Razlikuješ li pozitivno suosjećanje od onog koje ti truje život

Guliver/Shutterstock
Ako na vrijeme ne shvatiš da patiš od pretjeranog suosjećanja to te može istraumatizirati i dovesti do "sagorijevanja".
Vidi originalni članak

Suosjećanje je kvaliteta koja je korisna za naše osobne odnose. Osim što se stavljamo u tuđe cipele, to nam omogućuje da opažamo i razumijemo njihove emocije. Međutim, previše suosjećanja može nas navesti da patimo od stanja koje psiholog Charles Figley definira kao umor od suosjećanja.

Znakovi umora od suosjećanja?

To se događa kada je netko suosjećajan i previše se brine o emocionalnoj boli drugih ljudi. Ovo se događa ljudima koji su pretjerano suosjećajni. Gotovo kao da bol drugih ljudi postaje njihova vlastita.Posljedica je - umor od suosjećanja.

Neki od simptoma umora izazvanog pretjeranim suosjećanjem su:

  • emocionalna iscrpljenost
  • osjećaju se usamljenosti
  • zbunjenost
  • potreba za potiskivanjem emocija.

 

Srećom, kao što smo istaknuli, postoje određeni alati koji omogućuju 'liječenje' ovog stanja i njegovo sprječavanje. Svjesnost o njima korisna je iz nekoliko razloga.

  • Prvo, pomoći će nam da ne budemo zarobljeni emocijama drugih ljudi. 
  • Drugo, omogućuje nam da zadržimo psihološku udaljenost kako bismo zaštitili svoje blagostanje i regulirali vlastito raspoloženje.

Empatija nastaje u mozgu Suosjećanje je moguće ako možemo zamisliti bol druge osobe

 

Kako se zaštititi od pretjeranog suosjećanja

Za pretjerano suosjećajne osobe može biti vrlo korisno, ako nauče povući crtu između svojih i tuđih emocija. jer tako mogu  izbjeći niz negativnih simptoma vezanih za pretjeranu suosjećajnost kao što su: nametljive misli, gubitak energije, povećana tjeskoba, somatizacija negativnih emocija ili apatija.To je osobito korisno, ako pretjerano suosjećajna osoba radi posao zbog kojeg često dolazi u kontakt s osobama kojima je potrebna pomoć.

 

Neke od stvari koje mogu pomoći:

Interakcija s prijateljima - pomaže smanjiti emocionalni teret. Razmjena mišljenja s prijateljima može pomoći da se suočimo s problemima.

  • Podrška obitelji - razgovor s članovima obitelji je također jedan od načina koji pomaže da se napravi odmak od problema. 
  • Aktivnosti u slobodno vrijeme - sport ili hobiji, kao što je vrtlarstvo, daju nam vremena za sebe.
  • Odvoji vrijeme za sebe - zaslužuješ jednaku količinu skrbi i ljubavi koju daješ drugima.

Njuše kosti svojih mrtvih, čak i stare, izbijeljene na suncu, i miluju ih surlom Što je slonovsko suosjećanje?

 

Važno je napomenuti da ne bismo trebali prestati biti suosjećajni. Umjesto toga, ovi bi alati trebali poslužiti kao strategije za očuvanje vlastite dobrobiti. Umor od suosjećanja može nas natjerati da se osjećamo krivima. Konkretno, može doći do takvog zasićenja da osoba pomisli da je izgubila sposobnost empatije. Međutim, to je samo rezultat suosjećanja bez znanja kako se zaštititi i regulirati vlastite emocije.

Posjeti missZDRAVA.hr