Jesmo li i u kojoj mjeri sami odgovorni za svoje bolesti?

Thinkstock
Stari Egipćani i Grci plaćali su svoje liječnike do onog trenutka dok su bili zdravi, oni su shvaćali da je preventiva najvažnija, kaže dr. Tanja Pekez Pavliško. liječnica obiteljske medicine i objašnjava koji su najvažniji preventivni pregledi te koje bi se sve bolesti mogle izbjeći da ih pacijenti redovito obavljaju.
Vidi originalni članak

Pod preventivom se podrazumijevaju prvenstveno zdrava prehrana i dovoljno kretanja, a nakon određene životne dobi i redoviti kontrolni pregledi kod liječnika. Kardiovaskularne bolesti najveći su uzrok smrtnosti, a nakon njih zloćudne bolesti.

"Za prevenciju kardiovaskularnih bolesti bitna je zdrava prehrana, kretanje, prestanak pušenja. U određenoj životnoj dobi treba provjeriti koliki  je kolesterol, što se može napraviti u ambulanti kod obiteljskog liječnika. Pacijent od liječnika dobije savjete i lijek, ako je potrebno u skladu sa smjernicama u svijetu i kod nas", govori doktorica i objašnjava da postoji niz zloćudnih bolesti koje se mogu izliječiti, ako se otkriju na vrijeme.

Kako držati pod kontrolom visoki krvni tlak

"U Hrvatskoj postoji niz nacionalnih programa za rano otkrivanje karcinoma: mamografski pregled, pregled grlića maternice i uzimanje stolice za otkrivanje raka debelog crijeva. Svi građani RH koji dobiju na svoju adresu pozive za te preglede trebaju se odazvati i obaviti ih. Zahvaljujući tom programu otkrili smo puno slučajeva karcinoma dojke i debelog crijeva u ranom stadiju i tako produžili ljudima život. Ako se karcinom otkrije na vrijeme vrlo je visok postotak izlječenja. Savjetujem osobama koje u obiteljskoj anamnezi imaju rak debelog crijeva da idu u ranijoj životnoj dobi na kolonoskopiju, a isto vrijedi i za karcinom dojke ili grlića vrata maternice", objašnjava Pekez Pavliško, a muškarcima iznad pedesete godine života savjetuje da provjere PSA vrijednosti za otkrivanje karcinom prostate. Naglasila je i da se neki karcinomi bez obzira na preglede i magnetske rezonance ne mogu otkriti te da je stoga primarna prevencija koja se odnosi na način života ono što je zaista bitno.

Doznaj kako se najbolje nositi s proljetnim alergijama

Posjeti missZDRAVA.hr