Christina Applegate zbog bolesti hoda sa štapom i ima 20 kilograma više

Pixsell/WEEN Christina Applegate preboljela rak, a sada ima multiplu sklerozu
Glumica Christina Applegate (50) uoči prikazivanja treće i posljednje sezone serije "Dead to Me" koja će se na Netflixu početi prikazivati 17. studenog u intervjuu za New York Times ispričala je kada i kako joj je dijagnosticirana mutlipla skleroza i kako se nosi s bolešću zbog koje hoda sa štapom i udebljla se 18 kilograma. Applegate je preboljela i rak dojke.
Vidi originalni članak

Applegate je otkrila da je dijagnozu multiple skleroze dobila u ljeto 2021. godine tijekom rada na seriji, nakon čega je uzela petomjesečnu pauzu od snimanja. "Morala sam procesuirati to što mi se dogodilo, suočiti se s gubitkom jednog dijela sebe, svog dosadašnjeg načina života. Trebalo mi je to vrijeme i pomoglo mi je, ali ne mogu reći da sam potpuno dobro. Nisam i nikada to neću prihvatiti", rekla je o suočavanju s dijagnozom.

Glumica je rekla i da je već tijekom snimanja prve sezone serije "Dead to Me" primijetila prve simptome MS-a, počela je osjećati probleme s ravnotežom i pokretljivošću. "Voljela bih da sam obratila pozornost na te simptome. Ali tko sam ja da znam", rekla je Applegate. Pri povratku na glumački set potrebna su joj bila invalidska kolica zbog smanjene pokretljivosti, ali i pomoć pri snimanju određenih scena. Nije mogla snimiti kadrove ulaženja u prostorije niti dugo samostalno stajati.

Rekla je da neće gledati posljednju sezonu "Dead to Me" jer joj teško vidjeti sebe u stanju u kojem je. No, odlučna je da želi pokazati ljudima novu sebe koja ne može hodati bez štapa i deblju. Rekla je i da vjeruje kako će neki gledatelji tu promjenu teško prihvatiti i reći "vidi bogalja", ali i da će većina ipak uživati u posljednjoj sezoni serije.

Christinu Applegate pamtimo po dvije uloge - Kelly Bundy u sitcomu "Bračne vode" te kao Amy, sestru Rachel Green u seriji "Prijatelji". Applegate se prije petnaestak godina suočila i s dijagnozom raka dojke. Njezina je majka dva puta imala rak dojke, a Christini je dijagnosticiran sa samo 36 godina. Saznala je da nositeljica BRCA gena, odgovornog za nasljedni  rak dojke, što znači da bi se i nakon lumpektomije on mogao vratiti. Zato se odlučila na dvostruku mastektomiju.

Angelina Jolie je na temelju nalaza genetskog testiranja uklonila obje dojke Obostrana mastektomija dojki: Opravdana odluka ili 'Jolie Effect'

Što je multipla skleroza i zašto nastaje?

Multipla skleroza (MS) je kronična, upalna, demijelinizirajuća i neurodegenerativna bolest središnjeg živčanog sustava (SŽS ili engl. Central Nervous System CNS). Kod MS, imunološki sustav napada zaštitnu ovojnicu (mijelin) koja prekriva živčana vlakna i uzrokuje probleme u komunikaciji između mozga i ostatka tijela. Na kraju, bolest može uzrokovati trajno oštećenje ili propadanje živaca. Znakovi i simptomi MS-a uvelike variraju i ovise o količini oštećenja živaca i o tome koji su živci zahvaćeni. Neki ljudi s teškom MS-om mogu izgubiti sposobnost samostalnog hodanja, dok drugi mogu doživjeti duga razdoblja remisije bez ikakvih novih simptoma. Ne postoji lijek za multiplu sklerozu. Međutim, tretmani mogu pomoći u ubrzavanju oporavka od napada, modificirati tijek bolesti i upravljati simptomima.

Uzrok multiple skleroze je nepoznat. Smatra se autoimunom bolešću u kojoj imunološki sustav tijela napada vlastita tkiva. U slučaju MS-a, ovaj poremećaj imunološkog sustava uništava masnu tvar koja oblaže i štiti živčana vlakna u mozgu i leđnoj moždini (mijelin). Mijelin se može usporediti s izolacijskim premazom na električnim žicama. Kada je zaštitni mijelin oštećen i živčano vlakno izloženo, poruke koje putuju duž tog živčanog vlakna mogu biti usporene ili blokirane. Nije jasno zašto se MS razvija kod nekih ljudi, a kod drugih ne. Čini se da je odgovorna kombinacija genetike i okolišnih čimbenika.
 

nejasni uzroci nastanka bolesti Multipla skleroza: Konvencionalni i alternativni načini liječenja

Posjeti missZDRAVA.hr