4 vrste pića koja svakodnevno konzumiraš, a povećavaju rizik od raka

Guliver/Shutterstock
Na neke vrste raka veliki utjecaj ima genetika, ali istina je da određena ponašanja mogu značajno doprinijeti prevenciji
Vidi originalni članak

Loš zrak, konzumiranje određenih namirnica i svakodnevni život u blizini određenih proizvoda i kemikalija može pridonijeti dobivanju raka. Čak i tvoj izbor o tome što piješ svaki dan može imati utjecaj na rizik od raka, prenosi Business Insider. Ovo su ta pića: 

Alkohol

Postoji već mnogo dokaza da konzumiranje alkohola doprinosi većem broju slučajeva raka. Ključni sastojaka alkoholnih piće je etil alkohol, a to je kemikalija koja se obično proizvodi od fermentiranog šećera ili škroba s kvascem. 

Dio razloga zašto je alkohol opasan je to što iritira tkiva, što olakšava kancerogenim spojevima da uđu u tijelo i uzrokuju oštećenja DNA u tijelu. Znanstvenici su iznova pokazali da konzumiranje alkohola može doprinijeti nekoliko različitih vrsta raka. Doza je također važna - što više piješ, veći je rizik od razvoja različitih vrsta raka, uključujući glavu, vrat, grlo, jetru, dojku i debelo crijevo.

Mnogi ljudi dožive duboku starost iako redovito piju alkohol, ali to ne znači da rizik ne postoji. Postoje, također, neki dokazi da umjerene količine alkohola mogu pomoći u zaštiti od nekih bolesti srca i dijabetesa. Međutim, postoje i genetske predispozicije koje uzrokuju da neki ljudi češće razviju smrtonosne bolesti. 

Pića bogata šećerom

Šećer je povezan s više slučajeva raka, a postoje čak i neki dokazi da mogu pomoći tumoru da brže i agresivnije raste. Nedavna 34-godišnja studija na više od 118 tisuća žena i muškaraca diljem SAD-a pokazala je da ljudi koji piju više šećernih napitka imaju veću vjerojatnost da umru od različitih vrsta bolesti, uključujući rak dojke i debelog crijeva. 

Posebno je loša ideja piti šećer jer se tekući šećer vrlo brzo upija i probavlja u tijelu. Kad pijemo šećer iz napitaka kao što je sok ili gazirano piće, fruktoza brzo dolazi u jetru, nesmanjena ključnim hranjivim tvarima, kao što su vlakna, koja usporavaju probavu i pomažu da se osjećamo siti. 

"Na kraju samo konzumiramo više kalorija tijekom dana, a to dovodi do povećanja tjelesne težine tijekom vremena", nedavno je za Business Insider rekao Vasanti Malik, znanstveni istraživač iz Odjela za prehranu u Školi za javno zdravlje Harvard. Taj porast težine može dovesti do vrsta raka povezanih s pretilosti, uključujući rak dojke i debelog crijeva. 

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da rak voli koristiti šećer kao gorivo, a isto tako šećer potiče da rak raste brže i agresivnije. 

Vrući napitci

Vrući napitci koji se poslužuju do gotovo kipuće temperature mogu povećati rizik od razvoja raka jednjaka. U jednoj nedavnoj studiji, ljudi u sjeveroistočnom Iranu koji piju dvije šalice vrućeg čaja svaki dan također su gotovo udvostručili rizik od raka jednjaka u usporedbi s Irancima koji su čekali da se njihov čaj ohladi. 

Srećom, znanstvenici su otkrili da je rizik od raka jednjaka od vrućih pića relativno mali. U iranskoj studiji oko 17 dodatnih slučajeva na 100 tisuća ljudi. Također je vrlo lako izbjeći pića koja su previše vruća za konzumiranje. Budi ljubazna prema svojem jeziku i jednjaku i jednostavno pričekaj nekoliko minuta prije uživanja u šalici čaja ili kave. 

Kava?

Ljudi su također sve više zabrinuti zbog rizika od raka kave. Međutim, istraživanja o štetnosti utjecaja kave ometaju i pušačke navike ljudi koji pij kavu. Studija koja je u tijeku, proučava više od 1, 2 milijuna ljudi koji su pušači, bivši pušači ili nepušači. Rezultati su još uvijek preliminarni, ali istraživači su otkrili da ljudi u sve tri kategorije koji su pili dvije dodatne šalice kave ili čaja dnevno imaju povećan rizik od raka pluća. 

Tijekom procesa prženja, kava oslobađa kemikaliju koja je povezana s rakom. Kemijski spoj zvan akrilamid koji se ne može ukloniti iz kave prije nego što se konzumira, opasan je kad se konzumira u velikim dozama, ali nema dokaza da je mala doza u kavi štetna za naše tijelo. 

Anemija je jedan od simptoma Gastroenterolog otkriva zbog kojih simptoma treba sumnjati na rak crijeva

Kava također ima mnogo drugih zdravstvenih koristi vezanih uz njega, pogotovo kada je riječ o našem starenju srca. Tim njemačkih istraživača koji je nedavno proučavao kako kofein utječe na način na koji stanice u krvnim žilama djeluju sugerira da oko četiri šalice kave dnevno može biti savršena količina za održavanje zdravog, mladenačkog srca.

Iz dosadašnjih istraživanja jasno je da su šećer i alkohol daleko opasniji.

Posjeti missZDRAVA.hr