HPV se ne prenosi samo seksom!

Prema rezultatima novog istraživanja HPV se ne prenosi samo spolnim putem. U istraživanju objavljenom u magazinu Sexual Health, objavljeno je da je virus HPV-a otkriven u genitalnom traktu kod 51 posto žena. Na pitanje, kako je to uopće moguće, znanstvenici odgovaraju da se virus može prenijeti i stavljanjem ruku na genitalije, a moguće ga je dobiti i na ginekološkom pregledu
Vidi originalni članak

Virus je posvuda, ali ne treba paničariti

Znanstvenici odgovaraju da se virus može prenijeti stavljanjem ruku na genitalije (primjerice tijekom masturbacije, ili ako te partner dodiruje i slično), a osim toga otkrili su prisutnost virusa i u medicinskim ustanovama na raznim površinama. Kratko rečeno, možeš se zaraziti HPV-om tijekom posjete ginekologu ili odlaskom u teretanu.

Ovo otkriće zvuči uznemiravajuće, ali dr. Michael Cackovic ginekolog u Ohio State University Wexner Medical Center, tvrdi da to i nije veliko iznenađenje. "Postoji 100 tipova virusa HPV-a koji imaju različita djelovanja", kaže liječnik i naglašava: "HPV je posvuda". Istina je da je objektivno moguće dobiti HPV na ginekološkom pregledu ili u teretani, ali to ne znači da treba paničariti, savjetuje liječnik.

HPV više nije dokaz nevjere

"Na ginekološkom stolu se mijenjaju sterilni papiri na kojima leže pacijentice i redovito se dezinficiraju. Što se tiče zaraze u teretani najveća opasnost je ako nosiš vrlo kratke hlače pa ti genitalije dođu na sjedalo od bicikla, ali to možeš jednostavno spriječiti nošenjem adekvatnog donjeg rublja. Opasnost vreba i u sauni, ako se ne zaštitiš ručnikom." Cackovic je napomenuo da ovo istraživanje ima jednu pozitivnu stranu, a to je da monogamne žene, ako dobiju HPV ne trebaju odmah pomisliti da ih suprug vara jer su se mogle zaraziti i na drugi način. 

Pročitaj kako prehranom možeš kontrolirati HPV

Posjeti missZDRAVA.hr