Lejla Filipović otkrila kako održava svoju bezvremensku ljepotu

Matija Habljak/PIXSELL Specijalistica dermatovenerologije doktorica Jelena Meštrović Štefekov i Lejla Filipović
Prvi panel na drugom izdanju Festivala zdravlja održale su specijalistica dermatovenerologije doktorica Jelena Meštrović Štefekov, i Lejla Filipović pod vodstvom Nevene Rendeli Vejzović. Publika je saznala koje su to opasnosti koje nam prijete od sunčevog zračenja, ali i kako se pravilno štititi i odabrati pravi zaštitni faktor za sebe
Vidi originalni članak

Drugi Festival zdravlja započeo je panelom pod nazivom “AVENE: Sunce - prijatelj ili neprijatelj naše kože” na kojem su specijalistica dermatovenerologije doktorica Jelena Meštrović Štefekov i Lejla Filipović publici na zanimljiv način odgovorile na najvažnija pitanja vezana uz zaštitu od sunca. 

Koktel party s dobrom porukom Festival zdravlja otvoren je ljetnom zabavom uz poznata lica

Na početku diskusije doktorica Meštrović Štefekov pojasnila nam je koje su sve akutne, ali i dugotrajne posljedice nezaštićenog izlaganja sunca. Ako preskočimo zaštitni faktor najprije nam prijeti opasnost od opeklina i alergijske reakcije dok su tu i dugotrajne posljedice koje uključuju hiperpigmentaciju kože i fotostarenje. Također postoje i ozbiljne zdravstvene posljedice kao što su oštećenje DNA kožnih stanica koje rezultira pojavom karcinoma. 

Također je napomenula da su Hrvati nešto manje skloni ozbiljnijim zdravstvenim komplikacijama u usporedbi sa zemljama kao što su Italija i Španjolska, dok su najviše ugroženi stanovnici skandinavskih zemalja. Također su oboljenjima skloniji muškarci. 

Oštećenje kože uzrokuju dvije vrste ultraljubičastog zračenja 

Specijalistica Meštrović Štefekov upoznala je publiku i s dvije vrste ultraljubičastih zraka od kojih se moramo štititi. To su UVB zrake koje su nešto intenzivnije i štetnije, najviše utječu na površinski sloj kože, uzrokuju opekline i oštećenje DNA stanica kože koje može kao posljedicu imati melanom. UVA zrake nešto su manje intenzivne, ali prodiru dublje u kožu, oksidativnim stresom također djeluju na DNA, ali i na kolagen. Upravo su UVA zrake odgovorne za preuranjeno starenje kože. 

Fototip kože diktira razinu zaštite od sunca

Doktorica Meštrović Štefekov napomenula je da zaštitni faktor koji biramo treba imati filtere za oba zračenja, ali i da ga trebamo prilagoditi svom fototipu kože. Oni koji imaju fototip 1 ili 2, odnosno svjetliji tip kože, svakako bi tijekom cijelog ljeta trebali koristiti zaštitni faktor 50, dok osobe koje imaju fototip kože 3 ili 4 nakon što poprime ljetni ten mogu prijeći na zaštitni faktor 30. Sve ispod faktora 30 ne štiti nas dovoljno od sunca i trebali bi ga preskočiti, dok zaštitni faktori iznad 50 nisu puno djelotvorniji od same pedesetice. 

Nemelanomski rak kože Kako prepoznati svoj fototip kože?

Na pitanje hoćemo li uopće moći dobiti preplanuli ljetni ten ako koristimo zaštitni faktor 50, doktorica Meštrović Štefekov odgovorila je potvrdno. Takav ten neće biti jednako intenzivan i dobit ćemo ga postepeno, ali je najzdraviji način tamnjenja. 

Lejla Filipović dodala je kako je tijekom ljeta važno misliti ne samo na kožu nego i na kosu. Tako ona tijekom ljetnih mjeseci kosu tretira posebno hranjivim šamponima i regeneratorima, ali ju i štiti uljnim sprejom. 

Zaštita od sunca važna je od malih nogu

Obje su se složile da je posebno važno od sunca štititi najmlađe jer je oštećenje kože kumulativno i može povećati šansu oboljenja u starijoj dobi. Dok najmlađe možemo sami štititi od sunca kremama, šeširima, laganom odjećom i boravkom u hladu, Lejla je napomenula da je posebno zabrinuta za svoju djecu koja su tinejdžerske dobi. Zato je važno naviku zaštite od sunca djeci usaditi od vrlo malih nogu. 

Za mladoliku kožu ne zaboravi na antioksidanse

Osim što se štititi od sunca možemo kremama i odjećom, doktorica Meštrović Štefekov napominje da su važna stvar na koju trebamo obratiti pozornost antioksidansi. To su spojevi koji umanjuju oksidativni stres stanica i tako ih štite od oštećenja. Osim suplemenata koje možemo uzimati tijekom ljetnih mjeseci, važno je imati i raznovrsnu prehranu koja je bogata svježim voćem i povrćem. Upravo te namirnice su bogate antioksidansima, a ujedno hrane naš organizam energijom i hidratiziraju nas. 

Krema sa zašitnim faktorom 50 neizostavni je dio beauty rutine Lejle Filipović

Za kraj je Lejla Filipović s publikom podijelila tajnu svoje bezvremenske ljepote. Zaštita od sunca igra veliku ulogu u njezinoj beauty rutini pa tako nikada ne preskače kreme sa zaštitnim faktorom 50, a isto tako na sunce ne izlazi u periodu između 10 i 17 sati. Kožu štiti i šeširom te laganom odjećom, a za ljeto se priprema i suplementima koji sadrže antioksidanse kako bi umanjila rizik oštećenja, ali i pojave alergije. Također kožu redovito osvježava termalnom vodom. 

Doktorica Meštrović Štefekov dodala je kako je važno i jednom godišnje obaviti pregled madeža. Samopregled nije dovoljan te se za pravi savjet trebamo obratiti stručnjacima. 

Posjeti missZDRAVA.hr