4 vrste pića koja svakodnevno konzumiraš, a povećavaju rizik od raka
Loš zrak, konzumiranje određenih namirnica i svakodnevni život u blizini određenih proizvoda i kemikalija može pridonijeti dobivanju raka. Čak i tvoj izbor o tome što piješ svaki dan može imati utjecaj na rizik od raka, prenosi Business Insider. Ovo su ta pića:
Alkohol
Postoji već mnogo dokaza da konzumiranje alkohola doprinosi većem broju slučajeva raka. Ključni sastojaka alkoholnih piće je etil alkohol, a to je kemikalija koja se obično proizvodi od fermentiranog šećera ili škroba s kvascem.
Dio razloga zašto je alkohol opasan je to što iritira tkiva, što olakšava kancerogenim spojevima da uđu u tijelo i uzrokuju oštećenja DNA u tijelu. Znanstvenici su iznova pokazali da konzumiranje alkohola može doprinijeti nekoliko različitih vrsta raka. Doza je također važna - što više piješ, veći je rizik od razvoja različitih vrsta raka, uključujući glavu, vrat, grlo, jetru, dojku i debelo crijevo.
Mnogi ljudi dožive duboku starost iako redovito piju alkohol, ali to ne znači da rizik ne postoji. Postoje, također, neki dokazi da umjerene količine alkohola mogu pomoći u zaštiti od nekih bolesti srca i dijabetesa. Međutim, postoje i genetske predispozicije koje uzrokuju da neki ljudi češće razviju smrtonosne bolesti.
Pića bogata šećerom
Šećer je povezan s više slučajeva raka, a postoje čak i neki dokazi da mogu pomoći tumoru da brže i agresivnije raste. Nedavna 34-godišnja studija na više od 118 tisuća žena i muškaraca diljem SAD-a pokazala je da ljudi koji piju više šećernih napitka imaju veću vjerojatnost da umru od različitih vrsta bolesti, uključujući rak dojke i debelog crijeva.
Posebno je loša ideja piti šećer jer se tekući šećer vrlo brzo upija i probavlja u tijelu. Kad pijemo šećer iz napitaka kao što je sok ili gazirano piće, fruktoza brzo dolazi u jetru, nesmanjena ključnim hranjivim tvarima, kao što su vlakna, koja usporavaju probavu i pomažu da se osjećamo siti.
"Na kraju samo konzumiramo više kalorija tijekom dana, a to dovodi do povećanja tjelesne težine tijekom vremena", nedavno je za Business Insider rekao Vasanti Malik, znanstveni istraživač iz Odjela za prehranu u Školi za javno zdravlje Harvard. Taj porast težine može dovesti do vrsta raka povezanih s pretilosti, uključujući rak dojke i debelog crijeva.
Posebno je zabrinjavajuća činjenica da rak voli koristiti šećer kao gorivo, a isto tako šećer potiče da rak raste brže i agresivnije.
Vrući napitci
Vrući napitci koji se poslužuju do gotovo kipuće temperature mogu povećati rizik od razvoja raka jednjaka. U jednoj nedavnoj studiji, ljudi u sjeveroistočnom Iranu koji piju dvije šalice vrućeg čaja svaki dan također su gotovo udvostručili rizik od raka jednjaka u usporedbi s Irancima koji su čekali da se njihov čaj ohladi.
Srećom, znanstvenici su otkrili da je rizik od raka jednjaka od vrućih pića relativno mali. U iranskoj studiji oko 17 dodatnih slučajeva na 100 tisuća ljudi. Također je vrlo lako izbjeći pića koja su previše vruća za konzumiranje. Budi ljubazna prema svojem jeziku i jednjaku i jednostavno pričekaj nekoliko minuta prije uživanja u šalici čaja ili kave.
Kava?
Ljudi su također sve više zabrinuti zbog rizika od raka kave. Međutim, istraživanja o štetnosti utjecaja kave ometaju i pušačke navike ljudi koji pij kavu. Studija koja je u tijeku, proučava više od 1, 2 milijuna ljudi koji su pušači, bivši pušači ili nepušači. Rezultati su još uvijek preliminarni, ali istraživači su otkrili da ljudi u sve tri kategorije koji su pili dvije dodatne šalice kave ili čaja dnevno imaju povećan rizik od raka pluća.
Tijekom procesa prženja, kava oslobađa kemikaliju koja je povezana s rakom. Kemijski spoj zvan akrilamid koji se ne može ukloniti iz kave prije nego što se konzumira, opasan je kad se konzumira u velikim dozama, ali nema dokaza da je mala doza u kavi štetna za naše tijelo.
Kava također ima mnogo drugih zdravstvenih koristi vezanih uz njega, pogotovo kada je riječ o našem starenju srca. Tim njemačkih istraživača koji je nedavno proučavao kako kofein utječe na način na koji stanice u krvnim žilama djeluju sugerira da oko četiri šalice kave dnevno može biti savršena količina za održavanje zdravog, mladenačkog srca.
Iz dosadašnjih istraživanja jasno je da su šećer i alkohol daleko opasniji.