Celine Dion otkrila da pati od jako rijetke neurološke bolesti

Instagram @celinedion Celine Dion je u emotivnom videu otkrila kako boluje od sindroma koji se javlja kod jedne od milijun osoba
Sindrom ukočene osobe pogađa dvostruko više žena nego muškaraca i ne može se potpuno izliječiti
Vidi originalni članak

Pjevačica Celine Dion je na društvenim mrežama otkrila da pati od teške neurološke bolesti zbog koje joj se nekontrolirano grče mišići. Radi se o bolesti zvanoj sindrom ukočene osobe, a ovo iznimno rijetko stanje pogađa jednu od milijun osoba. Ispričala je kako zbog bolesti ima problema s hodanjem i pjevanjem te da je zbog toga primorana odgoditi zakazane nastupe, uključujući i onaj u Hrvatskoj. 

"Dugo se nosim sa zdravstvenim problemima", emotivno je ispričala Celine i dodala: "Bilo mi je stvarno teško suočiti se s tim izazovima i pričati o svemu što sam proživjela". Nastavila je o tome kako i dalje uči o ovom rijetkom stanju, no da sada napokon zna koji je uzrok grčeva koji joj stvaraju poteškoće s hodanjem, a utječu i na glasnice koje ne može koristiti na način na koji je navikla. 

Kako piše BBC, Celine s timom liječnika intenzivno radi na vraćanju snage i sposobnosti da ponovno nastupa. U emotivnoj snimci je naglasila kako je pjevanje njezina najveća ljubav i da joj nedostaje nastupati pred dragom publikom. Video je završila u suzama objašnjavajući da se trenutno jednostavno mora fokusirati na svoje zdravlje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Céline Dion (@celinedion)

Sindrom ukočene osobe se ne može izliječiti

Sindrom ukočene osobe (SPS) je rijedak neurološki poremećaj. Simptomi mogu uključivati ukočene mišiće u trupu, rukama i nogama te veću osjetljivost na buku, dodir i emocionalni stres, što može izazvati dodatno grčenje mišića, piše NIH. S vremenom osobe sa SPS-om mogu razviti abnormalno, često pogrbljeno držanje. Kako napreduje, bolest ograničava sposobnost kretanja, a mnogi oboljeli često padaju jer nemaju normalne reflekse da se uhvate i stabiliziraju te tako spriječe pad. Stalni padovi mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda. Sindrom ukočene osobe pogađa dvostruko više žena nego muškaraca.

Dijagnosticiranje nije lako jer se radi o vrlo rijetkoj bolesti, a simptomi se često zamijene onima Parkinsonove bolesti, multiple skleroze ili drugih psihosomatskih bolesti te anksioznosti. Također osobe koje pate od ovog sindroma često traže liječničku pomoć samo zbog grčeva u mišićima, nesvjesni da se radi o neurološkoj bolesti. Zato je nekada potrebno mnogo godina za uspostavljanje pravilne dijagnoze. 

Iako se ne može potpuno izliječiti, sindrom ukočene osobe može se olakšati. Lijekovi za smirenje i protiv anksioznosti opuštaju grčeve u mišićima, a novija istraživanja pokazuju da intravenozna terapija imunoglobulinima smanjuje ukočenost mišića te osjetljivost na buku, dodir ili stres. S pravilnom terapijom i sustavom podrške moguće je kontrolirati simptome i smanjiti njihov utjecaj na svakodnevni život. 
 

jak iznenadni bol Probudili su vas grčevi u nogama? Najčešći uzroci i pomoć

Posjeti missZDRAVA.hr