Invazivni streptokok može biti vrlo opasan, odmah započnite liječenje

shutterstock Grlobolja
"Do sada imamo 15 slučajeva invazivnog streptokoka, među kojima je i dvoje djece predškolske dobi. Umrle su četiri zaražene osobe u dobi od 35 do 65 godina", rekla je za Hinu Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Rekla je i da do sada nije zabilježena tolika eskalacija invazivne streptokokne infekcije. I u Europi je slična situacija, a upozorenje je stiglo iz Velike Britanije prije dva mjeseca gdje je bilo i djece koja su umrla od posljedica bolesti.
Vidi originalni članak

"Najčešće se infekcije streptokokom grupe A prezentiraju kao faringitis/tonzilitis (upala ždrijela). Također se može prezentirati kao površinska infekcija kože (impetigo, piodermija), šarlah, puerperalna vrućica, sepsa, erizipel, celulitis, mastoiditis, otitis media, pneumonija, peritonzilizis, infekcije rane te rijetko nekrotizirajući fasciitis i toksički šok sindrom (STSS). Moguće komplikacije faringitisa ili kožnih infekcija uključuju akutni glomerulonefritis i reumatsku vrućicu", navodi HZJZ.

Pavić Šimetin je izjavila da invazivni streptokok znači da se bakterija ne zadržava u grlu ili na koži već može zahvatiti moždane ovojnice i izazvati meningitis ili pak ući u krvotok uzrokujući sepsu. Od prosinca traje epidemijsko širenje streptokoka grupe A. Oko 4500 osoba je zatražilo od rujna liječničku pomoć zbog angine i oko 1500 zbog šarlaha. Invazivni streptokok nastaje kao komplikacija osnovne bolesti.

"Među tih šest tisuća je 15 onih koji imaju tešku komplikaciju osnovne bolesti, čija je smrtnost jako visoka. Bakterija se ne zadržava u grlu ili na koži već može zahvatiti moždane ovojnice i izazvati meningitis ili pak ući u krvotok uzrokujući sepsu, koja onda zahvaća sve organe. U Hrvatskoj je dvoje od četvero preminulo u roku 24 sata od prijema u bolnicu. Streptokok se jako brzo razvija u tešku bolest. Srećom, za  većinu zaraženih ostaje na angini ili šarlahu, koji također nisu lagane bolesti. Tko god ih je imao, zna koliko su teške", rekla je za 24 sata Pavić Šimetin.

Što je streptokok A?

"Grupa A streptokoka je cijeli niz sasvim uobičajenih bakterija. Štoviše, mnogi od nas imaju ih u grlu i na koži, ali to ne dovodi do bolesti. No, streptokok A može uzrokovati cijeli niz infekcija, od kojih su neke slabije, neke ozbiljnije. To su uglavnom infekcije na koži, mekom tkivu i u respiratornom traktu. Streptokoki grupe A mogu uzrokovati upalu krajnika (tonzilitis), upalu ždrijela (faringitis), šarlah, impetigo i celulitis (bakterijsku infekciju kože i potkožnog tkiva).

'Streptokok postaje posebno opasan kad postane invazivan. To se može dogoditi ako osoba koja je zaražena bakterijom iz skupine A streptokoka ima otvorene rane kroz koje bakterija uđe u tkivo ili oštećenja u respiratornom traktu nakon virusne bolesti, a može biti opasan i kad osoba ima zdravstvenih problema zbog kojih joj je smanjen imunitet', navodi UK Health Security Agency. Ovakve su infekcije u pravilu vrlo rijetke i rijetko rezultiraju smrću. No, ove je godine taj broj nešto porastao u Velikoj Britaniji, posebno kod djece mlađe od 10 godina te je uzrokovao čak devet, a možda i 10 smrti djece", piše missMAMA.

 

strptokokna angina počinje naglo Gnojna angina - bolna upala grla koja se liječi antibioticima

Simptomi:

  • gubitak apetita i opća slabost
  • otežano hodanje
  • promjena boje kože
  • bol kod gutanja i upala ždrijela
  • visoka temperatura.

10 uzroka: od infekcije do tumora Zašto me grlo boli samo s jedne strane?

Liječenje, način zaraze i prevencija

Bolest se liječi penicilinskim antibioticima. Jako je važno na vrijeme početi terapiju i uzimati je do kraja, inače su moguće  komplikacije poput reumatske groznice. Zaraza streptokokima skupine A širi se bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, i to kapljicama koje se šire kašljem ili kihanjem ili putem otvorene rane. Ono što se može učiniti, osim izbjegavanja zaraženih osoba, jest pranje ruku i higijena respiratornog trakta.

Potrebno je preventivno djelovati u kolektivima pa ako primjerice u razredu ima oboljelih onda cijeli razred dobije antibiotik kao profilaksu (preventivu). Oboljeli ne smiju ići u kolektiv dok ne ozdrave.

Pročitajte preporuke HZJZ-a za postupanje kod streptokokne bolesti.
 

Posjeti missZDRAVA.hr