Koronavirus mogao bi ubiti 45 milijuna ljudi i zaraziti 60 % populacije

Guliver/Shutterstock
Koronavirus u brojkama: 44.653 potvrđenih slučajeva, više od 1100 smrtnih slučajeva i 4.740 pacijenata koji su se oporavili.
Vidi originalni članak

Gabriel Leung, šef katedre za javno zdravstvo Sveučilišta u Hong Kongu i njihov epidemiolog tvrdi da bi se epidemija koronavirusa mogla proširiti na otprilike dvije trećine ili 60 % svjetskog stanovništva ako se uskoro ne stavi pod kontrolu. Nadalje, navodi i podatak da ako stopa smrtnosti bude iznosila jedan posto, to bi svejedno moglo značiti smrt više milijuna ljudi, prenosi Daily Mail.

S obzirom na to da globalna populacija broji više od 7 milijardi ljudi, to bi značilo da više od 4 milijarde ima mogućnost zaraze, a ako je predikcija profesora Leunga točna, to bi značilo da se stopa smrtnosti od jedan posto odnosi na više od 45 milijuna ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija Zbog koronavirusa proglašena globalna zdravstvena kriza

"60 % svjetske populacije ja zaista velik broj", rekao je Leung koji smatra da je glavni problem epidemije njezina raširenost te da je jako važno utvrditi jesu li mjere koje je Kina poduzela uspjele. Ako jesu, tada bi ih trebale poduzeti i druge države, prenosi The Guardian.

"Hoće li se 60 do 80 posto svjetske populacije zaraziti? Možda neće. Možda će epidemija doći u valovima. Možda će stopa smrtnosti lagano opasti jer samom virusu ne pomaže ako ubije sve pred sobom jer će onda i on sam stradati", naveo je Leung, koji u svojim radovima i znanstvenim člancima postavlja mnoga važna pitanja, a - jesu li javnozdravstvene intervencije uspjele, daju li karantene očekivane rezultate i do kada škole mogu biti zatvorene, a gradovi izolirani - samo su neka od njih.

Koronavirus mogao bi biti poguban za siromašne zemlje

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-e, 30. siječnja izjavio je kako je njihova "najveća zabrinutost mogućnost da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sustavima koje su slabo pripremljene za suočavanje s njim." Od onda je prošlo dvanaest dana, a CNN prenosi kako se broj potvrđenih slučajeva prijavljenih u kontinentalnoj Kini više nego udvostručio, i došao na 44.653, a do danas ujutro, zabilježeno je više od 1.100 smrtnih slučajeva, dok se 4.740 pacijenata oporavilo i otpušteno je iz bolnice.

Virus se proširio po Aziji, Europi i Sjedinjenim Američkim Državama s više od 500 potvrđenih slučajeva u više od desetak zemalja i teritorija, ali sa samo dva smrtna slučaja izvan kontinentalne Kine, prenosi CNN.

Kako se zaštititi? Koronavirus: Broj umrlih raste kako se bolest širi

Iako je do sada većina slučajeva izvan kontinentalne Kine povezana s putnicima iz Kine ili onima koji su nedavno bili tamo, maleni ali rastući broj pacijenata od virusa je oboljelo nepovezano sa spomenutim slučajevima. To je zabrinjavajuće, jer ako se epidemija počne razvijati u smislu samoodrživosti, pogotovo u zemljama s lošijim zdravstvenim sustavom, rezultati bi mogli biti poražavajući.

Posjeti missZDRAVA.hr