Kućna aromaterapija uz ulje origana

Ovih dana pojačani su problemi s dišnim sustavom i probavom, a jedno od ulja koje potiče rješavanje ovih problema je esencijalno ulje origana, odnosno mravinca, ističe magistra Andrea Koščec iz Farmacijinog fitoaromaterapijskog savjetovališta
Vidi originalni članak

Pomoć kod kašlja i plućnih tegoba

''Ulje mravinca koristi se kao probavni tonik te smiruje bolove i grčeve probavnih organa. Izuzetno je dobar kod tegoba jetre izazvanih virusima, a koristan je i kod ublažavanja tegoba koje su posljedica artritisa i reumatizma te za rješavanje problema celulita'', pojašnjava magistra Andrea Koščec.

Sastav mravinca, odnosno ulja origana smanjuje napetost i glavobolju, a pomoći će ti i kod neželjenih nadražujućih posljedica ako konzumiraš previše kave ili čaja. Pomaže i u rješavanju kašlja te akutnih i kroničnih plućnih tegoba.

Antibakterijsko i protugljivično djelovanje

Magistra Koščec tvrdi kako ulje mravinca možeš naći u izvrsnim Pranarom Oleokapsulama koje imaju bazno ulje repice. ''To je prvi dodatak prehrani s eteričnim uljima za oralnu primjenu. Oleokapsule imaju jako dobro djelovanje na dišni sustav te rješavaju probleme sa sinusima. Inače je u aromaterapiji ulje mravinca jedno od najvažnijih'', dodaje.

Mravinac spada u skupinu eteričnih ulja koje je na osnovu kemijskog sastava bogato fenolima. Dobiva se destilacijom biljke u cvatu. Bogato je i karvakrolom kojeg ima preko 50 posto, što znači da ima izuzetno antibakterijsko i protugljivično djelovanje. Treba napomenuti i da ovo ulje ima jako nadražujući učinak ako ide direktno na sluznicu, zato se o uvjetima i načinima uzimanja prije svega treba posavjetovati s ljekarnikom.

Pripravci za individualne potrebe 

U dogovoru s liječnicima, za tebe se u Farmacijinoj ljekarni mogu izraditi i pripravci koji pokrivaju indikacije i individualne potrebe u sljedećim područjima:

  • aromaterapija u liječenju urogenitalnog sustava
  • aromaterapija u liječenju dišnog i imunološkog sustava
  • aromaterapija u liječenju koštanog sustava
  • aromaterapija u liječenju živčanog i krvožilnog sustava
  • aromaterapija u liječenju probavnog sustava i metabolizma
  • aromaterapija u liječenju dermatološkog sustava

Znanje i iskustvo u ovom području te suradnja s fitoaromaterapeutom dr. sc. Striborom Markovićem otvorit će ti nove mogućnosti liječenja.

Posjeti missZDRAVA.hr