Liječnici smatraju da su alternativni duhanski proizvodi prihvatljiviji od klasičnih cigareta

Pexels Grijani duhani, e-cigarete i nikotinske vrećice kao alat u borbi protiv pušenja
Alternativni duhanski i nikotinski proizvodi imaju manje posljedice za zdravlje od klasičnih cigareta, a strategija koja se temelji na usvajanju koncepta smanjene štete već se pokazala efektivna u drugim zemljama
Vidi originalni članak

Predstavnici udruga obiteljskih liječnika Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatsko društvo obiteljskih doktora (HDOD) pokrenuli su inicijativu “Ovisnost o pušenju i alternativni duhanski proizvodi – pozicija i stav liječnika obiteljske medicine” u svrhu prihvaćanja alternativnih duhanskih i nikotinskih proizvoda kao što su grijani duhani, e-cigarete i nikotinske vrećice kao alata u borbi protiv pušenja, navodi Telegram

Objašnjavaju kako je inicijativa pokrenuta jer žele da se takvi proizvodi reguliraju drugačije od klasičnih cigareta te da se omogući informiranje pušača o prednostima korištenja takvih proizvoda. Uz to se također zalažu za kvalitetnije nadziranje njihove uporabe, a sve to u cilju ozakonjenja koncepta smanjenja štete od pušenja. Inicijativu su poslali i na Ministarstvo zdravstva te Nacionalno povjerenstvo za borbu protiv pušenja.

Trenutni koncept borbe protiv pušenja u našoj zemlji se svodi na smanjenje dostupnosti duhanskih proizvodima pušačima podizanjem cijena cigareta, no ne nudi im se alternativa. Kao primjer zemlje koja je uspješno smanjila prevalenciju pušenja navodi se Velika Britanija, a njihova se strategija temelji na usvajanju koncepta smanjene štete i alternativnih proizvodima. 

Alternativni duhanski proizvodi manje štetni od cigareta

Iako će potpuni prestanak pušenja imati najveći značaj za zdravlje, postoje osobe koje ne mogu ili ne žele prestati pušiti cigarete. U njihovom slučaju korištenje alternativnih duhanskih proizvoda kao što su grijani duhani, e-cigarete i nikotinske vrećice nudi značajno manji rizik od običnih cigareta u kojima se duhan sagorijeva. Uređaji za grijanje duhana, primjerice, stvaraju značajno manje razine štetnih spojeva koji nastaju sagorijevanjem duhana, navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te su takvi uređaji u Americi odobreni za oglašavanje u smislu smanjenja izloženosti štetnim spojevima iz duhana. 

University College London navodi kako nema dostupnih istraživanja provedenih na pušačima koja ukazuju da takvi proizvodi pomažu u prestanku pušenja cigareta, ali postoje dokazi da se pojavom alternativnih proizvoda na tržištu smanjila prodaja klasičnih cigareta. Najbolji primjer za to je Japan gdje je pojava uređaja za grijanje duhana na tržištu uzrokovala pad prodaje klasičnih cigareta. 

Osim uređaja za grijanje duhana na tržištu postoje i e-cigarete koje ne sadrže duhan nego zagrijavaju tekućinu koja može i ne mora sadržavati nikotin. Za e-cigarete postoje dokazi da pomažu u prestanku pušenja klasičnih cigareta, navodi University College London, a smatraju da će u ne tako dalekoj budućnosti sama država nuditi e-cigarete kao alternativu pušenju cigareta. Za to je potrebno pričekati nužnu regulativu. Hoće li takva praksa zaživjeti i kod nas tek ćemo vidjeti, no predložena inicijativa svakako je korak u tom smjeru. 
 

Savjet stručnjaka Jesu li biljne cigarete rješenje za odvikavanje od duhana?

Posjeti missZDRAVA.hr