Lauc: "Imao sam koronavirus bez ijednog respiratornog simptoma"

Davorin Visnjic/PIXSELL
Imao sam atipični ljetni koronavirus jer su izostali respiratorni simptomi, rekao je za RTL Direkt prof. dr. Gordan Lauc, znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade.
Vidi originalni članak

Lauc je izjavio da je dva puta napravio test na protutijela i imao ih je, što znači da se ne može zaraziti niti prenijeti zarazu dalje. Rekao je i da ne zna kako se zarazio. Od simptoma je imao samo temperaturu, ali za svaki slučaj otišao se testirati i pokazalo se da je pozitivan na Covid-19. Lauc je objasnio da su istraživanja pokazala da su smrtnost i teži oblici Covida-19 tijekom ljetnih mjeseci rjeđi.

Međutim Lauc kaže da virus nije oslabio, nego da se stanje organizma primarno mijenja kad prestane sezona grijanja. "U sezoni grijanja u prostorijama je vrlo suh zrak koji osuši mukoznu barijeru pa osoba postane podložna svim respiratornim infekcijama. Tijekom zime se korona smatrala respiratornim virusom, a sada kod velikog broja oboljelih ne uzrokuje respiratorne simptome."

"Nemojte slušati budaletine..." Lauc oštro komentirao izjavu Cetinskog o cijepljenju i poslao poruku

Lauc se osvrnuo i na svoju nedavnu izjavu kada je rekao da mu je drago da se virus proširio te je objasnio što je pod tim mislio: "Istraživanja su pokazala da čak i članovi kućanstva, iako nisu pozitivni steknu određeni imunitet, ako je jedan član zaražen. Taj imunitet traje neko vrijeme, a dobro je da sam se zarazio ljeti kada su simptomi slabiji pa sam sada zaštićen i ne mogu prenijeti virus dalje."

Kroz evoluciju borili smo se s 450,000 virusa Zašto koronavirus neće pobijediti, otkriva znanstvenik Lauc

Osoba koja se dva puta zarazila koronom, drugi put nije imala nikakve simptome

Jučer se pojavila vijest da se jedna osoba dva puta zarazila koronavirusom što je Lauc prokomentirao na svom Facebook profilu: "Osoba u Hong Kongu je bila pozitivna na virus s vrlo blagim simptomima, nekoliko mjeseci kasnije ponovo joj je detektiran virus u nosu, a sekvenciranjem je potvrđeno da se radi o drugom soju virusa, dakle nedvojbeno se radi o ponovnoj infekciji. Ovaj puta nije imala nikakve simptome.

Taj slučaj ne dokazuje da netko može oboljeti dvaput. To samo potvrđuje da i blagi oblik bolesti potiče razvoj imuniteta i da se drugi put organizam još lakše izbori s virusom (drugi put nije bilo nikakvih simptoma). Virus u nosu potvrđen PCR testom ne znači da je netko bolestan. Još uvijek nije potpuno jasno može li takva osoba širiti virus u dovoljnim količinama da netko oboli nakon kontakta s njom. S druge strane osoba koja još nema simptome, a razvit će ih za 2-3 dana raspršuje veliku količinu virusa i može zaraziti druge."

Posjeti missZDRAVA.hr