Dva pouzdana znaka za razlikovanje koronavirusa od gripe ili prehlade

shutterstock
Kada pacijenti oboljeli od Sars-CoV-2 izgube osjet mirisa, to se događa iznenadno i učinak je jak i očigledan. Također, snažan gubitak mirisa nije praćen curenjem iz nosa, većina ljudi s koronavirusom još uvijek može slobodno disati, piše BBC.
Vidi originalni članak

Gubitak mirisa koji može pratiti koronavirus jedinstven je i različit od onog koji je doživio netko s  prehladom ili gripom, zaključili su znanstvenici nakon empirijskog istraživanja.

Još jedna stvar koja ih izdvaja od oboljelih od gripe ili prehlade je "istinski" gubitak ukusa. "Nije to poput blagog gubitka okusa uzrokovanog prehladom, nego oboljeli zaista ne mogu utvrditi razliku između gorkog i slatkog", objavljeno je u časopisu Rhinology. Stručnjaci sumnjaju da je to zato što virus Sars-CoV-2 koji uzrokuje Covid 19 utječe na živčane stanice koje su izravno uključene u osjet mirisa i okusa.

Osobe koje imaju ove simptome trebaju u samoizolaciju

  • visoka temperatura
  • novi, kontinuirani kašalj
  • gubitak mirisa ili okusa

Svatko tko ima ove simptome trebao bi se samoizolirati i ugovoriti test brisa kako bi provjerio ima li virus. Članovi kućanstva također se trebaju izolirati kako bi se spriječilo moguće širenje.

Nova studija Tri četvrtine oporavljenih od koronavirusa ima oštećenja na srcu

Test koji se može napraviti kod kuće, ako sumnjaš da imaš koronavirus

Glavni znanstvenik prof. Carl Philpott sa Sveučilišta u Istočnoj Angliji proveo je testove mirisa i okusa na 30 dobrovoljaca: 10 s Covid-19, 10 s ozbiljnijom prehladom i 10 zdravih ljudi bez simptoma prehlade ili gripe. Gubitak mirisa bio je znatno izraženiji kod oboljelih od Covid-19. Slabije su prepoznavali mirise i nisu bili u stanju razaznati gorke ili slatke okuse. Prof Philpott, koji surađuje s dobrotvornom organizacijom Fifth Sense, koja je osnovana kako bi se pomoglo osobama s poremećajima mirisa i okusa, rekao je: "Čini se da se zaista razlikuju simptomi koji izdvajaju koronavirus od ostalih respiratornih virusa. "Ovo je vrlo uzbudljivo jer znači da bi se testovi mirisa i okusa mogli upotrijebiti za razlikovanje između pacijenata s Covid-19 i ljudi koji imaju prehladu ili gripu."

Rekao je da ljudi mogu napraviti vlastite testove mirisa i okusa kod kuće koristeći proizvode poput kave, češnjaka, naranče ili limuna i šećera. Naglasio je da su dijagnostički testovi brisa grla i nosa još uvijek neophodni, ako netko misli da ima koronavirus. Osjetila mirisa i okusa vraćaju se u roku od nekoliko tjedana kod većine ljudi koji se oporave od koronavirusa, dodao je.

Svjetski dan zaštite okoliša Uništavanjem prirodnih staništa povećavamo mogućnost pojave novih koronavirusa

Zašto dolazi do gubitka mirisa i okusa?

Profesor Andrew Lane stručnjak je za probleme nosa i sinusa na Sveučilištu Johns Hopkins u SAD-u i njegov tim proučavali su uzorke tkiva sa stražnje strane nosa kako bi razumjeli kako koronavirus može uzrokovati gubitak mirisa i objavili su ta otkrića u European Respiratory Journal.

Identificirali su ekstremno visoke razine enzima koji su prisutni samo u području nosa odgovornom za miris. Smatra se da je ovaj enzim, nazvan ACE-2 (enzim za konverziju angiotenzina II), "ulazna točka" koja omogućuje koronavirusu da uđe u stanice tijela i prouzrokuje infekciju. Nos je jedno od mjesta gdje Sars-CoV-2, virus koji uzrokuje Covid-19, ulazi u tijelo. Prof Lane je rekao: "Sada radimo više eksperimenata u laboratoriju da bismo vidjeli koristi li virus doista ove stanice za pristup i infekciju tijela. Ako je to slučaj, možda ćemo se moći boriti protiv infekcije antivirusnim terapijama koje se isporučuju izravno kroz nos."

Posjeti missZDRAVA.hr