LIVE emisija: kada debljina postaje bolest i kako je liječiti!

Thinkstock Epidemija debljine i dalje hara svijetom, a čini se kako je posebno pogodila našu zemlju. Prema podacima istraživanja iz 2019. godine koje je objavio Eurostat, Hrvati su najdeblji narod Europe
Debljina je postala jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Europi i Hrvatskoj, među odraslima i djecom. U specijalnoj Facebook Live emisiji Zdrave Krave pričamo o stanju u Hrvatskoj, o tome kako pobijediti debljinu i zašto je vrijeme za hitnu akciju!
Vidi originalni članak

Emisiju možeš pratiti uživo na Facebooku Zdrave Krave, u četvrtak 14.lipnja u 11 sati. Naša gošća je dr.sc. Gorana Mirošević, dr.med., specijalist internist, subspecijalist endokrinolog-dijabetolog. Radi u Zavodu za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma „Mladen Sekso“ KBC “Sestre milosrdnice“ kao voditelj kliničkog Odjela.

Istraživala je više kliničkih studija koje se bave liječenjem šećerne bolesti i njezinih komplikacija. Niz godina bavi se liječenjem debljine, a 2015. obranila je doktorsku disertaciju na temu debljine „Prognostički čimbenici uspjeha različitih barijatrijskih zahvata“. 

Broj pretilih se od 1975. godine do danas utrostručio

Globalno povećanje prevalencije pretilosti je problem javnog zdravstva s ogromnim financijskim posljedicama za zdravstvene sustave. Globalno, stope pretilosti gotovo su se utrostručile od 1975. godine, a približno 650 milijuna odraslih su pretili.

Pretile osobe izložene su većoj smrtnosti zbog razvoja različitih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti i nekih vrsta tumora, a osim toga su i stigmatizirane.

Pretile osobe češće doživljavaju nejednakosti prilikom zapošljavanja i tijekom školovanja, a pokazalo se da sve to pogoduje razvijanju mentalnih zdravstvenih stanja kao što su depresija i nisko samopoštovanje. Pretilost je također povezana s tegobama i bolestima mišićno - koštanog sustava, uključujući bolove u kuku, koljenu i leđima.

Ispuni obrazac ispod članka i postavi pitanje!

Ako želiš da u emisiji odgovorimo baš na tvoje pitanje, ispuni obrazac ispod članka, postavi pitanje vezano uz liječenje debljine, jer na najzanimljivija pitanja ćemo odgovoriti direktno u Live prijenosu. Emisiju možeš pratiti uživo na Facebooku Zdrave Krave, u četvrtak 14.lipnja u 11 sati, a vodi je urednica portala, Martina Medverec.

Fill out my online form.
Posjeti missZDRAVA.hr