Koja je boja savršena za različite prostorije u tvom domu?

shutterstock
Boja sobe u prostoriji u kojoj boraviš može utjecati na to kako se osjećaš, navode psiholozi. Dok ti crvena može pomoći da se fokusiraš, plava će te smiriti. Oslikavanje određenih soba i prostora određenom bojom može ti stoga pomoći da postigneš ono što želiš, bilo da je to strast, sreća ili potreba za jačim, odnosno slabijim apetitom.
Vidi originalni članak

Žuta za kuhinju

Žuta boja pojačava proizvodnju serotonina u ljudskom tijelu i povećava naš apetit, što ju čini najprikladnijom bojom za kuhinju. To je i razlog zašto je većina interijera u restoranima žute boje ili sadržava dodatke spomenute boje, prenosi Bright Side.

Odjeća, hrana, boja zidova Boje i kako ih primjenjivati? Plava za jasno izražavanje, crvena protiv umora...

Crvena za kućni ured ili sobu za vježbanje

Prema stručnjacima, crvena boja čini ljude produktivnijim. Kada ljudi rade u uredu ili sobi koja je crvene boje, njihova se brzina reakcije tijekom razmišljanja povećava. Stoga, ako si se pitala u koju to boju trebaš pobojati sobu za vježbanje ili kućni ured, crvena je ona kojoj trebaš težiti.

Plava za spavaću sobu

Plava boja smiruje i ispunjava svaku prostoriju spokojem. Ona je jedna od boja koju je veoma lako za gledati, ona opušta i snižava puls. Budući da je spavaća soba mjesto za opuštanje, plava boja idealna je za nju.

Žuta je boja oslobađanja misli, ideja i navika Boje i njihova značenja: Otkrij zašto te privlači određena boja

Siva za hodnike i ulazne prostorije

Prema riječima poznate dizajnerice interijera, Susan Bednar Long, siva boja je najprikladnija za ulazne prostorije i hodnike, jer je neutralna u odnosu na ostale prostorije. To je jednostavna, ali elegantna boja koja mijenja svoj ton ovisno o svjetlosti koja ulazi u prostoriju i upravo to podarit će im jedinstven izgled.

Lila boja za prostorije u kojima učiš ili se baviš hobijima

Lila ili ljubičasta nijansa duboko je povezana s maštom i kreativnošću. Leonardo da Vinci vjerovao je da se snaga meditacije povećava za 10 puta kada se ona izvodi na ljubičastom osvjetljenju. Stoga, oslikavanje svoje radne sobe ili one u kojoj puno čitaš, oslikavaš ili nešto izrađuješ ovom bojom zasigurno će ti pružiti kreativan poticaj.

Narančasta za dnevnu sobu

Narančasta boja može učiniti da se osjećaš uzbuđeno i entuzijastično, dok istovremeno evocira osjećaje topline. Narančasta je zbog svojih svojstava dakle najprikladnija za dnevne sobe ili temeljne dijelove tvojeg doma u kojima provodiš veoma mnogo vremena.

Strah i karakter Strah otkriva karakter: Lideri se boje paukova, perfekcionisti javnog nastupa

Svijetlo zelena za boju sobe novorođenčeta

Boja u kojoj je oslikana soba tvojeg djeteta zaista može utjecati na njihov razvoj. Zbog toga je najprikladnija boja za njih upravo svijetlo zelena. Ona ima smirujući učinak i predstavlja zdravlje, smanjuje pritisak i može pomoći bebi da mirno spava.

Posjeti missZDRAVA.hr