrzo unijeli veliku količinu hrane, a pri jedenju stalno i mnogo razgovarali, nadutost može biti posljedica prevelike količine zraka koji smo progutali. Zato je važno jesti u miru, polagano i manje porcije te posebnu pažnju obratiti na žvakanje hrane. Gazirana pića, grahorice, žvakaće gume ili pak ispijanje pića slamkom također mogu uzrokovati težinu i nadutost u trbuhu te je svakako važno osvijestiti te loše navike i prestati svakodnevno prakticirati.

Različiti uzroci nadutosti

Preosjetljivost na određene namirnice, a to je često hrana koja sadrži puno laktoze, fruktoze, glutena, također može prouzročiti stvaranje dodatnih plinova i neugodnu pa čak i bolnu težinu u želucu. Kako su uzroci svih tih pojava individualni i različiti, važno je istražiti koja vrsta hrane uzrokuje navedene posljedice. Zato je dobro voditi dnevnik prehrane u kojem možemo pratiti kako naše tijelo reagira na određene namirnice. Čak i ako ste se odlučili zdravije hraniti te počeli unositi veću količinu namirnica bogatih vlaknima, poput mahunarki i grahorica, možete se ispočetka suočiti s napuhnutosti trbuha i čestim neugodnim vjetrovima. S obzirom da se radi o hranjivim namirnicama koje nije mudro u potpunosti izbaciti iz prehrane, pokušajte najprije smanjiti njihov unos i paziti na dovoljan unos tekućine te redovno kretanje.

Neki lijekovi mogu uništiti crijevnu mikrofloru

Nadutost može biti česta nuspojava uzimanja raznih lijekova, poput lijekova za smanjenje želučane kiseline, aspirina te nekih lijekova protiv bolova. Ako ne uzimate lijekove na pravilan i propisan način te ako ne istražite potencijalne interakcije među lijekovima, također se može javiti napuhnutost trbuha i nelagodan osjećaj u cijelom gastrointestinalnom sustavu. Neki lijekovi poput antibiotika mogu uništiti crijevnu mikrofloru što također može uzrokovati nadutost, ali i mnoge druge simptome poput proljeva ili zatvora. Proizvodi koji sadrže dobre bakterije mogu biti korisni za uspostavu crijevne ravnoteže i za zdravlje crijevne flore. U ljekarnama su dostupni i proizvodi koji uz dobre bakterije sadrže i kompleks probavnih enzima koji sudjeluju u probavi hrane.

Najnovija su istraživanja sa Sveučilišta North Caroline potvrdila povezanost našeg mozga s našim crijevima te pokazala kako nadutost može uzrokovati negativne emocije, razdražljivost i mrzovoljnost, ali i obrnuto. Kontinuirana izloženost stresnim situacijama može djelovati na probavu, usporavajući je ili ubrzavajući i pritom također prouzročiti nadutost. S obzirom na to da su uzroci nadutosti i neugodnih vjetrova uistinu brojni, istraživanje što ih uzrokuje može potrajati. No jednom kad uzroke otkrijemo i korigiramo to će donijeti olakšanje i poboljšanje cjelokupnog zdravlja.

Prolife enzimi sa svojim pažljivo odabranim sastavom probavnih enzima, dobrih bakterija, vitamina B skupine i glukooligosaharidom (vlaknima koji služe kao hrana za dobre bakterije) dobar su izbor kod osjećaja težine nakon obroka. Probavni enzimi sudjeluju u razgradnji hrane, dok dobre bakterije mogu biti korisne u uspostavi ravnoteže crijevne mikroflore.

Posjeti missZDRAVA.hr