Cimet i cink - super par protiv gripe
Poznati nutricionist dr. Ignac Kulier donosi top 10 savjeta protiv gripe:
- Uzimati 400 internacionalnih jedinica (10 mikrograma) D3 vitamina u obliku kapi ili sirupa (jednu žličicu) svaki dan jer je dokazano da ovaj zaboravljeni vitamin igra veliku ulogu u obrambenom sustavu organizma.
- Jesti u povećanim količinama citrusno i obojeno voće, pogotovo bobičasto voće koje je bogato bioflavonoidima i C vitaminom. Oba ova čimbenika ne ubijaju virus, ali poboljšavaju obrambeni sustav.
- Maksimalno se kretati na otvorenom prostoru i duboko udisati svježi zrak. Kretanje i dovoljne količine kisika ubrzavaju metabolizam, a samim tim se popravlja obrana tijela.
- Jesti što manje slatkog, a što više začinjenog kod čega podvlačim češnjak za koji je potvrđeno snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje.
- Konzumirati bazgine tablete dobivene ekstrakcijom bazginih bobica jer sadrže pravo obilje bioflavonoida za koje je znanstveno potvrđeno izuzetno povoljno djelovanje u obrani organizma.
- Konzumirati 1-2 čaše crnog vina dnevno. Što je vino tamnije to je bolje. Resveratrol (RES) otopljen u blagom alkoholu vrlo je učinkovito sredstvo u očuvanju obrambene tjelesne funkcije. Više čaša dnevno nije bolje već je gore.
- Jesti što više bijelog luka (češnjaka) koji sadrži antivirusne čimbenike. Ako ti se čini smješnim, pogledaj Kineze koji ne idu na cjepljenje nego isključivo preveniraju gripu - češnjakom. Budući da i kod nas ima kineskog češnjaka koji je vrlo bogat zaštitnim čimbenicima, toplo se preporučuje u svim jelima. To je zasigurno najjeftinija prevencija.
- Jedi što više citrusnog voća, a ako voliš praviti voćne šejkove, dodaj dosta cimeta. Naime, cimet sadrži poveću količinu zaštitnih čimbenika (antioksidansa) koji u ovo vrijeme mogu pomoći. Ako voliš popiti čašu kuhanog vina, svakako dodaj cimeta.
- Kreći se izvan zatvorenih prostora (čekaonica, šoping centara, koncertnih dvorana) i vozi se više vlastitim nego javnim prijevozom.. Dok si kod kuće ne prijeti ti nikakva opasnost pod uvjetom da nitko od ukućana nije u inkubaciji (bez kihanja i kašljanja)
- Jedi laganu i raznovrsnu hranu manje kalorijske vrijednosti. Pretili su više izloženi virusu pandemijske gripe pa bi se više trebali i čuvati. Razlog zašto je tako se još uvijek ne zna.
- Postoji uvjerenje da se žesticama može "otjerati" gripa što naravno ne stoji. Alkoholičari kao i apstinenti podjednako oboljevaju jer virus ne zna za razliku.
Sok Noni Noni – izvor zdravlja iz pacifičkog raja
Noni – izvor zdravlja iz pacifičkog raja
Biljka noni (Morinda citrifolia), raste na pacifičkim otocima i Polineziji gdje od pamtivijeka ima važnu ulogu u liječenju brojnih tegoba, uključujući probavne smetnje, infekcije, upalne procese na koži, upalu grla, bolove kod artritisa, oslabljenog imuniteta, iscrpljenosti i depresije.
Tajna njegove učinkovitosti je djelovanje na staničnom nivou, ubrzava njihov metabolizam te na taj način čisti organizam od štetnih tvari koje napadaju stanice i remete njihov rad.
Iako plod nonija sadrži oko 150 sastojaka među kojima su razni vitamini, minerali, oligoelementi i enzimi- ipak je najvažniji kseronin, koji služi za izgradnju stanica, štiti i pomaže u obnovi oštećenog vezivnog tkiva te jača imunološki sustav.
Ljekovite bobiceAçai – purpurno voće Amazone
Açai – purpurno voće Amazone
Açai (asai), mala purpurna bobica iz Amazone plod je jedne vrste palme (kojeg u Brazilu zovu 'drvetom života'), latinskog je naziva Euterpe oleracea. Raste u kišnim šumama Brazila na drveću visokom i do 80 m u snopovima grozdova koje vise poput banana.
Plod je sličan borovnicama, ali manji je veličinom i intenzivnije je tamnopurpurne boje izuzetno bogate antocijanima koji su, između ostalog, izraziti antioksidansi.
Açai je prava riznica dragocjenih zaštitnih tvari (vitamin B1, B2, B3, C, E, kalcij, željezo, kalij, proteine i omega 6 i 9 masne kiseline, biljni steroli i vlakna), pa ako nekoj namirnici možemo dati naziv 'super hrana' onda je to upravo to bobičasto voće.
Açai se koristi u tradicionalnoj medicini kao protuupalno i antioksidativno sredstvo, protiv gripe i prehlade.
Goji – riznica hranjivih tvari s Himalaje
Goji (gođi), Lycium barbarum poznate i pod nazivom 'vučje bobice' su crvene bobice koje rastu u podnožju Himalaja gdje ih stanovnici Tibeta već tisućama godina konzumiraju kao vrlo hranjivo voće.
Goji sadrži cijelu riznicu hranjivih tvari, koje goji bobice uvrštavaju na vrh top liste najhranjivijih bobica svijeta. Tako je goji vrlo vrijedan izvor vitamina C, beta karotena, aminokiselina između kojih su i sve esencijalne, minerala posebno cinka i selena te posebnih polisaharida koji igraju značajnu ulogu u podizanju obrambenih snaga organizma.
Supersokovi
Nutricionistica Mirna Milić Pušec iz Enciana predlaže supersokove koji jačaju tvoj imunitet i štite te od infekcija.
Biljni dodaci prehrani mogu ojačati imunološki sustav jer rijetko sadrže samo jedan sastojak već kombinaciju nekoliko njih što proširuje njihovo djelovanje pa tako mogu dovesti u ravnotežu različite biokemijske i psihološke sisteme u organizmu.
Kada su ti sustavi u ravnoteži šanse da dobiješ prehladu, gripu ili infekciju se smanjuje.
Ključni elementi za zdrav i snažan sustav obrane našeg organizma su svakako proteini, složeni ugljikohidrati, esencijalne masne kiseline, vitamini, minerali i antioksidansi.
Sokovi dobiveni iz ljekovitih biljaka već se tisućama godina koriste na područjima gdje prirodno rastu i dio su njihove tradicionalne medicine, a od nedavno prihvaća ih i zapadni svijet.
Aloe vera – meksički eliksir za imunitet
Već 2500 godina čovječanstvo poznaje dragocjena svojstva biljke aloe vera. Među mnogima, njezini obožavatelji bili su Kleopatra, Aleksandar Veliki i Aristotel. Poznavali su je i Indijanci Srednje i Južne Amerike.
Aloe vera, zahvaljujući sadržaju velikog broja hranjivih tvari (esencijalne aminokiseline, vitamini, minerali, enzimi, polisaharidi) i ostalih biokemijskih tvari direktno stimulira imunološki sustav te ujedno pozitivno djeluje na sve biokemijske procese i funkcije ljudskog organizma.
Aloe vera sadrži 20 aminokiselina od 22 postojeće aminokiseline. Od osam esencijalnih aminokiselina prisutnih u organizmu odraslog čovjeka, sedam postoji i u aloe veri. Osim toga ona sadrži aminokiseline glutamin i arginin koje su poznata terapija pre-operativnih bolesnika jer imaju sposobnost stimulacije imuno sustava.
Pošto su stanice imunološkog sustava posebno osjetljive na oksidativna djelovanja, prisutnost antioksidansa ( vit A, C, E te selena) u aloe veri, od velikog je značanja za očuvanje integriteta imunološkog sustava.
Minerali cink, željezo, bakar i magnezij koji su također prisutni, podjednako su bitni za pravilan rad imunološkog sustava.
Istraživanja su također pokazala da aloe vera ima i antibakterijsko te antifungalno djelovanje.
Vitamini
Koji vitamini su nam najpotrebniji tijekom zimskih dana upitali smo mag.farm. Ivana Tudora, iz Edukacijskog centra Twinlab.
Kako bi bili sigurni da u naš organizam unosimo sve potrebne elemente za dobar imunitet uravnoteženu prehranu najsigurnije je obogatiti kvalitetnim dodacima prehrani (vitamini i minerali).
Vrlo je bitno obratiti pozornost na kemijske oblike kao i na doze pojedinih suplementata jer nisu svi dodaci na tržištu jednako kvalitetni. Stoga od stručnih osoba zatražite preporuku koja će često biti drugačija od bombastičnih reklama.
C vitamin
Najvažniji vitamin u očuvanju i jačanju imuniteta, posebno kod djece i starijih osoba. Ima snažno antioksidativno djelovanje, štiti limfocite od slobodnih radikala čiji je nastanak značajan kod upalnih stanja.
Dovoljno vitamina C smanjuje jakost infekcija kao i vrijeme trajanja. Stručnjaci preporučuju uzimanje od 300 do 500 mg iako ima mnogo pristalica uzimanja i većih doza.
Danas na tržištu postoje različiti oblici C vitamina, od nekiselih do tekućih, sa ili bez bioflavonoida pa do onih za žvakanje.
Bitno je naglasiti da je askorbatni C vitamin nekiseli oblik koji se naročito preporuča djeci jer ne nagriza osjetljivu zubnu caklinu i sluznicu probavnog trakta, a s obzirom na termostabilnost može se dodavati i u vruće napitke.
A vitamin
Izuzetno važan vitamin za zdravlje kože i sluznica, stimulira povećanje aktivnosti leukocita te broj limfocita. Kod nedostatka ovog vitamina postoji sklonost prehladama i drugim infekcijama. Riblje ulje je odličan, prirodan izvor vitamina A i D (ali i omega kiselina).
Cink
Najvažniji mineral za očuvanje imuniteta. Kod niskih vrijednosti cinka primijećene su niske vrijednost limfocita te većine bijelih krvnih stanica.
Simptomi poput umora, krhkih noktiju i kose, poremećaja menstruacije i sklonost infekcijama najčešće signaliziraju nedostatak cinka.
Što se primjene tiče bolje je uzimati niske doze cinka u obliku glukonata (od do 30 mg) duže vrijeme nego visoke doze jer previše cinka može izazvati neravnotežu sa bakrom.
Cink u kombinaciji sa C vitaminom djeluje i kao prirodni antiseptik grla i kao imunostimulator pa se nalazi i u obliku za žvakanje.
Kolostrum
Prvo je mlijeko koje stvaraju mliječne žlijezde sisavaca, a sadrži mnoge tvari koje osnažuju imunitet poput imunoglobulina i antitijela protiv više od 19 mikroorganizama.
Iznimno je bitno da kolostrum bude obrađen posebnim tehnološkim postupcima, kontroliranog porijekla, bez pesticida, antibiotika, hormona ili životinjskog brašna.
Imunitet kod djece
Mag.farm. Ivan Tudor, iz Edukacijskog centra Twinlab objasnio je i kako ojačati imunitet kod djece.
Na prvom mjestu je dojenje, koje se danas smatra krucijalnim za razvoj snažnog imunog sustava. Majčino mlijeko je bogato po sadržaju neophodnim tvarima za zaštitu od bolesti, uključujući i esencijalne masne kiseline.
Uz adekvatnu i svježu prehranu djeci se preporučuju i specijalni dodaci koji sadrže izbalansirane i optimalne količine mikronutrijenata. Tu su svakako multivitamini, vitamin C, pripravci ehinacee ili druge kombinirane formule.
Odnedavna se na tržištu nalazi i vrlo interesantna kombinacija kolostruma sa probioticima koja regulira zdravlje crijevne flore i pruža sve aktivne tvari sadržane u kolostrumu.
Za djecu biramo najbolje, a ako imamo na umu osjetljivost dječjeg organizma potrebno je posebnu brigu voditi o kvaliteti pripravaka i porijeklu samih tvari.
Tako pri odabiru treba dobro pogledati deklaraciju obratiti pažnju da u preparatima nema umjetnih bojila, aroma ili šećera.
S obzirom na tehnološke oblike djeca naviše vole sirupiće ili prepravke u prahu koji su obogaćeni ukusnim prirodnim aromama. Takvi pripravci mogu se miješati sa hranom, napicima ili uzimati samostalno.