Hrabra, ponosna i u toplesu: Život nakon dvostruke mastektomije

Screenshot: christina belding/Instagram
Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke i započinjemo ga jednom nadahnjujućom pričom! Ona ponosno otkriva svoja dva ožiljka od dvadeset centimetara, koje pažljivo štiti kremom za sunčanje, a koji ju podsjećaju na sve što je u prošlosti iza nje.
Vidi originalni članak

Otprilike jedna od osam američkih žena razvit će invazivni rak dojke tijekom svog života, a procjenjuje se da će 2020. godine 276.480 žena biti dijagnosticirano s invazivnim rakom dojke te još 48.530 s neinvazivnim rakom dojke, prenosi Health.

Dan narcisa Rak dojke: Rizični faktori, simptomi i kada započeti s pregledima

Rak dojke može se liječiti kemoterapijom i terapijom zračenjem, hormonalnom terapijom, biološkom terapijom ili kirurškim zahvatom koji je i najčešći. Također, postoji i opcija kombinacije više metoda.

Sve to saznala je i Christina Belding, Kanađanka je koja se nakon saznanja da ima rak desne dojke, odlučila na dvostruku mastektomiju. Danas je veoma sretna i ponosna na sebe i posljedice operacije ne skriva odjećom.

Sve je započelo s kvržicom

Belding je prvo primijetila kvržicu na desnoj dojci dok je radila samopregled. Kvržica su joj  previdjeli na mamografiji. Nakon teške spoznaje, samo jedan dan prije svog 52. rođendana, odlučila se na dvostruku mastektomiju, točnije za "estetsko ravno zatvaranje", postupak u kojem kirurg stvara glatka, ravna prsa bez viška masnoće ili kože.

Odlučila je ukloniti obje dojke kao sigurnosnu mjeru, a iako se mnoge žene odluče na operaciju rekonstrukcije dojki, ona je zaključila da to ne želi jer bi to uključivalo dodatne operacije i veći rizik od komplikacija.

Belding je zaključila da rizici povezani s rekonstruktivnom kirurgijom ne vrijede, pogotovo kada se radi o "grudima koje ničemu ne služe osim što izgledaju lijepo ispod majice", objasnila je za The Hearty Soul. Kako dalje navodi, ona odbacuje seksualnu objektivizaciju ženskih tijela u društvu i vjeruje da izgleda bolje bez svojih grudi, a danas joj njezina ravna prsa u najmanju ruku olakšavaju uživanje u sportovima poput veslanja.

'Ravna i ponosna'

Nadalje, Belding je uvijek uživala u odlasku na plažu u blizini svog doma, a u tome je odlučila nastaviti uživati i nakon operacije, samo što se sada odlučuje na odlazak u toplesu. Osim toga, rado dijeli i fotografije svojih ravnih prsa na svojem Instagram profilu, nadajući se da će proširiti svijest drugih o težini raka te o činjenici da se žene, koje se odluče na istu operaciju, nemaju čega stidjeti.

Ona tako ponosno otkriva svoja dva ožiljka od dvadeset centimetara, koje pažljivo štiti kremom za sunčanje, a koji ju podsjećaju na sve što je u prošlosti iza nje.

Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se u Hrvatskoj svake godine obilježava 7. listopada. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći, prenosi HZJZ.

KOLIKO JE ISTINITO? Nošenje grudnjaka uzrokuje rak dojke - mit ili činjenica?

Rak dojke je u Hrvatskoj najčešće sijelo raka u žena, od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka, a nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Prema podacima Registra za rak, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2014. godine je od raka dojke oboljelo 2644 žena, a prema najnovijim podacima iz 2016. godine od raka dojke umrlo je 990 žena te je on i dalje najčešći uzrok smrti od raka u žena.

Više o ključnim činjenicama o raku dojke: uzrocima, rizičnim čimbenicima i dijagnostičkim postupcima pročitajte u Edukativnoj brošuri Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Kurkuma je najjači začin u borbi protiv raka! 11 namirnica i začina koji preveniraju rak dojke

Posjeti missZDRAVA.hr