Sindrom dobre djevojke, fina i nesretna: Znakovi da si jedna od njih

Guliver/Shutterstock Dobre djevojke često zanemare svoje potrebe zbog potreba ljudi do kojih im je stalo i to ih u konačnici ipak čini nesretnima
Zbog sindroma dobre djevojke, mnoge žene će zaboraviti na sebe i svoje potrebe kako bi udovoljile drugima i brinule o njima.
Vidi originalni članak

Mnoge žene našle su se u situacijama u kojima su pokušavale ugoditi drugima. Neke su s godinama ili zbog emocionalne iscrpljenosti postale svjesne svoje situacije i odlučile se na promjene. Međutim, neke ne uspijevaju ni shvatiti koliko je njihova situacija štetna i nepravedna. Upravo zbog toga se javlja sindrom dobre djevojke.

Sindrom dobre djevojke se javlja kod žena i djevojaka koje su naučile biti uslužne, ljubazne i poslušne. U svojoj potrebi da udovolje svima, izgubile su sebe. One su odrasle osobe koje nisu u stanju reći “ne”, izraziti neslaganje ili zahtijevati svoja prava, ne mogu se obraniti i dati prednost sebi.

Sindrom nastaje u djetinjstvu

Iako se karakteristike poput niskog samopoštovanje, manjka asertivnost, emocionalne ovisnosti mogu pojaviti i kod dječaka, sindrom dobre djevojke odraz je nejednakog odgoja koje žene tradicionalno dobivaju.

Dječaci od rođenja primaju poruku da trebaju biti snažni, neovisni i ambiciozni. Djevojke se, s druge strane, pozivaju da budu dobre, pristojne, tihe i pokorne. Potiče ih se da ulažu u svoje odnose, da budu pune razumijevanja i suosjećanja te da zasluže naklonost drugih tako što će se pridržavati onoga što se od njih očekuje. Tako nauče potisnuti svoj bijes i tugu, svoje neslaganje i svoja kritička mišljenja. U međuvremenu stavljaju masku ljubaznosti i blagosti koja na kraju postaje zatvor.

U djetinjstvu se stvara osobnost, kada se uče ponašanja i društvene strategije i kada se uči kako se nositi sa svojim emocijama. Iz tog razloga, kada je izraz individualnosti potisnut od početka, te žene trpe razne posljedice u svom odraslom životu. 

Znakovi sindroma dobre djevojke

Mnoge žene možda neće ni shvatiti da nesvjesno udovoljavaju drugima jer im je to postala navika, a pogotovo neće odmah shvatiti koliko to može biti štetno. Dakle, obrati pozornost na sljedeće znakove kako bi prepoznala imaš li sindrom dobre djevojke:

  • Osjećaš da tvoja sreća ovisi o tvojim društvenim odnosima. Kada se bliska osoba malo udalji, odmah postaješ tjeskobna, počinješ se pitati što si krivo učinila i na sve načine pokušavaš to popraviti.
  • Uslužna si, velikodušna i susretljiva. Uvijek si dostupna drugima. Nastojiš im olakšati život i riješiti njihove probleme. Nesposobna si odbiti zahtjeve onih oko tebe, čak i ako je to protiv tvojih želja ili preferencija.
  • Teško ti je izraziti svoje mišljenje, pogotovo ako je protiv mišljenja drugih. Bojiš se odbijanja i sukoba pa uvijek izbjegavaš gnjaviti ili smetati drugima.
  • Ono što drugi misle o tebi jako te brine i čak može kontrolirati tvoj život. Ne dopuštaš si da izraziš ljutnju ili pogriješiš.
  • Uvijek stavljaš sebe na zadnje mjesto. Teško ti je zahtijevati svoja prava, braniti se i usprotiviti se. Ako u bilo kojem trenutku to učiniš, odmah osjećaš veliki teret krivnje.

Sposobnost koja ti pomaže razumijeti druge Što je empatija i može li je biti previše ili premalo?

Kako prevladati sindrom dobre djevojke?

Žene koje pate od sindroma dobre djevojke žive otuđene od sebe, ne znaju tko su i ne dopuštaju si to otkriti ili izraziti. Oblikovane su prema potrebama i željama drugih. Bez vanjskog odobrenja, osjećaju se kao da su u opasnosti. To uzrokuje nesreću, nezadovoljstvo, strah i emocionalnu iscrpljenost i utječe na napredak u poslu, na njihovu dobrobit i na sve njihove odnose. Zato je važno napraviti promjene od trenutka kada shvatiš da možda patiš od sindroma dobre djevojke:

  • Redefiniraj svoje prioritete. Moraš poći od činjenice da su te možda roditelji tako odgojili pa će tvoj zadatak biti odviknuti se od naučenog i postaviti nova uvjerenja i ciljeve. Budi svjesna da tvoj prioritet moraš biti ti sama. Svaki dan se podsjećaj na važnost obrane, vrednovanja i poštivanja sebe.
  • Poveži se sa svojim emocijama. Kada postavljaš druge kao svoj emocionalni kompas, odvajaš se od vlastitog smjera. Dakle, počni obraćati pažnju na ono što osjećaš u svakom trenutku i prihvati svaku emociju koja dođe. Nemoj ih potiskivati ​​i ne osuđuj sebe zbog nekog posebnog osjećaja jer imaš pravo na to.
  • Izrazi se. Nemoj skrivati ​​svoje neslaganje ili nezadovoljstvo. Prije nego što prihvatiš mišljenja drugih, upotrijebi kritičko razmišljanje i zapitaj se što misliš. Dopusti sebi da to izraziš bez straha koliko god u početku bilo neugodno.
  • Traži ono što ti je potrebno i zahtijevaj poštovanje. To se odnosi na radno mjesto, kao i na društvene i romantične odnose. Makni fokus s pokušaja da ugodiš drugima.
  • Napusti ulogu spasiteljice. Nije tvoj posao rješavati tuđe probleme, olakšavati im život ako to ne traže od tebe ili trpjeti njihovu drskost ili nepoštovanje, bez obzira koliko ih voliš.

Iako ovo nije tako jednostavno napraviti jer će se pojaviti strah od toga da ćeš nekoga razočarati i izgubiti naklonost, važno je da ne odustaneš i da budeš ustrajna u tome. Ako se ponovno povežeš sama sa sobom, shvatit ćeš koliko je to korisno i oslobađajuće pa ćeš htjeti nastaviti dalje. 

praznina često nastaje zbog rutine 7 svakodnevnih emocija i što nam poručuju

Posjeti missZDRAVA.hr