Knjiga "Zašto smo bolesni" nudi učinkovit plan za prevenciju ozbiljnih bolesti

Knjigu "Zašto smo bolesni" uglednog znanstvenika dr. Benjamina Bikmana objavila je Stilus knjiga, a prevela Marija Perišić.
Vidi originalni članak

Dr. Benjamin Bikman u svojoj prvoj knjizi "Zašto smo bolesni" otkriva revolucionarne dokaze koji povezuju mnoge ozbiljne bolesti, uključujući rak, dijabetes i Alzheimerovu bolest, sa zajedničkim temeljnim uzrokom - inzulinskom rezistencijom - i dijeli jednostavan, učinkovit plan za preokret i prevenciju. 

Bolesti poput raka, bolesti srca, Alzheimerova bolest i dijabetes prije su se smatrale rijetkima, ali danas pogađaju milijune ljudi. Mnogi se također bore s hipertenzijom, debljanjem, masnom jetrom, demencijom, niskim testosteronom, menstrualnim nepravilnostima i neplodnošću i još mnogo toga. Liječe se simptomi, ali se ponekad zanemaruje da sve te bolesti i poremećaji imaju nešto zajedničko. Svaku od njih uzrokuje ili pogoršava stanje poznato kao inzulinska rezistencija.

Inzulinska rezistencija događa se kada stanice u mišićima, salu i jetri ne reagiraju kako bi trebale na inzulin, hormon koji stvara gušterača, a koji je neophodan za život i reguliranje razine glukoze (šećera) u krvi. Inzulinska rezistencija može biti privremena ili kronična i u nekim je slučajevima izlječiva. No, ponekad te stanice mogu neadekvatno reagirati na inzulin što znači da ne mogu učinkovito preuzeti glukozu iz krvi ili je pohraniti.

O autoru

Istraživački fokus dr. Bikmana je razjasniti molekularne mehanizme koji posreduju u poremećaju koji uzrokuje i prati metaboličke poremećaje, kao što su pretilost, dijabetes tipa 2 i demencija. Vođen svojim akademskim obrazovanjem (doktorat iz bioenergetike i postdoktorska stipendija na Duke-National University of Singapore o metaboličkim poremećajima), trenutno istražuje suprotne uloge inzulina i ketona kao ključnih pokretača metaboličke funkcije. Svoja istraživanja često objavljuje u recenziranim časopisima i izlaže na međunarodnim znanstvenim skupovima.

inzulinska rezistencija Jesu li inzulinska rezistencija i predijabetes isto?

Posjeti missZDRAVA.hr