Kako zračiš tako i privlačiš. Zašto si nezadovoljna svojim životom?

Guliver/Shutterstock Dobre djevojke često zanemare svoje potrebe zbog potreba ljudi do kojih im je stalo i to ih u konačnici ipak čini nesretnima
Odavno je poznato da prema zakonima privlačnosti naši stavovi i očekivanja oblikuju naš život, a sada je i kognitivna znanost počela potvrđivati te tvrdnje. Nedavna istraživanja su pokazala da osobe koje imaju više samopouzdanja i optimizma lakše savladavaju životne prepreke.
Vidi originalni članak

Pozitivan stav prema životu i vjera u sebe donose povećanu moždanu aktivnost i lakše rješavanje životnih problema, navode rezultati najnovijih istraživanja zakona privlačnosti. Također, pozitivan stav prema drugima zauzvrat donosi kvalitetnije međuljudske odnose.

Ako ti je dosta svega vrijeme je da stvoriš novu sebe

Iz toga slijedi da osobe koje su kronično nezadovoljne sobom i drugima vjerojatno veže jedan zajednički problem - niska količina samopouzdanja i nerealna očekivanja. Kako se boriti protiv toga?

Dobre prilike će same doći

Iako zakon privlačnosti uključuje dozu oslanjanja na intuiciju, to ne znači da trebaš prestati aktivno raditi na vlastitom uspjehu. Nerealno je očekivati da će ti dobre prilike samo pasti u krilo, dok ti skrštenih ruku sjediš i čekaš dok se ne pojave. Uz to, zar zbilja želiš ovisiti isključivo o nečijoj dobroj volji da ti pomogne ili raspoloženju u datom trenutku?

Radije prihvati činjenicu da uspjeh nikada nije poklonjen nego zaslužen. Radi na sebi, svom obrazovanju i sposobnostima. S vremena na vrijeme isprobaj nešto novo, upoznaj nove ljude i proširi svoje vidike na neke nove kulture i svjetonazore. 

Znakovi koji govore da bi trebala više brinuti o sebi

Na kraju, ne čekaj da prilike pronađu tebe nego kreni u svijet i ti pronađi njih, a kad ih pronađeš, onda zgrabi ono što ti pripada.

Svi me moraju voljeti

Riječima dr. Housea, "ako te nitko ne mrzi, znaj da nešto pogrešno radiš". Ne postoji osoba na ovom svijetu koja može apsolutno svakom odgovarati i sa svima se slagati, osim osobe koja mijenja lica po potrebi.

Pravu tebe, sa svim tvojim manama i vrlinama, neki će obožavati, drugi ignorirati, a trećima ćeš ići na živce. To je dio života. Ne dozvoli samoj sebi da upadneš u zamku ovisnosti o tuđem mišljenju. Pokušaji da ugodiš drugima u svemu obično završe tako da ne ugodiš nikomu, pa ni samoj sebi.

Kako preboljeti i oprostiti izdaju voljene osobe

Razvijaj samopoštovanje i osjećaj vlastite vrijednosti, bez opterećenosti mišljenjima okoline.

Život je fer

Da još jednom ponovimo floskulu koju si vjerojatno čula već milijun puta u životu - život nije fer. Svi to zapravo znamo na teorijskoj razini, a opet je teško to prihvatiti onda kada to osjetiš na vlastitoj koži.

Kako pravilno izražavati svoju ljutnju

Možda poželiš prekrižiti ruke i čekati da svemir poravna račune, ali to nije rješenje. Tu pravdu koju svi mnogo puta čekamo, najčešće ne dočekamo, pa iz toga izvuci vrijednu lekciju.

Kada te život gurne korak unatrag, ti se saberi i vrati mu udarac tako što ćeš napraviti dva koraka unaprijed. Koncentriraj se na sebe, umjesto na gorčinu i osvetu onima koji su ti nešto skrivili. To nije lako, ali dugoročno je itekako isplativije za tvoj uspjeh i osobni rast, kao i za živce.

Drugi mi mogu čitati misli

Ovo je posebno problematična stavka u vezama, ali može donijeti komplikacije i u drugim vrstama odnosa. Važno je da drugima jasno daš do znanja što želiš. Ako samo šutiš ili se polovično izraziš, nemaš pravo kriviti drugu stranu za svoje nezadovoljstvo.

Kvalitetna komunikacija je ključ zdravog odnosa. Zato drugi put, prije nego poželiš baciti partnera kroz prozor, razmisli što si mu točno i na koji način rekla.

Svi se moraju složiti sa mnom

Koliko god svi volimo da stvari idu onako kako nama odgovara, moraš prihvatiti činjenicu da život ne funkcionira tako. Ono što je tebi očito, nekom drugom je potpuno nelogično i sl. Različita životna iskustva, osobni stavovi i karakteri stoje iza svakog od nas i projiciraju različite poglede na svijet, što je potpuno prirodno.

Nauči prihvatiti da život nije crno bijel i da može postojati više točnih odgovora na neko pitanje. Nije loše čuti kako neka situacija izgleda iz drukčije perspektive, a i život bi bio poprilično dosadan kada bi svi mislili i postupali jednako.

Stvari će me usrećiti

Svaki puta kada pročitam nešto ovako, sjetim se kako su mi mnogo puta rekli da je lakše plakati u Lamborghiniju nego u Yugu. Imala ti milijune na računu ili preživljavala od prvog do prvog, suze su suze i podjednako bole.

Naravno da svi volimo prištiti sebi nešto lijepo, ali sreća ipak počiva na temeljima koji se ne mogu kupiti novcem, poput ljubavi i zdravlja. U nedostatku tih elemenata, možeš početi pomahnitalo kupovati sve i svašta, u pokušaju da ispuniš tu prazninu. Nažalost, praznina koja nije nastala zbog materijalnog ne može se ni ispuniti materijalnim.

Kad si "u banani" najgore je sjediti doma

Radije ulaži novac u izgradnju sebe kao osobe. Postoje razni tečajevi, radionice, aktivnosti i putovanja, koja će te obogatiti iskustvima i ispuniti iznutra.

Neću uspjeti

Ako sama sebi govoriš da nećeš uspjeti u nečemu, pripremaš se za to da tako stvarno i bude. Umjesto toga, radije pokušaj razviti pozitivna očekivanja.

Čajem, vježbanjem i meditacijom protiv tjeskobe

Možda i nećeš uspjeti, ali to nije kraj svijeta. Nastavit ćeš dalje sa životom i voditi neke nove bitke. Jedan neuspjeli projekt ne znači da si ti jedan veliki neuspjeh. Usponi i padovi su samo dio ciklusa života.

Posjeti missZDRAVA.hr