9 tipova karaktera i kako piju

Možda će te iznenaditi podatak da 50 posto mladih konzumenata alkohola pretrpi alkoholnu amneziju s gubitkom kontrole. Tko je doživio takvo stanje, ne pamti pojedinosti svoje pijane epizode, čije posljedice mogu biti katastrofalne
Vidi originalni članak

Alkoholna amnezija

Nova je britanska studija otkrila da tri četvrtine 19-godišnjaka pije do točke amnezije i ponaša se neodgovorno i nekontrolirano. Nakon četiri godine proučavanja oko 1400 tinejdžera, istraživači su otkrili da udio žrtava alkoholne amnezije varira od 30 posto kod 15-godišnjaka do 74 posto kod 19-godišnjaka!

Ogromni rizici opijanja

Za vrijeme alkoholne amnezije djevojke  se češće odlučuju na nezaštićen spolni odnos, ili postaju nesposobne zaštititi se. Dečki ulaze u sukobe, pogrešno procjenjuju druge i skloniji su voziti se automobilom unatoč vrlo izglednoj prometnoj nesreći. Alkoholna amnezija nastupa kada alkohol u krvi dostigne razinu puno višu od one koja se smatra dopuštenom. Kako se ta razina povećava, tako kod konzumenta alkohola raste osjećaj ushićenja, uzbuđenja i druželjubivosti, dok istodobno doživljavaju umor, nemir, depresiju i zbunjenost.

Ovi će simptomi varirati ovisno o konzumentovoj osobnosti, raspoloženju ili genetskoj osjetljivosti na opijanje. Većina je psihičkih posljedica alkoholiziranja posljedica fizioloških promjena u prednjem dijelu mozga, gdje se nalazi centar odgovoran za odlučivanje, racionalno mišljenje i razumijevanje uzroka i posljedica.

Devet tipova konzumenata

Drugo je istraživanje, također provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, otkrilo devet tipova alkoholičara. Provjeri prepoznaješ li među njima nekog bliskog, ili možda sebe?

  • Alkoholičari konformisti -Vodi ih potreba za prilagodbom većini, da ih okolina ne bi doživjela 'crnim ovcama'. To su pretežno sredovječni muškarci između 45 i 60 godina, koji se bave fizičkim radom ili administrativnim poslovima.
  • Društveni alkoholičari - Motivirani su potrebom za pripadnošću grupi. Alkohol im razvezuje jezik i pruža osjećaj povezanosti. To su osobe oba spola koji piju u društvu prijatelja.
  • Alkoholičari osamljenici - Piju da bi se ohrabrili pristupiti neznancima ili ljudima pred kojima imaju tremu. Alkohol im treba i da se opuste prije seksa ili ljubavne izjave.
  • Alkoholičari hedonisti - Žude za stimulacijom, euforijom i riskiranjem. To su često razvedeni ljudi, s odraslom djecom, koji žele 'učiniti nešto ludo'.
  • Alkoholičari iz dosade - Piju da bi se razonodili i odagnali monotoniju. Alkohol im pomaže da se pokrenu i osjete živima.
  • Anksiozni alkoholičari - Piju da si smire živce i uklone napetost. Ova skupina ponajviše obuhvaća žene i muškarce iz srednje klase.
  • Alkoholičari depresivci - Žele si nakratko ublažiti simptome depresije, kao što su tuga, očaj i beznađe. Raznolike su dobi, spola i društveno-ekonomske skupine.
  • Muževni alkoholičari -Većinu slobodnog vremena provode u kafićima. To su većinom muškarci svih dobnih skupina, koji se žele praviti važni.
  • Granični ovisnici - Smatraju kafić svojim drugim domom te ga posjećuju danju, navečer, tijekom tjedna ili vikendima. Piju serijski i naiskap.

Začarani krug alkoholizma

Psiholog Hrvoje Maleković objasnio je kako je alkoholizam uz nikotin i kofein najraširenija psihoaktivna tvar koja se naširoko zloupotrebljava. ''Koliko je taj problem važan govori i činjenica da postoji više od četrdeset različitih klasifikacija alkoholizma. Prevencija koja se provodi unazad nekoliko desetljeća postigla je da se ljudi sve rjeđe opijaju na radnim mjestima i u institucijama, a češće vikendom kad popiju veće količine alkoholnih pića. Takav način opijanja naziva se epsilon-alkoholizam, a ponekad i 'binge drinking'. Alkoholizam rijetko dolazi sam, a konzumacija u kombinaciji s drugim psihoaktivnim tvarima naziva se politoksikomanija. Prekomjerno pijenje rašireno je zato što ima bifazični učinak. Ubrzo nakon konzumacije djeluje anksiolitički i stimulirajući, a kasnije depresivno. Iz tog začaranog kruga teško se može izvući bez potrage za stručnom pomoći.''

Klikni za savjete za uklanjanje mamurluka.

Posjeti missZDRAVA.hr