Liječnici spasili život dječaku od infekcije koja može biti smrtonosna u roku od dva sata

shutterstock Meningitis je upala zaštitih ovojnica koje koje okružuju mozak i leđnu moždinu
Pedijatrijski tim Opće bolnice u Gospiću spasio je u utorak život 12-godišnjem dječaku iz Udbine, prvenstveno zahvaljujući izvrsno postavljenoj dijagnozi, ali i hitnom prijevozu helikopterom u riječki Klinički bolnički centar, doznaje Hina u gospićkoj bolnici.
Vidi originalni članak

Kako je Hini rekla ravnateljica bolnice u Gospiću Sanda Čubelić, u Rijeci je potvrđeno da se kod dječaka radi o gnojnom meningitisu, on je prebačen na jedinicu intenzivne njege, “ali se može reći da mu je život spašen”.

Dijete je u bolnicu u Gospiću došlo sa znakovima meningitisa i to ozbiljnog, koji zna biti smrtonosan u roku od dva sata, ali je u ovom slučaju stanje na vrijeme prepoznato, djetetu je dana primarna antibiotska terapija, stabiliziran je i onda je, kako kaže Čubelić, “bio dignut helikopter i dijete je za 45 minuta bilo u Rijeci, dovoljno brzo da mu se ne raspadne nadbubrežna žlijezda”.

Pohvalila je ona zato pedijatrijski tim gospićke bolnice, posebno doktorice Lindu Hibravi-Kosić i Kristinu Ilić, ali i posadu vojnog helikoptera i tima Klinike za pedijatriju KBC-a na Kantridi, te još jednom naglasila da su kroz dobru suradnju spasili život jednom djetetu. Štoviše, za helikopterski je tim rekla da su i inače “zaista vrhunski, profesionalni i reagiraju kako treba".

Poslala je ona poruku i svim roditeljima, kako kad im se čini da im inače zdravo dijete ima samo neku grlobolju i temperaturu, da vide ima li dijete zakočen vrat i da ne može stati na noge, ili mu se počinju stvarati sitni krvni podljevi, točkice, kao male modrice, da se hitno jave liječniku, jer to stanje jest životno ugrožavajuće.

Kad se bolest na vrijeme prepozna, sve može proći bez ikakvih posljedica, što se očekuje i za stanje dječaka iz Udbine, rekla je Čubelić. 

Što je meningitis?

Meningitis je upala zaštitih ovojnica koje koje okružuju mozak i leđnu moždinu. 

Najčešći uzroci meningitisa su virusne i bakterijske infekcije. Ostali uzroci mogu uključivati:

  • Rak
  • Gljivične infekcije
  • Reakcije izazvane lijekovima

Neki virusni i bakterijski meningitisi su zarazni te se mogu prenijeti kašljanjem, kihanjem ili bliskim kontaktom.

Simptomi meningitisa

Prema klinici Mayo, rani simptomi meningitisa mogu oponašati gripu (influenzu). Simptomi se mogu razviti tijekom nekoliko sati ili tijekom nekoliko dana. Mogući znakovi i simptomi kod osoba starijih od 2 godine uključuju:

  • Iznenadnu visoku temperaturu
  • Ukočeni vrat
  • Jaku glavobolju koja je drugačija od normalne
  • Glavobolju s mučninom ili povraćanjem
  • Zbunjenost ili poteškoće s koncentracijom
  • Napadaje
  • Pospanost ili poteškoće s buđenjem
  • Osjetljivost na svjetlost
  • Nedostatak apetita i žeđi
  • Osip po koži 

Potrebno je potražiti hitnu liječničku pomoć ako osoba ima znakove ili simptome meningitisa, kao što su:

  • Groznica
  • Jaka, nepopustljiva glavobolja
  • Zbunjenost
  • Povraćanje
  • Ukočeni vrat

Bakterijski meningitis je ozbiljan i može biti smrtonosan u roku od nekoliko dana bez pravovremenog liječenja antibioticima. Odgođeno liječenje povećava rizik od trajnog oštećenja mozga ili smrti.

Liječenje meningitisa

Prema klinici Mayo, liječenje ovisi o vrsti meningitisa koju osoba ima.

Bakterijski meningitis

Akutni bakterijski meningitis mora se odmah liječiti intravenskim antibioticima, a ponekad i kortikosteroidima te se odvija u bolnici. Antibioticima treba oko dva tjedna da počnu djelovati, a pomažu osigurati oporavak i smanjiti rizik od komplikacija, kao što su oticanje mozga i napadaji. Antibiotik ili kombinacija antibiotika ovisi o vrsti bakterije koja uzrokuje infekciju, a liječnik može preporučiti antibiotik širokog spektra dok ne utvrdi točan uzrok meningitisa. Liječnik može očistiti zaražene sinuse ili mastoide, kosti iza vanjskog uha koje se spajaju sa srednjim uhom. 

Virusni meningitis

Antibiotici ne mogu izliječiti virusni meningitis, ali se kod blagih slučajeva virusnog meningitisa obično preporučuju:

  • Mirovanje
  • Puno tekućine
  • Lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta za snižavanje vrućice i ublažavanje bolova u tijelu

Liječnik može propisati kortikosteroide za smanjenje otekline u mozgu i antikonvulzivne lijekove za kontrolu napadaja. Ako je virus herpesa uzrokovao meningitis, dostupan je antivirusni lijek. Virusni meningitis traje od sedam do 10 dana, a ponekad i do dva tjedna. 

Druge vrste meningitisa

Ako je uzrok meningitisa nepoznat, liječnik može započeti antivirusno liječenje i  liječenje antibiotikom dok se ne utvrdi uzrok.

Liječenje kroničnog meningitisa provodi se na njegovom temeljnom uzroku. Lijekovi protiv gljivica liječe gljivični meningitis, a kombinacija specifičnih antibiotika može liječiti tuberkulozni meningitis. Međutim, ti lijekovi mogu imati ozbiljne nuspojave pa se liječenje može odgoditi dok liječnik ne potvrdi da ga je uzrokovala gljivica.

Neinfektivni meningitis uzrokovan alergijskom reakcijom ili autoimunom bolešću može se liječiti kortikosteroidima. Meningitis povezan s rakom zahtijeva terapiju za određeni rak. 

Budući da je ovaj članak više informativan, ako osjetiš bilo koje od spomenutih simptoma ili ih netko u tvojoj obitelji ima, obavezno potraži liječničku pomoć.

Iskustvo pacijenta koji se 10 godina liječio od krpeljnog meningoencefalitisa 'Jedva sam preživio ubod krpelja'

Posjeti missZDRAVA.hr