5 savjeta za savršeni detoks crijeva pomoću psylliuma

Guliver/Shutterstock
Kako bi održali zdravlje cijelog organizma, povremeno treba potaknuti crijevnu peristaltiku i tako se osloboditi nakupljenih toksina. Prirodan način za efikasan crijevni detox je uzimanje psylliuma - koji je otkad se pojavio na policama dućana zdrave hrane postao pravi hit među pobornicima zdravih stilova življenja.
Vidi originalni članak

Psyllium ljuskice dobivene su od indijskog trputca. Glavna im je osobina higroskopnost - nakupljanje vode i bubrenje. Ljuskice i prah dobiveni iz ovojnice indijskog trpuca koriste se kao izvor vlakana, 100 g psylliuma ima 350 kcal isključivo iz ugljikohidrata od kojih je oko 71 g vlakana. Ne sadrži proteine i masti. Mogu se koristiti i i za izradu kruha. Osim u zapadnjačkoj fitoterapiji, psyllium ljuskice se često koriste u ayurvedskoj i kineskoj medicini.

  1. Ovo je važno: dostatna količina vode je ključ uspjeha psyllium detoxa. Prvo popij jednu čašu vode. Nakon toga pomiješaj jušnu žlicu psylliuma u čaši vode ili soka i odmah popij. Ne okolišaj jer se psyllium pretvara u gustu želatinoznu masu koju bi bilo nemoguće (ili jako teško) popiti.
  2. Idealno bi bilo da tijekom provođenja psyllium detoxa ne uzimaš lijekove ili dodatke prehrani jer će i oni biti brutalno izbačeni.
  3. Nemoj jesti najmanje sat vremena prije ili poslije uzimanja psylliuma.
  4. Nemoj uzimati više od jedne jušne žlice psylliuma dnevno.
  5. Tijekom dana nastavi s unosom vode ili biljnih čajeva i to najmanje 8 do 10 čaša dnevno kako bi omogućili psylliumu da odradi ovaj prljav ali koristan posao :)

Redakcija je isprobala Psyllium ljuskice za detoks i mršavljenje, pročitaj recenziju. Ako uzimaš lijekove, trudna si ili dojiš ili si u procesu liječenja ne koristi ovaj oblik detoksa.

Zapamti: zdravlje počinje i završava u crijevima. Ako te zanimaju dodatne tehnike detoksa, preporučujemo sjajnu Planetopijinu knjigu autora Dr. Alejandro Jungera, o metodama detoksikacije organizma, Clean.

Posjeti missZDRAVA.hr