Kada možemo reći da smo stvarno zdravi?

Praktičari metazdravlja vjeruju da naša percepcija, način na koji nešto doživljavamo, utječe na manifestiranje određenih bolesti organizma, te da o našim uvjerenjima ovisi kako ćemo protumačiti simptome i što ćemo zapravo poduzeti. Iako mnogi smatraju da su zdravi ako nemaju nikakve simptome bolesti, pojam zdravlja je zapravo puno više od toga
Vidi originalni članak

Biti zdrav podrazumijeva aktivno sudjelovanje u vlastitom životu i donošenje razumnih odluka, zatim optimalan unos hranjivih sastojaka, kretanje i održavanje kondicije, mentalnu aktivnost, emocionalnu uravnoteženost, život u zdravoj sredini, njegovanje dobrih odnosa s drugima, stimuliranje osobnog i duhovnog razvoja. Rijetko tko od nas ima uravnotežene sve navedene komponente, ali bitno je biti svjestan gdje je disbalans i težiti korekciji. Svi ovi faktori imaju kumulativan efekt. Što je više neuravnoteženosti, sve je manja otpornost našeg organizma i sve je veća njegova osjetljivost.

Sve polazi od naše percepcije

Mjesto u tijelu gdje se manifestira problem obično je ono koje predstavlja najslabiju kariku u lancu pokrenutom stresom odnosno nekim emocionalnim doživljajem. Ponekad su ti pokretači gotovo beznačajnog intenziteta, jer samo predstavljaju posljednju kap u čaši, a ponekad su u pitanju veći traumatski doživljaji. Jesi li se ikada, kada si se razboljela, zapitala – zašto ja i zašto sada? Ukoliko jesi, jesi li dobila zadovoljavajući odgovor? O našim uvjerenjima ovisi kako ćemo protumačiti simptome i što ćemo poslije toga poduzeti u vezi s tim. Jesi li sigurna da su tvoja uvjerenja ažurirana ili su zastarjela, te je potrebno obnoviti ”vlastiti operativni sustav”? Naša percepcija utječe na manifestiranje određenih bolesti, a naš um pravi je kemičar koji prevodi percepciju u kemiju.

Bolesni s razlogom

Metazdravlje se usredotočuje na tjelesnomentalno-društveno zdravlje i svijest o tjelesnoj inteligenciji. Naše tijelo je vrlo inteligentno i nije projektirano da samo sebe uništava. Stoga, kada neka bolest nastupi, za to postoje vrlo određeni razlozi. Metazdravlje objašnjava vezu emocija i uvjerenja sa specifičnim tkivima organa, zatim glavne točke u procesu emocionalno pokrenutih tema, kao i faze iscjeljenja, koje su određene preciznom biološkom logikom organizma.

Što znači biti metazdrav

To najprije znači da smo svjesni naših organa, okidača stresa, emocija i uvjerenja koja utječu na naše simptome, to jest da se oni nalaze u pozadini simptoma. Istovremeno, biti metazdrav znači poduzimati svjesne aktivnosti za samoiscjeljenje i osobni rast i razvoj. Želja praktičara metazdravlja je da jednog dana svi komuniciramo na način na koji ćemo se razumjeti kada je o zdravlju riječ – i pacijenti i praktičari – bez obzira na to je li riječ o konvencionalnoj ili alternativnoj medicini. Tada ćemo svi biti učinkovitiji, jer je ključno podržati biološku logiku organizma. Danas za većinu zdravstvenih problema i simptoma ne postoji objašnjenje uzroka. Na koji način onda pomoći organizmu da riješi problem? Uklanjanje simptoma samo je jedan aspekt pomoći koji je jako važan – rješavanje uzroka problema jednako je važno, ali na taj dio se puno manje obraća pažnja.

Saznaj više o psihoterapiji u alternativnoj medicini!

Posjeti missZDRAVA.hr