Ginekolog nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice i dalje radi u istoj bolnici, pokrenuta i inicijativa za njegovu suspenziju

pixsell/ Dubravka Petric
U KBC-u Osijek i dalje radi ginekolog Zlatko Topolovec iako je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice. Osim što se i sama žrtva javila, na društvenoj mreži Instagram pokrenuta je i inicijativa za njegovu privremenu suspenziju.
Vidi originalni članak

Žrtva je za N1 otkrila da se samo na spomen imena ginekologa i dan danas rasplače. Zbog svega je na bolovanju tri godine, a isto toliko traje i sudski proces. Ginekologa je sama prijavila policiji, a u cijelom procesu je uz nju njezina obitelj. Iako se zbog svega jedno vrijeme bojala liječnika, sada osjeća gnjev i želi pravdu. 

"Bilo mi je užasno, ja sam samo htjela da završi taj pregled i da bude sve dobro. Kad sam se okrenula potrbuške bio mi je s lijeve strane, nisam vidjela što radi, ali sam osjetila da škripi krevet i da je stavljao koljeno na krevet. I rekao je – sad ćemo vas vaginalno pregledati sa sondom pa prstima. Ja sam se okrenula... Osjetim da nisu prsti, da je nešto krupnije i da je to nešto nenormalno i naglo sam se okrenula i on je spolovilo izvadio i u gaće brzo stavio. Ja sam u tom trenutku ustala i pitala ‘što radite’? ‘Pa ništa, ništa samo sam pregledavao’. Ja sam rekla ‘znam što ste, radili, niste me pregledavali prstima’. On mi je govorio ‘niste dobro vidjeli, smirite se, smirite se’, a ja sam brzo otišla do paravana i obukla se u minuti, i on meni govori da sjednem na stolicu, vjerojatno da me smiri, a ja sam mu govorila da ću ga prijaviti zbog ovoga. Ja sam stajala metar iza njega i on je tipkao nalaz pa brisao i prsti su mu se tresli", opisala je. 

lavina je pokrenuta #Nisam tražila: Važna poruka ženama koje doživljavaju seksualno nasilje ili uznemiravanje

Iz KBC-a Osijek kažu da bi kršili Ustav ako bi ginekologu izrekli sankciju

Unatoč iskazima žrtve, zahtjevima raznih udruga i pacijenata za smjenu dotičnog ginekologa, iz KBC-a Osijek rekli su da ne mogu poduzeti sankcije na temelju nepravomoćne presude. 

"Ustav Republike Hrvatske svim svojim građanima jamči da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja. Iz navedenog je potpuno jasno da bi KBC Osijek kao poslodavac kršio Ustav RH ukoliko bi prof.dr.sc. Zlatku Topolovcu, na osnovu nepravomoćne sudske odluke izrekao bilo kakvu sankciju. Svi liječnici koji rade u KBC-u Osijek imaju važeća odobrenja za samostalni rad Hrvatske liječničke komore. Po primitku bilo kojeg pravno obvezujućeg akta nadležnih institucija, KBC Osijek će promptno reagirati", odgovorili su za 24sata.

Ipak, iz Hrvatske liječničke komore kažu da je Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore po službenoj dužnosti pokrenulo postupak protiv osječkog ginekologa, piše 24sata. 

Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava (Osijek) u Dnevniku N1 televizije otkrila je da su još u veljači ove godine pokušali nešto poduzeti u vezi ovog slučaja. “Od veljače ove godine osječke udruge okupljene oko neformalne inicijative Noćni marš Osijek poslale su upit osječkoj bolnici što je poduzela u konkretnom slučaju. Oni su nam tada odgovorili da nisu upoznati sa slučajem i pozvali se na presumpciju nevinosti”. Dodala je da su nakon toga zahtijevali od Vlade RH da promijeni zakon o liječništvu i "uvede odredbe po kojima se liječnik koji izvrši kazneno djelo za vrijeme obavljanja dužnost, i to kazneno djelo protiv spolne slobode kao u ovom slučaju, udalji s dužnosti dok traje postupak. Odgovora još nismo dobili”, napomenula je Havleka. 

svjetski dan nasilja nad ženama Nasilje nad ženama i djevojčicama najgore u posljednjih 20 godina

Pokrenuta je i inicijativa 

Aktivistička Instagram platforma Grof Darkula pokrenula je digitalnu inicijativu za smjenu ginekologa. Sastavili su e-mail koji je samo potrebno kopirati i poslati raznim institucijama, među kojima je i Ministarstvo zdravstva, Hrvatska liječnička komora, KBC Osijek, Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju i Prava pacijenata. Još jučer je, prema statistici iz ankete na Instagram profilu Grof Darkula, u inicijativi sudjelovalo više od 3000 osoba, a žele dostići brojku od 3500.

Zbog inicijative reagiralo je Ministarstvo zdravstva te su za N1 rekli da su zaprimili mnogo e-mailova vezanih uz slučaj ginekologa dr. Topolovca. "Želimo skrenuti pozornost Vama i svim hrvatskim građanima kako je Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu pri Ministarstvu zdravstva zaprimio informaciju o predmetnom slučaju u KBC-u Osijek nakon čega je od ravnatelja navedene ustanove zatraženo očitovanje te se u istom navodi kako je imenovani liječnik nepravomoćno osuđen od strane Županijskog suda u Osijeku", rekli su iz Ministarstva zdravstva. Dodali su da na temelju nepravomoćne osude ne mogu dotičnog ginekologa smatrati krivim niti ga udaljiti s radnog mjesta, ali da svoje dužnosti obavlja uz prisutnost člana tima.  

"Privremenu mjeru udaljavanja s radnog mjesta teoretski je mogao naložiti jedino Sud ili Komora ako je imala predmet u razmatranju, za što nemamo službenu informaciju. Ministarstvo zdravstva, a sigurni smo i svi liječnici koji su položili Hipokratovu zakletvu, izražava zgražanje i nevjericu nastavno na navedeni događaj”, naveli su. 

 

Pravda za djevojčice Prosvjedi diljem Hrvatske: 'Draga djevojčice, ja ti vjerujem. Znam i da nisi jedina'

Posjeti missZDRAVA.hr