Kako prestati sve shvaćati osobno i biti opušteniji?

Freepik
Tuđa ponašanja i komentari često odražavaju njihove vlastite probleme, a ne vašu vrijednost.
Vidi originalni članak

Znate onaj osjećaj kad vam jedna jedina rečenica pokvari cijeli dan? Kao da se zaglavi na replayu u vašoj glavi i ne možete je izbaciti. To je taj trenutak kad shvatimo da imamo tu nezgodnu naviku da sve uzimamo previše k srcu. Ali zašto je to tako? Jedan od glavnih krivaca je naš unutarnji kritičar, onaj glas u glavi koji nam stalno šapuće da nismo dovoljno dobri. Kada taj glas postane preglasan, svaka kritika ili negativna povratna informacija postaje potvrda našeg najdubljeg straha – straha od odbacivanja. Budući da svi želimo pripadati i biti prihvaćeni, strah od toga da ćemo biti odbijeni ili isključeni iz društva nas čini podložnima tuđim mišljenjima. Zbog toga, kad netko izgovori nešto što zvuči kao kritika, mi to automatski povezujemo s našom vrijednosti i osjećamo se loše.

Naučite odvojiti sebe od tuđih komentara

Svi smo ponekad skloni previše ozbiljno shvatiti tuđe riječi, ali to ne znači da smo osuđeni na život u sjeni straha od odbacivanja. Prema Ethanu Krossu, vodećem stručnjaku za upravljanje emocijama, postoji način kako umiriti našeg unutarnjeg kritičara i pretvoriti ga u pouzdanog saveznika. U svojoj knjizi "Glas u glavi" on nam pokazuje kako preuzeti kontrolu nad mislima i emocijama.

Ključ za prestanak uzimanja stvari osobno leži u razumijevanju da tuđa ponašanja često odražavaju njihove vlastite probleme, a ne našu vrijednost, naglašava Kross. Kada se suočimo s kritikom, možemo se zapitati: "Je li ovo zaista povezano sa mnom ili govori više o toj osobi?“ A ako nas i nakon toga tuđa izjava ili postupak još uvijek muči, možemo isprobati još jedan koristan trik. Prema Krossovom istraživanju, razmišljanje o problemu kao da se događa nekoj drugoj osobi može nam pomoći da se emocionalno udaljimo od situacije i da je objektivnije procijenimo.

Zamislite da se ista situacija dogodila vašoj najboljoj prijateljici. Kako biste ju utješili? Vjerojatno biste joj rekli da prestane razmišljati o tuđem komentaru jer ta osoba vjerojatno ne razmišlja o njoj. Upravo je to suština ovog pristupa – kada se distanciramo i sagledamo situaciju iz perspektive treće osobe, lakše shvaćamo da mnogi komentari nemaju veze s nama. Većina ljudi toliko je usredotočena na vlastite živote da im često ne pada na pamet razmišljati o nama. Zato se opustite – i znajte svoju vrijednost. 

@beingandbecomingavi choose not to let their poison dim your light✨. . #selfimprovement #selfimprovementdaily #booktok #booktoker #selfhelpbook #donttakethingspersonally #motivation #selfawareness #personalgrowth #inspirational #thefouragreements ♬ There Is a Place - Deeper Soaking Worship

 

Zavedi samopuzdanjem! Tri jednostavna načina kako ojačati samopuzdanje

Posjeti missZDRAVA.hr