Zdrav i ispunjen seksualni život: 5 savjeta koje seksualni terapeuti žele da znaš

Guliver/Shutterstock
Seks je veoma važan dio ljubavne veze za ljude svih godina. Nema veze jesi li milenijalac, u srednjim godinama ili se spremaš za mirovinu - nikada nije kasno da naučiš nešto novo.
Vidi originalni članak

Nije bitno spremaš li se tek sada za svoje prvo seksualno iskustvo ili si već iskusna po tom pitanju - određene stvari svi bi trebali o seksu znati, a od koga bolje poslušati savjet nego od seksualnih terapeuta koji su upravo to specijalizirali.

Seks nije isključivo fizički čin

Stephen Snyder, doktor, voditelj podcasta Relationship Doctor na QDT mreži i autor knjige Love Worth Making, za The Independent je rekao kako je prva i osnovna stvar za osobu koja se upušta u seksualnu vezu poznavanje činjenice da je seks nešto više od samog fizičkog čina seksa.

Gledaj ga ravno u oči Što je potrebno za nešto više od samo dobrog seksa?

Prema dr. Snyderu, parovi se često susreću s problemom u kojem misle da je uzbuđenost poželjna samo ako ona kasnije vodi do seksa. No, usporedbe radi, parovi koji su prilikom terapija i upitnika izjavili da su veoma sretni naveli su i kako osjećaju uzbuđenje neovisno o tome vodi li ona do seksa ili ne.

Učestalim ljubljenjem i maženjem održavaju 'vatru' u svojoj vezi, a želja za provođenje vremena s partnerom također je bila opisana kao čest osjećaj. Dakle, maženje nije rezervirano samo za vrijeme prije seksa i ono nije isto što i predigra. 

Orgazmi nisu jednaki za sve...

Sljedeća stvar za koju je doktor Snyder rekao da želi da znaš jest da "nisu svi orgazmi zamišljeni kao jednaki" - te bi partneri trebali razmišljati o uživaju u seksu, a ne o krajnjem cilju u vidu orgazma.

"U idealnom slučaju, orgazam bi trebao biti poput deserta: 'Sjajan način završetka fenomenalnog obroka, ali jedva razlog zašto ste izašli na večeru'", zaključio je.

...ali su važni kako za muškarce, tako i za žene

Međutim, kad je riječ o orgazmima, Sari Cooper, seksualna terapeutkinja i direktorica Centra za ljubav i seks, želi da žene znaju da su "njihovo zadovoljstvo i orgazmi podjednako važni kao i partnerovi".

Prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu The Journal of Sex and Marital Therapy, 37 % žena navelo je da im je potrebna stimulacija klitorisa kako bi doživjele orgazam, u usporedbi sa samo 18 % žena koje su rekle da je sama vaginalna penetracija dovoljna da bi doživjele orgazam. Kao usporednu, The Independent navodi jednu studiju u kojoj je rezultat pokazao da muškarci doživljavaju orgazam u 85 % slučajeva.

seks i što se ne smije Ovih 5 stvari nikako ne bi smjela raditi za vrijeme seksa

"Seks ne uključuje bol"

Nadalje, Cooper navodi četvrtu stavku koju želi da znaš, a to je da seks ne bi trebao uključivati bol. Iako su razlozi zašto žena prilikom seksa može osjetiti bol razni, a suhoća je jedan od najčešćih, to ne znači da je bol normalna i ne bi ju trebala trpjeti već bi trebala potražiti profesionalnu pomoć.

Međusobno poštovanje

Kao zadnju stavku, Cooper navodi želju da ljudi budu svjesni onoga što se podrazumijeva pod imenom "seksualno poštovanje" - pojam koji je smišljen kako bi opisao "artikulaciju između partnera - o njihovim željama i vještinama te o prihvaćanju istih."

Kako bi postigla zdrav i ispunjavajuć seksualni život ključno je da s partnerom možeš razgovarati o onome što želiš, a sve to započinje prvotnim uzajamnim poštovanjem prema seksualnosti, vlastitome tijelu, ali i prema partneru.

istraživanje Učestali seks može odgoditi menopauzu

Posjeti missZDRAVA.hr