Cjepivo protiv gripe kod ove skupine ljudi djeluje slabije, a isto bi moglo biti i s cjepivom protiv korone

shutterstock Na trajanje mjesečnice cijepljenje nije utjecalo, prema istraživanju provedenom na gotovo 4000 žena i objavljenom u četvrtak u časopisu "Obstetrics & Gynecology"
Globalna analiza sugerira da pretilost dvostruko povećava rizik za bolničko liječenje od Covid-19 i povećava rizik od umiranja za gotovo 50 posto.
Vidi originalni članak

Gojaznost čini druge bolesti poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka vjerojatnijima, kažu američki znanstvenici, a piše BBC.
Također često imaju i oslabljen imunološki sustav što ih čini podložnijim teškim simptomima Covida-19. Također upozoravaju da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo biti manje učinkovito kod pretilih ljudi.

"To se temelji na činjenici da cjepiva protiv gripe djeluju slabije kod osoba s indeksom tjelesne mase (BMI) većim od 30", piše BBC. Tim sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, pregledao je podatke 75 studija iz cijelog svijeta za svoje istraživanje, uključujući gotovo 400 000 pacijenata. Otkrili su da osobe s pretilošću i Covidom-19 imaju dvostruko veću vjerojatnost da završe u bolnici i 74 posto veću vjerojatnost da budu primljene na intenzivnu njegu. Također su u većoj opasnosti da umru od bolesti uzrokovane koronavirusom.

napravi test Dva pouzdana znaka za razlikovanje koronavirusa od gripe ili prehlade
 

Studije iz Velike Britanije pokazale su slične rizike za ljude s viškom kilograma, što je natjeralo vladu da uvede nove mjere za suzbijanje pretilosti. Profesor Barry Popkin, koji je vodio istraživanje s odjela za prehranu na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini, rekao je da su rizici za pretile osobe koje obole od Covida-19 puno veći nego što se očekivalo. Rekao je da zdravija prehrana mora biti prioritet u mnogim zemljama, s manje slatkih pića i znatno manje bezvrijedne i prerađene hrane.

Telogen effluvijum Sve više osoba nakon preboljenog koronavirusa prijavljuje gubitak kose

Pretilost također može dovesti do više upala u tijelu, smanjiti sposobnost tijela da se bori protiv infekcija i povećati opterećenje na druge organe, kao i na disanje. "Istraživači cjepiva trebali bi pogledati kako to utječe na pretile pojedince", kaže prof. Popkin o cjepivu protiv koronavirus.
 

Posjeti missZDRAVA.hr