Kako se zaštititi od obmane, odbacivanja ili iskorištavanja u ljubavi?

Guliver/Shutterstock
Jedan od naših najvećih strahova je davanje naše ljubavi nekome tko izda naše povjerenje. To ti se vjerojatno već dogodilo, to se događa većini nas tijekom cijelog života. Nekima je lekcija uklesana u sjećanju. Nikada više nikome ne vjeruju u potpunosti jer ne mogu podnijeti pomisao da će to ponovo proći.
Vidi originalni članak

Bilo da se radilo o razvodu, laži, aferi ili propuštenom obećanju, ljudi koje volimo mogu nas izdati na tisuću različitih načina.
Neke su izdaje poput posjekotina od papira koje zabole, ali brzo prođu, dok druge zacjeljuju vrlo, vrlo sporo. Kako se možeš zaštititi od obmane, odbacivanja ili iskorištavanja u ljubavi? Kako možeš znati da srce daješ pravoj osobi? Evo nekoliko ideja.

Ne daj mu odmah svoje povjerenje

Zaljubljivanje obara s nogu. Kad si zaljubljena, ti si u drugoj stvarnosti. Sve je lijepo, sve je u redu. Naočale u ružičastoj nijansi preobražavaju tvog odabranika od običnog muškarca u viteza. Vaši zajednički doživljaji čine ti se jedinstvenim, ali ne zaboravi da je nova ljubav jedan oblik opijenosti jer se određeni hormoni pojačano luče. Ne možeš svog voljenog objektivno pogledati dok ne prođe medeni mjesec, tak onda naočale postaju bistrije. Priroda nas je tako dizajnirala s razlogom. Intenzivna povezanost novih ljubavnika drži ih dovoljno dugo da začnu, rode i odgoje dijete do dječjeg uzrasta i osiguravaju nastavak vrste.

Ali ovih dana nismo toliko zainteresirani za prijenos svojih gena kao što smo za pronalaženje kompatibilnog partnera. Najbolje što možeš u toj situaciji je da si priznaš kako u tom trenutku ne vidiš svog voljenog u pravom svjetlu i da uživaš u trenutku. Suči se s tim da si zaljubljena i prema tome opčinjena te pričekaj s ukazivanjem punog povjerenja bez obzira koliko si strastvena u tom trenutku. Pričekaj da proživite određene stvari prije nego se upustiš u velike projekte s njim. 

draga ja... Pismo koje upućujem mlađoj sebi i puno bi mi pomoglo da sam ga dobila ranije


Znat ćeš da ga vidiš realnije kada shvatiš da osim vrlina ima i poneku manu. On nije savršen. Ne mislite o svemu isto i  ponekad ćete se svađati. Kraj razdoblja medenog mjeseca možeš doživjeti poput kante hladne vode bačene na tvoju glavu, ali na nju treba gledati kao na otrježnjenje. To je šok, ali je potreban. Na kraju ćete morati vidjeti istinu jedno o drugome. Pod jasnim dnevnim svjetlom otkrit ćeš da mu možeš vjerovati neke stvari, a druge ne. Možeš mu vjerovati da je vjeran i brine o tebi, ali možda previše troši i ne zna kupiti prave namirnice. I to je dovoljno fer. Povjerenje treba biti realno.

ljubomora i samopouzdanje Saznaj je li tvoja ljubomora otišla predaleko i što učiniti u tom slučaju?

Povjerenje i poštovanje idu ruku pod ruku

Neki će te muškarci pitati: "Zašto mi ne vjeruješ? Zar me ne voliš? Ako mi ne vjeruješ, onda me ne voliš." Ovaj argument zvuči uvjerljivo. Ima smisla da bi trebala vjerovati nekome koga voliš. Ali, on osjeća voliš li ga ili ne i zapravo ovaj argument koristi u svrhu manipulacije. Koristi ono što osjećaš prema njemu. Voljeti nekoga i vjerovati toj osobi dvije su različite stvari. Samo pitaj bilo kojeg roditelja, mnogi od njih će ti reći da obožavaju svoju djecu, ali im ne vjeruju.  Povjerenje se mora uskladiti s određenim situacijama i biti temeljeno na iskustvu. Čovjek koji te poštuje shvatit će to. Neće vršiti pritisak na tebe da radiš nešto što ne želiš. Shvatit će da za povjerenje treba vremena. Općenito, što više te poštuje, više mu možeš vjerovati. Što manje te poštuje, manje povjerenja zaslužuje.

Misionarski ili na boku Omiljena poza u seksu otkriva tvoju i njegovu osobnost

Kad imaš povjerenja, prihvati rizike

Ljubav je rizik. Bez obzira na to koliko ste pažljivi jedno prema drugome, uvijek postoji šansa da stvari pođu pogrešno. Onog trenutka kada zavoliš nekoga drugog, otvaraš se tome da budeš povrijeđena. Ne možeš znati kakav će biti rezultat. A to nije nužno loše. Najveći uspjesi često zahtijevaju velike rizike. Ne možete pobjeći od povrijeđenosti, ako se želiš otvoriti ljubavi. Ono što trebaš znati je da bez obzira što se dogodilo, možeš se nositi s tim. Daj sebi dozvolu da pogriješiš. Prihvati rizike svojstvene ljubavi. Vjeruj da si dovoljno jaka jer povjerenje koje daješ vlastitim snagama je put prema otkrivanju skrivenih rezervi, snalažljivosti i nove budućnosti koja te očekuje. Također se potrudi da učiš o muškoj i općenito ljudskoj psihologiji jer ćeš tako lakše pomoću manjih znakova protumačiti što od koga možeš očekivati.

 

Posjeti missZDRAVA.hr