Kućni pripravak na bazi kave protiv tamnih podočnjaka i otečenosti
Wells donosi recept za kremu protiv podočnjaka i otkriva zašto koristiti sastojke koji su dio pripravka.
Što uzrokuje tamne krugove ispod očiju?
Prije nego što krenemo u rješavanje problema, pomaže nam razumjeti zašto je do njega došlo. Iako postoji puno čudotvornih krema za oči, rješavanje podočnjaka zahtijeva i neke promjene u načinu života. Članak iz 2016. godine o „Periorbitalnoj hiperpigmentaciji“ proučavao je uzroke koji mijenjaju boju i natečenost oka. Nije iznenađujuće, ali otkrili su da su u osamdeset i jedan posto slučajeva vlasnice podočnjaka bile žene. Evo nekoliko uzroka nastanka tamnih podočnjaka:
- Genetika - jedan od glavnih krivaca je genetika. Unatoč uobičajenom vjerovanju, geni su nešto nad čime imamo određenu kontrolu. Donošenjem ciljanih izbora za zdrav način života, utjecaj genetike može se smanjiti.
- Dob - elastičnost i tonus kože opadaju kako starimo. Prema Mayo Clinic, kod starijih odraslih osoba očna tkiva i mišići slabe i masnoće se mogu taložiti na donjim kapcima. Tekućina se može nakupiti i povećati natečenost.
- Loša cirkulacija - kada krv i limfna tekućina stagniraju, mogu se udružiti u području ispod očiju. To pridonosi tamnoj, ljubičastoj nijansi. Jedno rješenje je masaža područja kako bi se pojačala cirkulacija i limfna drenaža.
- Etnička pripadnost - količina melanina u našoj koži određuje koliko je tamna ili svijetla. Oni s tamnijim tonovima kože skloniji su tamnim, podočnjacima, prema članku iz 2014. u Journal of Drugs and Dermatology.
Ostali uobičajeni uzroci tamnih podočnjaka uključuju:
- Nedostatak sna
- Pušenje
- Alergije
- Nedostatak željeza
Katie Wells objašnjava zašto su sljedeći sastojci najbolji protiv tamnih podočnjaka
Kava - je najveći izvor antioksidansa koji djeluju protiv slobodnih radikala. Ovi antioksidanti smanjuju štetu od oksidativnog stresa, UV oštećenja i protuupalni su. Mnogi smatraju da je bolje upotrijebiti zelenu kavu za kremu protiv podočnjaka, ali istraživanje iz 2019. objavljeno u časopisu Metabolites otkrilo je da tamnija pečena kava ima više antioksidansa od svjetlije pečene.
Ulje avokada - puno je vitamina A, B i E, proteina i aminokiselina. Povećava kolagen u koži i jača stanične stijenke kako bi pomogao koži da izgleda mlađe i čvršće. Nerafinirano ulje avokada snažnije je za njegu kože.
Kakao maslac - sa svojim mirisom čokolade i glatkom teksturom, kakao maslac omiljen je za njegu kože. Sadrži visok udio specifičnih antioksidansa koji se nazivaju tokotrienoli, a koji su 40 do 60 puta učinkovitiji od alfa-tokoferol antioksidansa koji se nalaze u vitaminu E. Tokotrienoli se bolje upijaju u kožu, smanjuju upalu i pomažu u zaštiti od oštećenja kože.
Maslac od manga - nešto mekši od kakao maslaca, maslac od manga sadrži puno vitamina C. Bogat je antioksidantima i smanjuje upale te popravlja i revitalizira oštećenu kožu. Za razliku od shea i kakao maslaca, mango maslac je adstringentan i pomaže uravnotežiti težinu bogatijih ulja u ovom receptu.
Eterično ulje lavande - kava, lavanda i čokolada možda se čine čudnom kombinacijom, ali miris je pun pogodak. Lavanda je također sjajna u smirivanju svih vrsta tegoba na koži. Stavlja se u vrlo malim količinama i treba paziti da ne uđe u oči. Tko ne želi ne mora stavljati ulje lavande u kremu.
Recept za kremu oko očiju na bazi kave
Potiče cirkulaciju, osvježava kožu i popravlja nesavršenosti poput tamne boje i natečenosti.
Sastojci
- 2 i 1/2 žličice kave pomiješane s kokosovim uljem (dobije se tako da pomiješa 1/4 mljevene organske kave s 1/2 šalice kokosovog ulja, recept pogledaj niže u tekstu)
- 1 žlica kakao maslaca
- 1 i 1/2 žličice maslaca od manga
- 1 žličica nerafiniranog ulja avokada
- 2 žličice pčelinjeg voska
- 3 kapi esencijalnog ulja lavande po želji
Priprema
- Kombinirajte sve sastojke, osim esencijalnog ulja lavande u staklenoj tegli. Stavite teglu u posudu.
- Napunite posudu s dovoljno vode da dođe do pola staklenke i kuhajte na laganoj vatri dok se svi sastojci ne otope. Dodajte ulje lavande, ako ga koristite i odmah ulijte u spremnik u kojem planirate držati kremu.
Priprema mješavine kave i kokosovog ulja: Stavite mljevenu kavu i kokosovo ulje u džezvu, a džezvu stavite u posudu napunjenu vodom i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena dok ne dobijete pripravak. Pripravak dobro procijedite kroz filter za čaj ili kavu i bacite talog. Ostat će vam viška ovog pripravka, ali ga slobodno možete koristiti primjerice za noge, za njegu kože i protiv celulita.
Čuvanje
Ovu kremu za podočnjake najbolje je čuvati u malim staklenim posudama ili metalnim limenkama i trajat će oko šest do 12 mjeseci. Kao i većinu proizvoda za njegu kože i ovu kremu je najbolje čuvati na hladnom mjestu, daleko od izravne topline i sunčeve svjetlosti. Budući da ne sadrži vodu, nije toliko privlačna klicama i bakterijama koje uzrokuju kvarenje. Nije potreban konzervans, ali može se dodati jedan posto vitamina E za dulji vijek trajanja. Za ovaj recept to bi bilo 10 kapi ulja vitamina E.