Bruce Willis se navodno bori s gubitkom pamćenja

shutterstock Bruce Willis i supruga Emma Heming
Zvijezda legendarnih akcijskih filmova Bruce Willis (66), među kojima je i "Umri muški" navodno se bori s gubitkom pamćenja, odnosno ranom fazom demencije.
Vidi originalni članak

Šuškanja o zdravlju zvijezde gradi se oko činjenice da iako je zaradio milijune i na A listi je glumaca u posljednje vrijeme pojavljuje se u u desecima niskobudžetnih filmova. Prema IMDB-u,  glumi u najmanje 11 gotovo nepoznatih filmova: Fortress 3, Paradise City, White Elephant, Wire Room, Corrective Measures, Die Like Lovers, The Wrong Place, Fortress: Sniper's Eye, Vendetta, A Day to Die and Gasoline Alley.

Matt Eskandari, koji je režirao nekoliko novijih Willisovih filmova, uključujući Hard Kill, Survive the Night i Trauma Centre, izjavio je:  "Da, režirao sam četiri filma s njim pa znam iz prve ruke. Tužna je vidjeti kako legenda poput Brucea propada pred vašim očima. Vidio sam to dok sam radio s njim posljednjih nekoliko godina."

Razlika između Alzheimerove demencije i tipične "staračke zaboravljivosti"

Demencija je progresivni poremećaj kognitivnih funkcija ili postupno slabljenje mentalnih sposobnosti. Najčešći oblik demencije je Alzheimerova demencija koja se javlja u preko 50 % slučajeva u starijoj životnoj dobi. Postoji još nekoliko tipova demencije kao što su vaskularna demencija, frontotemporalna te demencija Lewyjevih tjelešaca. Svega oko 10 % demencija su reverzibilne i važno ih je na vrijeme prepoznati i liječiti.

Demencije mogu biti i neurodegenerativni poremećaji koji su posljedica nekog drugog patološkog stanja, primjerice alkoholizma ili tumora na mozgu. Relativno često demencija se javi i u uznapredovalim stadijima Parkinsonove bolesti. Razlikovanje vrste ili uzroka demencije je teško, definitivna dijagnoza često zahtijeva post mortem patološki pregled moždanog tkiva. Bolesnici mogu imati jedan tip demencije ili miješanu demenciju. Ponekad je problem u ranim stadijima demencije razlikovati ju od obične staračke zaboravljivosti koja je benigna, posljedica je normalnog procesa starenja i ne predstavlja bolest mozga.

 

Dijagnoza demecija Sve je veći broj osoba koje boluju od neke vrste demencije!

 

Razlika između Alzheimerove demencije i tipične "staračke zaboravljivosti", ukratko i općenito, može se sažeti u sljedeće, simptomi koji upućuju na bolest:

  • Pogrešne procjene situacija i loše zaključivanje
  • Problemi sa svakodnevnim, uobičajenim radnjama (plaćanje računa, vožnja automobila i sl.)
  • Ponavljanje istog pitanja na koje je osoba već višekratno dobila odgovor
  • Dezorijentacija u vremenu – nemogućnost određivanja datuma i godišnjeg doba
  • Gubitak prostorne orijentacije koji se s vremenom javlja i u poznatoj sredini
  • Poteškoće u održavanju komunikacije, zaboravljanje riječi, korištenje opisnih pojmova umjesto zaboravljenih riječi
  • Zametanje stvari i nemogućnost rekonstrukcije prethodnog kretanja prilikom njihova traženja

Simptomi koji nužno ne upućuju na bolest:

  • Zaboravljanje podmirenja pojedinih računa
  • Zaboravljanje tekućeg datuma i potom dosjećanje istoga
  • Povremene poteškoće u održavanju komunikacije
  • Gubljenje stvari – s vremena na vrijeme.

 

 

Posjeti missZDRAVA.hr