Klinički se ispituje test koji bi otkrivao više od 50 vrsta raka iz krvi

Guliver/Shutterstock Uzorci krvi
Istraživači tvrde kako su rezultati njihova istraživanja uzbudljivi jer nude mogućnost novog načina pregledavanja karcinoma i tumora koje je inače teško otkriti.
Vidi originalni članak

Istraživači su u najnovijem istraživanju otkrili novi krvni test koji može otkriti više od 50 vrsta raka. Test se temelji na deoksiribonukleinskoj kiselini koja dolazi iz tumorskih stanica i nalazi se u krvotoku. Preciznije, test je usredotočen na kemijske promjene u DNK, poznate kao obrasci metilacije, prenosi The Guardian.

Zanimljivo je da istraživači navode kako spomenuti test, ne samo da otkriva ima li osoba rak ili ne, već može detaljnije osvijetliti i informaciju o kojoj se vrsti raka radi.

Bolest je alarm koji ukazuje da nešto "ne štima" Karcinom nastaje godinu, dvije nakon razornog emocionalnog iskustva

Doktor Geoffrey Oxnard iz bostonskog Instituta za rak Dana-Farber, koji je dio Medicinske škole Harvard, rekao je da se test sada istražuje u kliničkim ispitivanjima. "Ono što sada moramo napraviti jest koristiti test poput ovog u neovisnoj skupini kojoj prijeti rak, kako bismo zapravo pokazali da on može pronaći rak i da shvatimo što će on točno pokazati nam kada ga pronađe", izjavio je.

Zašto je otkrivanje karcinoma u ranim fazama važno

U svojim tekstovima za časopis Annals of Oncology, tim istraživača otkrio je kako je test razvijen korištenjem algoritma strojnog učenja - vrste umjetne inteligencije. Tim je u početku u sustav pohranio podatke o uzorcima metilacije u DNK iz uzoraka krvi uzetih od više od 2800 pacijenata, prije nego što su ga dodatno usavršili i nadopunili s podacima od 3.052 sudionika, od kojih 1.531 ima rak, a 1.521 ga nema.

Kad je riječ o identifikaciji osoba oboljelih od raka, tim je otkrio da je kod više od 50 slučajeva različitih vrsta raka sustav ispravno otkrio da je bolest prisutna.

Istraživači tvrde kako su rezultati njihova istraživanja uzbudljivi jer nude mogućnost novog načina pregledavanja karcinoma i tumora koje je inače teško otkriti. Na primjer, sustav je ispravno identificirao 63 % oboljelih od raka gušterače koji su u prvom stadiju, a kada je u pitanju četvrti stadij raka gušterače prepoznao je 100 % oboljelih.

Za 96 % uzoraka za koje se smatralo da pokazuju naznake rak, test je ponudio informaciju, odnosno predviđanje o kojem se raku radi, a za 93 % tih predviđanja utvrđeno je da su bila točna.

Doktor David Crosby, voditelj odjela za rano otkrivanje raka u Velikoj Britaniji, rekao je da je otkrivanje karcinoma u ranim fazama važno jer su oni tada manje agresivni i izlječivi. Iako je ovaj test još uvijek u ranoj fazi razvoja, početni rezultati su ohrabrujući, rekao je. "A ako se test može prilagoditi kako bi bio učinkovitiji u prepoznavanju raka u najranijim fazama, mogao bi postati alat za rano otkrivanje."

Posjeti missZDRAVA.hr