Celijakija bi se uskoro mogla liječiti cjepivom

Guliver/Shutterstock
Nexvax2, cjepivo koje cilja na imunološki sustav s namjerom da spriječi upalu koja se javlja kada ljudi sa celijakijom konzumiraju gluten, prolaze kroz drugi krug ispitivanja, piše Prevention.com.
Vidi originalni članak

Tijekom početne probne faze u 2011., pronađeno je da je sigurno, a priliv od 40 milijuna dolara u financiranju je omogućio tvrtki sa sjedištem u Massachusettsu, ImmusanT, da nastavi istraživanje.

Pokus će započeti u Melbourneu, a slijede drugi gradovi u Australiji. Na kraju se tvrtka nada da će imati ukupno 150 pacijenata u Sjedinjenim Državama, Novom Zelandu i Australiji na kojima će istražiti učinke cjepiva.

Celijakija je autoimuna bolest, a za ljude koji od nje boluju, gluten je neprijatelj. Protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži šteti tankom crijevima i dovodi do teških gastrointestinalnih problema poput bolova u trbuhu i proljeva. Trenutačno ne postoji lijek za  celijakiju - osim potpuno suzdržavanja od glutena, što može biti vrlo teško. Osim očitih krivaca - kruha, tjestenine i žitarica, gluten se skriva u svakodnevnoj hrani kao što je soja umak, salati s raznim umacima.



"Cjepivo je dizajnirano tako da cilja 90 posto bolesnika s celijakijom s genetskim oblikom bolesti HLA-DQ2", objasnio je Sydney Morning Herald Jason Tye-Din, gastroenterolog u Royal Melbourne Hospital.


Ali, cjepivo neće biti instant lijek za bolesnike s celijakijom. Umjesto toga, to će im pomoći da polako stvaraju imunitet u odnosu na proteine glutena i eliminiraju sve negativne nuspojave. Ako cjepivo prođe u sljedećoj fazi pokusa, to bi mogla biti velika stvar za osobe s izraženom netolerancijom na gluten.

Simptomi celijakije uključuju gore spomenute gastrointestinalne probleme, kao i gubitak težine, umor, razdražljivost i još mnogo toga.

Posjeti missZDRAVA.hr