Ginekologinja odgovara na 14 čestih pitanja o vagini

Pexels Ginekologinja odgovara na česta pitanja koja se možda sramite pitati
Ginekologinja Lincoln na svom Instagram profilu dijeli mnogo korisnih informacija o ženskom zdravlju, a napisala je i knjigu "Let's Talk About Down There"
Vidi originalni članak

Razgovor o zdravlju vulve, vagine, maternice i ostalih dijelova reproduktivnog sustava je važan, no često je to neugodna tema za započeti. Iako se mnogi stide pričati o njima, problemi poput vaginalne suhoće, urastanja stidnih dlačica i bolnog seksa su česti. Zato je ginekologinja i autorica Jennifer Lincoln za goodful odgovorila na nekoliko čestih pitanja koja muče sve one s vaginom.

Zašto se javljaju grčevi nakon menstruacije?

"Maternica je mišić. Kada dođe vrijeme da nastupi menstruacija, vaša se maternica steže kako bi izbacila 'neiskorištenu' sluznicu koja je bila pripremljena za slučaj da zatrudnite. To uzrokuje grčeve", objašnjava liječnica. Grčevi mogu nastaviti i nakon menstruacije jer se maternica i dalje steže iako više nema što izbaciti. Liječnica savjetuje da u tom slučaju ugrijete to područje trbuha toplim oblozima ili kupkom, a u slučaju jakih bolova uzmete lijek.

Je li iscjedak boje krvi normalan između dvije menstruacije?

"Točkasti ili krvavi iscjedak između menstruacija može imati razne uzroke, a neki od njih su: infekcija, polipi odnosno dobroćudne izrasline na vratu maternice ili u maternici, fibroidi, promjena na stanicama vrata maternice i još mnogo toga", pojašnjava dr. Lincoln i savjetuje da posjetite liječnika ako se to takav iscjedak često javlja. 

Vaginalni kanal je jako uzak - je li to normalno?

"Vagina je u biti mišićna cijev koja se može proširiti ili rastegnuti kada je to potrebno, primjerice za porod ili tijekom seksa", opisuje liječnica i dodaje: "Vagina nije poput prekidača za uključivanje/isključivanje, umjesto toga širenje i skupljanje uključuje utjecaj hormona. Kada je u pitanju seks, odgovarajuća predigra omogućuje dovoljno vremena da se ti hormoni otpuste i kao posljedica toga mišići opuste". Dr. Lincoln dodaje i da postoji stanje koje se zove vaginizam kada su mišići zdjelice stalno napeti i spolni odnos zbog toga nije moguć ili je jako bolan. Ako niti nakon duže predigre bol ne nestaje, svakako se obratite liječniku. 

Zašto je seks i dalje bolan godinu dana nakon porođaja?

Dr. Lincoln kaže da pojava bolova može biti uobičajena, ali ne znači da je normalna ili nešto što morate trpjeti. "Bolovi mogu biti povezani s niskom razinom estrogena i smanjenom lubrikacijom što se može dogoditi kada dojite. Drugi uzroci mogu biti oporavak od porođaja odnosno koliko ste zacijelili od samog porođaja ili kakvo je vaše opće zdravlje koje može narušiti i manjak sna zbog obaveza oko djeteta", objašnjava liječnica i napominje da je to svakako razlog da razgovarate sa svojim liječnikom jer seks ne bi trebao biti bolan.

Zašto je vagina stalno vlažna?

"To je sasvim normalno i zapravo je znak da je vaša vagina zdrava, budući da je iscjedak način na koji se tijelo rješava starih stanica i sprječava infekciju bakterijama i virusima. Osim ako postoji miris, svrbež, pečenje ili promjena boje (kao što je zelena ili pjenasto žuta) onda se to smatra normalnim i nije razlog za brigu", kaže dr. Lincoln.

Što su veliki prištevi na spolnom organu i zašto ne nestaju?

"Prištići u predjelu prepona mogu predstavljati ciste, apscese (poznate i kao čirevi), zaražene folikule dlake ili stanje poznato kao Hidradenitis suppurativa", objašnjava ginekologinja i upozorava: "Nemojte ih nikada istiskivati! Možete pokušati s namakanjem u toplim kupkama ili vrućim oblozima kako biste pomogli smanjiti oticanje i bol". Ako prištevi i nakon duže vremena ne nestaju, najbolje je uputiti se na pregled liječniku. 

Je li normalno da je koža vulve tamnija?

Liječnica Lincoln objašnjava kako je normalno da je koža vulve, posebno stidnih usana, tamnija od ostatka tijela. 

Zašto je teško pronaći G točku?

"Ne možete pronaći svoju G-točku jer zapravo i nismo sigurni da ona uopće postoji", rekla je ginekologinja i dodala da ženama zadovoljstvo dolazi iz njihovog klitorisa koji je skup živčanih završetaka čija je jedina svrha zadovoljstvo.

S koliko godina je potrebno obaviti prvi pregled ginekologa?

"Preporučujemo djevojkama da se prvi put naruče za ginekološki pregled u dobi od 13 do 15 godina. Prvi susret s ginekologom je obično samo informativan i nije potrebno obaviti pregled! Svrha takvog susreta je informiranje prije seksa tako da možete donijeti dobre odluke o zaštiti svog tijela i biti potpuno informirani", zaključila je. 

Vagina je s vremenom postala sve više suha - treba li se brinuti?

"Mislim da je kod ovakve tematike važno vidjeti postoji li opravdanje u svakodnevnim navikama. Je li se još nešto promijenilo? Novi lijekovi, infekcije, drugi znakovi niske razine estrogena poput neredovitih menstruacija ili valunga? Jeste li počeli koristiti nove sapune ili gelove koji mogu uzrokovati veću suhoću? Kakav je općenito vaš odnos? Osjećate li još uvijek privlačnost prema svom partneru?", kaže Lincoln i napominje: "Puno stvari može biti odgovorno za vaginalnu suhoću".

Vulva je jako izražena i vidljiva u donjem rublju i kupaćem kostimu - u čemu je problem?

"Stvarno je teško reći bez pregleda. Ako ste zabrinuti, obratila bih se na vašem mjestu liječniku da prosudi", rekla je liječnica no napominje: "Imajte na umu da stidne usne izgledaju drugačije kod svake žene, a neke su 'pufastije' od drugih i to je savršeno normalno".

Je li nemogućnost postizanja orgazma razlog za brigu?

"Anorgazmija ili nemogućnost doživljavanja orgazma je stvarna i predstavlja problem kada ima loše posljedice za vas ili vaše odnose. Postoje mnogi uzroci u rasponu od zabrinutosti za mentalno zdravlje do interakcija s lijekovima, starenja, upotrebe alkohola, prošlih trauma, da su vas učili da je seks prljav i još mnogo toga", navodi Lincoln i savjetuje: "Ako vas to muči, liječnik može utvrditi što bi mogao biti uzrok i može vam dati korisne preporuke za seksualnog terapeuta ili drugog specijalista koji vam može pomoći".

Služi li samozadovoljavanje kao vježba za jačanje mišića zdjelice?

Dr. Lincoln odgovara: "Masturbacija je odlična za zadovoljstvo, ali nema izravnu vezu sa zdravljem mišića dna zdjelice čemu služe vježbe poznate i kao Kegelove. Često ih preporučujemo ženama koje imaju neželjeno curenje mokraće ili prolaps organa zdjelice".

Kako sigurno ukloniti dlačice s vulve i prepona?

"Brijanje može biti jako iritirajuće za osjetljivu kožu vulve i može kožu učiniti skloniju infekcijama folikula dlake", upozorava ginekologinja. "Ako želite urediti svoje dlake tamo dolje, podrezivanje škarama je najbolje. Ako se odlučite obrijati, najbolje je prvo se istuširati, koristiti čistu ili dezinficiranu britvicu svaki put, ići u smjeru dlačica i nakon toga održati vlažnost kože hidratantnom kremom bez mirisa", dodaje. 

Još više informacija o reproduktivnom zdravlju žena možete pronaći na Instagram profilu ginekologinje Jennifer Lincoln.
 

  uglavnom bespotrebna briga 7 "neobičnih" stvari o vagini koje su zapravo potpuno normalne

Posjeti missZDRAVA.hr