Nada za žene s rijetkom vrstom raka jajnika: Nova kombinacija lijekova može smanjiti veličinu tumora

Freepik
Ima nade za žene s rijetkom vrstom raka jajnika nakon što je kliničko ispitivanje pokazalo da nova kombinacija lijekova može smanjiti veličinu tumora.
Vidi originalni članak

Gotovo trećini (31 %) žena sa seroznim rakom jajnika niskog stupnja, koji ne reagira dobro na kemoterapiju, tumor se smanjio ili je prestao rasti kada su uzimale kombinaciju avutometiniba i defactiniba. Rezultati kod žena koje su imale mutaciju u genu zvanom KRAS bili su još više obećavajući, te se 44 % pacijentica tumor smanjio. Stručnjaci su toliko uzbuđeni najnovijim otkrićima da se nadaju da će liječenje promijeniti globalnu praksu za ovu vrstu raka i ponuditi nadu ženama koje nemaju ili imaju malo mogućnosti liječenja.

Kliničko ispitivanje lijekova vodi profesorica Susana Banerjee, onkologinja pri Royal Marsden NHS Foundation Trust i s Instituta za istraživanje raka u Londonu. "Ovo su značajni rezultati iz druge faze ovog ispitivanja. Toksičnost za pacijentice je mnogo manja, što znači da su nuspojave manje nego kod nekih konvencionalnih tretmana", objasnila je za Daily Mail

"Kombinacija avutometiniba i defactiniba obećava novi standard skrbi za žene s rekurentnim seroznim rakom jajnika niskog stupnja. Sada želimo regrutirati pacijentice za našu treću fazu ispitivanja i nadamo se da će rezultati nastaviti pokazivati ​​bolje ishode za pacijentice", dodala je Banerjee. 

znatno nadmašuje trenutačne testove Najprecizniji ultrazvučni test može otkriti 96 posto karcinoma jajnika kod žena u postmenopauzi

Lijekovi koji se koriste u ispitivanju su ispitivani i razvija ih biotehnološka tvrtka Verastem Oncology. Rezultati studije Ramp 201, podijeljeni s novinskom agencijom PA, predstavljeni su prošli četvrtak na sastanku Međunarodnog ginekološkog društva za rak u Dublinu. 

Ispitivanje se provodilo na 115 žena sa seroznim rakom jajnika niskog stupnja, a rezultati su pokazali da se kod 31 % žena tumor smanjio ili prestao rasti, u usporedbi s 10 % ili niže kod žena koje su išle na kemoterapiju ili hormonsku terapiju.

Serozni karcinom jajnika niskog stupnja je rijetka podvrsta raka jajnika te će vjerojatnije pogoditi mlađe žene, a i otporniji je na kemoterapiju od drugih vrsta raka. Mnoge žene dobiju dijagnozu kada se rak proširi, a kod više od 70 % rak se vraća čak i nakon standardnog liječenja.

I avutometinib i defactinib djeluju tako da blokiraju signale koji potiču rast stanica raka. Tijekom ispitivanja je samo 10 % pacijentica odustalo, što znači da je većina mogla tolerirati lijekove i sve nuspojave. 

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika Rak jajnika, podmukla bolest varljivih simptoma: Postoji li pouzdana dijagnostička metoda?

Posjeti missZDRAVA.hr