7 razloga zašto bi trebala prestati spavati s mokrom kosom

shutterstock
Navika odlaska u krevet s mokrom kosom ima niz nuspojava - iritacija vlasišta, pucanje kose, glavobolje... Stoga, ako to radiš često, pročitaj zašto bi ipak trebala prestati.
Vidi originalni članak

Može izazvati iritaciju vlasišta

Jesi li ikada iskusila uznemirujući osjećaj svrbeža i iritiranog vlasišta? Ljudi obično za to krive šampon, ali razlog za taj neugodan osjećaj može biti i navika odlaska u krevet s mokrom kosom. Problemi vlasišta, poput peruti, mogu se pojaviti dok spavaš na vlažnoj jastučnici. Nadalje, vlažno i toplo okruženje može povećati i rast bakterija na jastučnicama koje također mogu uzrokovati razne iritacije.

svakim danom sve tanja 5 razloga zašto vam ispada kosa i kako si pomoći

Kosa često bude zapetljana

Vlažna kosa je krhka. Kad odeš u krevet prije nego što osušiš kosu, ona se može zapetljati tijekom spavanja. Ujutro će ti zato kosa biti neuredna i teško će se razdvajati, a to će dodati još jedan stres tvojoj jutarnjoj rutini.

Spavanje s mokrom kosom može prouzročiti glavobolje

Ako odeš u krevet s mokrom kosom, velike su šanse da ćeš se probuditi s glavoboljom. Neki stručnjaci za njegu kose kažu da spavanje s mokrom kosom snižava temperaturu u tijelu i izaziva glavobolju dok se tvoje tijelo pokušava zagrijati. Drugi stručnjaci vjeruju da odlazak u krevet s kosom omotanom u ručnik uzrokuje bol i može ti prekinuti san zbog neudobnosti.

vitamini i rast kose Uz ovih pet vitamina tvoja kosa će biti čvrsta i gusta i brže će rasti

Tvoja kosa postaje naelektrizirana

Odlazak u krevet s mokrom kosom neće dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, ali će utjecati na to kako tvoja kosa izgleda. Vlažna kosa stvara jače trenje o jastučnicu, čineći kosu naelektriziranom. Odvajanje dodatnog vremena za sušenje kose prije spavanja može ti stoga uštedjeti novac koji ćeš potrošiti na proizvode za njeno 'ukroćivanje' drugoga dana.

Neće se stvoriti volumen

Tanka kosa je osjetljiva i nema volumen. Stoga, ako ti imaš takav tip kose, spavanje s mokrom kosom, posebno je štetno za nju. Ona ne može lako dobiti volumen sama po sebi i zato ako redovito odlaziš u krevet s vlažnom kosom, ona će ga imati još manje.

Masna kosa Masna kosa: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji, te postoji li rješenje

Odlazak u krevet s mokrom kosom uzrokuje pucanje kose

Koliko često ti frizer govori o tome da trebaš obrezati vrhove? Navika spavanja s mokrom kosom jedan je od razloga zašto moraš tako često šišati kosu. Budući da je vlažna kosa osjetljiva na lomljenje, okretanje u snu može uzrokovati dodatno lomljenje koje se ne bi dogodilo kada bi ona bila suha.

Uzrokuje iritaciju kože

Spavanje s mokrom kosom utječe ne samo na tvoje vlasište, već i na tvoju kožu. Kad se u snu okrećeš, kosa ti može doći na lice, vrat i leđa. Kombinacija vlažne kose i temperature u tvojoj spavaćoj sobi mogu pružiti savršene uvjete za rast bakterija koje iritiraju kožu, stoga pripazi i radije odvoji vrijeme kako bi ju osušila nego imala neke od spomenutih problema.

prirodne maske za kosu Suha i oštećena kosa: Rješenje su ove 3 domaće maske s maslinovim uljem

Posjeti missZDRAVA.hr