Meghan Markle operirala čukljeve: Što o operaciji kažu stručnjaci?

Doug Peters/Press Association/PIXSELL
Vojvotkinja Meghan Markle operirala je hallux valgus kako bi mogla nositi cipele s visokom potpeticom, a to se doznalo kada je bosonoga prošetala Novim Zelandom kako bi prisustvovala maorskom obredu. Njezina stopala snimili su fotografi i primijetili malene ožiljke, piše The Sun.
Vidi originalni članak

"Taj ožiljak je od operacije čukljeva. Premda je ožiljak malen, ta operacija je jako bolna. Potrebno je i do tri mjeseca kako bi pacijentice ponovno mogle nositi štikle", rekao je kirurg Kumar Kunasingam, a prenio 24 sata. Kirurg je objasnio da je navodno Markle operirala palčeve još 2014. te da je njena agonija s bolnim nogama trajala godinama prije operacije, budući da je zbog prirode posla gotovo stalno u štiklama.

Fotografiju operiranih stopala Meghan Markle pogledaj ovdje.

Naziv Hallux valgus dolazi od latinskih riječi koje označavaju zaokretanje nožnog palca prema vanjskoj strani stopala (prema ostalim prstima). Uslijed zakretanja, unutarnji dio stopala postane podložniji stalnoj mehaničkoj iritaciji koja uzrokuje stvaranje nove kosti (egzostoze) te lokalne upale koja je glavni uzrok boli kod ovako deformiranog stopala. Deformitet nožnog palca je devet puta češći kod žena nego kod muškaraca.

Najčešći uzrok je nošenje neprikladne obuće, a nakon operacije veliki je rizik da se deformacija vrati

"Najčešći uzrok nastanka Hallux valgus deformacije je dugotrajno nošenje neprikladne, najčešće tijesne obuće, koja pritišće prste i stavlja ih u nepravilan i neprirodan položaj. Istraživanja AOFS pokazala su da 88 posto žena u SAD-a nosi neprikladnu obuću, a kod njih 55 posto razvije se deformitet nožnog palca", tumači dr.sc. Hrvoje Klobučar, specijalist ortoped.

Klobučar objašnjava da korekcija deformacije valgusa palca mora "poništi" negativni učinak nastale deformacije. "Nije rješenje samo ukloniti bolnu kvrgu s unutarnje strane stopala, već u cijelosti restaurirati prednji svod stopala i optimizirati statiku.

Operacija nije jedino rješenje Hallux valgus: Kako se riješiti bolne kvrge na stopalu?

kraljevsko vjenčanje Meghan Markle: Jelovnik i fitness rutina vojvotkinje od Sussexa

Dobra indikacija i metoda minimaliziraju rizik povratka deformacije koji je općenito vrlo velik i različit je - ovisno o metodi koja se koristi. Oporavak kod ovih zahvata je relativno dug. Pacijent obično hoda četiri tjedna na štakama, a oteklina stopala može trajati od 6 do 10 tjedana nakon operacije", objasnio je ortoped.
 

Posjeti missZDRAVA.hr