90 posto osoba pati od karijesa

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja koji se obilježava 12. rujna donosimo ti savjete kako održavati zdravlje zubi i usne šupljine. Širom svijeta, karijes je najčešća kronična bolest, od koje u nekom od svojih oblika, pati više od 90 posto svjetske populacije
Vidi originalni članak

Posebno zahvaća djecu i socijalno zapuštenu populaciju, a za posljedicu ima vrlo negativan utjecaj na kvalitetu života, ritam dnevnih aktivnosti pojedinca, a za posljedicu ima konačnu cijenu stomatološkog liječenja uz vjerojatno umanjenje kvalitete života. Gubitak zuba uzrokuje žvačne, govorne, estetske, psiho-socijalne te druge poteškoće.

Jednostavna i pravovremena prevencija

Važno je istaknuti kako se zubne bolesti vrlo lako preveniraju, pa time otklanja nepotrebna patnja, bol i izostanci iz škole ili s radnoga mjesta. Stoga uvijek valja imati na umu kako poučavanje o oralnoj higijeni i korištenju fluoridiranih zubnih pasta rezultira vrlo učinkovitim i jeftinim rješenjima u sprječavanju nastanka bolesti.

Također, ovom prigodom treba javno popularizirati važnost česte veze nekih oralnih i općih bolesti. Npr., parodontalne bolesti mogu biti povezane s dijabetesom, komplikacijama u trudnoći, respiratornim i drugim sustavnim povezanostima. Oralne bolesti i razne kronične bolesti, kao što su karcinomi, dijabetes, kardiovaskularne bolesti te respiratorne bolesti, dijele mnoge zajedničke rizične čimbenike, u koje spadaju pušenje, alkoholizam, loša ishrana, pretjerana konzumacija šećera i dr.

Savjeti za zdrave zube

Ako imaš poteškoća sa zdravljem zubi ili te zanima kako pravilno održavati oralnu higijenu, za savjet pitaj doktora dentalne medicine Deana Cekića koji ti savjetuje:

  • Oralnu higijenu treba održavati najmanje dva puta dnevno, u razmaku od 12 sati (jer se tada počinje javljati patološka koncentracija karijesa)
  • Četkica za zube treba biti mekana. Ako imaš električnu četkicu, a ne ručnu - dobro je da je ona i ultrazvučna jer dodatno razbija zubni plak.
  • Koristi interdentalnu četkicu koja čisti međuzubne prostora, jer četkica ne očisti oko 40 posto površine zubi
  • Tamo gdje ne pomaže interdentalna četkica, pomoći će zubni konac ili tuševi za usta koji interdentalne prostore čiste jakim mlazom vode. Ipak, pripazi kako se ne bi ozlijedila zubnim koncem!
  • Redovito posjećuj stomatologa i kada je potrebno, napravi čišćenje zubi.

Kada promijeniti četkicu

Sredstva koja služe za oralnu higijenu se dijele na osnovna, pomoćna i dodatna. Osnovna sredstva za oralnu higijenu su zubna četkica i interdentalna četkica.

Zubna četkica treba biti mekana (kako bi se spriječilo samoozljeđivanje), te se njome odstranjuje plak sa svih dostupnih ploha zubi prelaska na zubno meso. Vrijeme potrebno za ovu radnju nije strogo ograničeno te ovisi o brzini i sposobnosti svake osobe.

Zubna četkica nakon uporabe počinje gubiti svoja svojstva pa ju je potrebno promijeniti u razdoblju od 2 do 3 mjeseca.

Električna četkica

Umjesto ručne četkice danas je moguće koristiti tehnološke alternative, pa je uporabom ultrazvučne električne četkice moguće odstraniti plak na mjestima koja su nedostupna za običnu četkicu.

Nakon što si uporabom ručne ili ultrazvučne četkice oprala sva dostupna mjesta, i dalje nisi odstranila 40 posto plaka koji je ostao u međuzubnim prostorima.
U tu svrhu služe interdentalne četkice. One su posebno dizajnirane kako bi ušle u međuzubne prostore i odstranile plak s tih teško dostupnih mjesta.

Zubni konac danas predstavlja alternativu samo za ona mjesta u koja interdentalna četkica ne dopire (jer se najčešće konac nepravilno koristi).

Najvažnije je znati pravilno četkati zube, a ako imaš nedoumica pogledaj video koji te poučava pravilnoj tehnici.

Posjeti missZDRAVA.hr