Badrić, Višnjić, Rimac, Banfić i Rundek ne jedu meso, govore zašto i kako to utječe na njih

Instagram/Davorin Visnjic/PIXSELL Nina Badrić i Mate Rimac samo su neki od poznatih koji su prestali jesti meso
Veganski i vegetarijanski način života postao je sve popularniji, kako zbog povoljnijeg utjecaja na okoliš, tako i na zdravlje. Prednosti bezmesne prehrane prepoznale su i brojne domaće zvijezde
Vidi originalni članak

Kako sve više uviđamo koliko naši svakodnevni izbori imaju utjecaj na okoliš, tako se mijenjaju i naše navike. Popularnost vegetarijanskog i veganskog pokreta naglo je porasla u posljednjih nekoliko godina pa je tako samo u Americi broj osoba koje ne konzumiraju meso porastao za čak 600 %, prenosi Forbes. Veganstvo i vegetarijanstvo i kod nas je sve popularnije, a djelomično je za to zaslužna i sve veća ponuda vege hrane kako u supermarketima, tako i u restoranima. Sve blagodati veganske i vegetarijanske prehrane prepoznale su i brojne zvijezde koje su odlučile meso potpuno ukloniti s tanjura. Ovo su samo neke od njih:

Nina Badrić 

Naša popularna pjevačica Nina Badić svoj novi izgled pripisuje vegetarijanskoj prehrani. Badrić već neko vrijeme ne jede meso, a kako kaže za InMagazin, ta joj je promjena došla potpuno prirodno. Navodi kako se bez mesa osjeća zdravo i bistro te da više nije toliko umorna, a da joj je čak i maserka pohvalila tonus kože. 

Ivana Banfić

Još jedna poznata žena s naše estrade rekla je zbogom mesu. Ivana Banfić meso je prestala jesti prije pet godina, a tvrdi kako je od tada doživjela "novu mladost". Kako je na jelovnik uvrstila više voća i povrća, tako je zbog vegetarijanstva razvila i ljubav prema vrtlarenju. 

Mate Rimac

Jedan od najvećih "mozgova" Hrvatske slaže se kako je bezmesna prehrana naša budućnost. Mate Rimac jednom je prilikom izjavio da je prelazak na prehranu bez mesa učinkovitiji potez za okoliš nego da kupujemo električne automobile. Njegova misija za smanjenjem ugljičnog dioksida u atmosferi krenula je električnim automobilima, no nastavila se pametnijim izborima obroka. 

Goran Višnjić

Odrastanje na farmi Goranu Višnjiću usadilo je snažne emocije zbog kojih je odlučio ne jesti meso. Prizori s kolinja, ubijanje teladi i svinja ostavilo je velike posljedice na glumca koji zbog emotivnih razloga odbija jesti meso. 

Darko Rundek

Zbog dobrobiti životinja meso je prestao jesti i Darko Rundek. Slavni pjevač ne samo da ne jede meso, nego ga često možemo vidjeti kako na protestima zagovara njihova prava i pokušava promijeniti svjetonazore onih koji nisu uvidjeli prednosti bezmesnog života. 

Zašto je bezmesna prehrana postala popularna?

Osim što smanjuje negativan utjecaj na okoliš, bezmesna prehrana također je odlična za naše zdravlje. Doktor Michael Greger u svojoj knjizi "Kako ne umrijeti" napravio je pregled svih blagodati veganske i vegetarijanske prehrane za zdravlje organizma, a navodi kako se većina preuranjenih smrti može spriječiti jednostavnim promjenama načina prehrane i života, a to podrazumijeva zamjenu mesa voćem, povrćem i ostalim namirnicama biljnog porijekla. Tako uklanjanje mesa s jelovnika može usporiti starenje organizma, smanjiti šansu pojave brojnih karcinoma, produljiti životni vijek pa čak i smanjiti oštećenja koja smo organizmu nanijeli kroz godine loših navika. 

Osim što djeluje na zdravlje, bezmesna prehrana odlična je i za ljepotu. Kako u nedostatku mesa konzumiramo više namirnica biljnog porijekla, unosimo i više zdravih fitonutrijenata među kojima su i snažni antioksidansi odgovorni za održavanje mladolikog izgleda kože, ali i zaštitu svih stanica od oksidativnog stresa koji ih oštećuje. 

Nedostaci bezmesnog jelovnika

Iako su veganska i vegetarijanska prehrana izuzetno zdrave, postoji nekoliko sitnica na koje trebamo pripaziti. Najvažnija od njih zove se vitamin B12. Radi se o vitaminu koji je zadužen za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, a naše ga tijelo ne proizvodi samo. Najviše ga možemo pronaći u hrani životinjskog porijekla pa je tako za vegetarijance, a još više vegane, važno nadomjestiti vitamin B12 suplementima. Suplemente možemo uzimati u obliku tableta koje pijemo svakodnevno, ali i putem injekcija koje se primjenjuju jednom mjesečno. 

Zanimljivo je istraživanje iz 2010. godine koje je pokazalo kako zapravo i dio ljudi koji jedu meso ima nedostatak vitamina B12, ne samo vegani i vegetarijanci. Objašnjenje ovog fenomena leži u porijeklu vitamina B12. Naime, ovaj vitamin proizvode mikroorganizmi koji se nalaze u zemlji i koji se mogu nastaniti u probavnom sustavu životinja. Nekada je zato količina vitamina B12 u mesu bila veća jer su životinje slobodno pasle na poljima i tako svakodnevno unosili dozu vitamina B12 i mikroorganizama koja je znatno veća nego ona koju dobiju zatvorene u štale, hranjene gotovom hranom.

JAKO JEDNOSTAVNO Tražiš ukusan ručak bez mesa i kaloričnih umaka? Imamo pravi recept!

Još jedan briga svih onih koji ne poznaju vegansku i vegetarijansku prehranu je gdje pronaći dovoljno proteina ako ne jedemo meso. Mahunarke, legumi i slične namirnice bogate su proteinima koje naše tijelo lako može iskoristiti pa tako nema brige oko nedostatka proteina, ako na tanjur dodaš neke od navedenih namirnica. 

Je li bezmesna prehrana budućnost?

Sudeći po pozitivnom trendu rasta broja vegetarijanaca i vegana, moglo bi se reći da je. Industrija mesa zaslužna je za velik dio zagađenja okoliša i atmosfere pa bi tako prelazak na prehranu sa smanjenom količinom mesa ili potpunim izbacivanjem mesa iz dnevnog menija uvelike pomogao oporavak planeta. Uvijek će biti onih koji će odbijati napraviti taku promjenu, no ako želimo ići u pravom smjeru, ona je nužna.

Engleska kuhinja Pastirska pita bez mesa idealna za ručak

 

Posjeti missZDRAVA.hr