Gubitak sluha vodi do izoliranosti i depresije: Čuješ li dobro?

Promo
Sluh je, nepravedno, jedno od osjetila koje često zanemarujemo. Navika da čujemo, primamo informacije iz vanjskog svijeta i komuniciramo s našom okolinom, toliko je utkana u našu svakodnevicu da nismo niti svjesni koliko se njime služimo. Ali, samo do trenutka kada počinje slabljenje ili gubitak.
Vidi originalni članak

Zato Neuroth, tvrtka za akustiku slušnih pomagala, želi podići svijest o važnosti zaštite i prevencije oštećenja sluha uz pomoć Ivana Šarića, Mirele Remi Priselac, Daniela Bilića i Sare Renar. U kampanji “Ne uzimaj sluh zdravo za gotovo”, otkrili su najdraže uspomene, crtice iz svojih života i trenutke kada su shvatili da je sluh, iako često zanemarivan, jedno od najvažnijih osjetila njihove svakodnevice.

Komičar Ivan Šarić ispričao je kako ga ne veseli samo komedija, već i glazba. Osim ljubavi prema boy bandovima, što se uopće ne srami priznati, ima i omiljeni band za kojeg je spreman u istom danu otputovati u Škotsku i vratiti se doma. Jer ipak, nije mu bitno putovanje, nego uživo poslušati pjesme koje obožava. Mirela Priselac Remi govorila je o uspomenama iz djetinjstva, radosnim trenucima otkrivanja glazbenih televizijskih programa, video spotova i pjesama koje i danas zna otpjevati do zadnje riječi. Sara Renar, kao kantautorica, svakodnevno osluškuje svijet oko sebe i pronalazi inspiraciju za stvaranje glazbe. Prisjetila se svojih glazbenih početaka i pokušala objasniti što glazba znači za nju. Iako je teško riječima opisati ljubav, njezina djela govore za sebe.

Radijski voditelj Daniel Bilić ne stvara glazbu, ali je svakodnevno pušta na radiju. Shvatio je koliko je sluh važan prilikom upisa na fakultet, kada se suočio s činjenicom da slabo čuje. Danas je glasnoća njegovih slušalica pojačana do maksimuma, a priznaje i kako često ne razumije sugovornike.

Poteškoće sa sluhom pogađaju sve dobne skupine, oba spola i osobe svih zanimanja. Iako su neki ranjiviji, svi bismo trebali osvijestiti važnost zdravlja sluha. Osobe oštećenog sluha često tek razmjerno kasno primijete da slabo čuju, a to znači da negativne posljedice djeluju kroz duže vremensko razdoblje što se loše odražava na organizam i na psihu.

Osim toga u značajnoj mjeri dolazi do narušavanja društvenog života što dovodi do nesigurnosti, izoliranosti pa čak i depresije. Primijetite li da i v ama sluh donosi nesigurnost, obratite se s povjerenjem Neurothovom akustičaru koji će vam pomoći stručnim i individualnim savjetom i po potrebi vas uputiti nadležnom liječniku. Na taj ćete način zajednički doprinijeti, ne samo boljem zdravlju vašeg sluha, nego i poboljšanju ukupne kvalitete života.Više informacija potražite na internetskoj stranici ili na društvenim mrežama.

Posjeti missZDRAVA.hr