Godine života u kojima su muškarci najskloniji preljubu

shutterstock Ljubavna afera neće nikoga učiniti sretnim, jer biti preljubnica ima visoku cijenu
Iako i muškarci i žene često bivaju uhvaćeni u ljubavnim aferama, ipak, studije provedene u SAD-u pokazuju da je vjerojatnije da će muškarci počiniti nevjeru.
Vidi originalni članak

Opsežno istraživanje objavljeno u američkom časopisu AARP pokazalo je da je 46 posto muškaraca prijavilo varanje svojih partnerica u prošlosti, u usporedbi s 21 posto žena. Drugo izvješće Instituta za obiteljske studije (IFS) pokazalo je da u brakovima čak dvostruko više muškaraca vara. Ali podaci IFS-a također pokazuju da dob igra važnu ulogu u tome tko vara, koliko i kada.

Među onima mlađima od 30 godina, broj oženjenih muškaraca i žena koji varaju je otprilike jednak (10 posto naspram 11 posto). Međutim, kako starimo, jaz između koliko muškaraca i koliko žena vara raste.

Stopa nevjere među muškarcima najviša je u 70-ima!

Koristeći podatke iz Općeg socijalnog istraživanja iz 2017. godine, IFS je otkrio da 20 posto muškaraca i 13 posto žena kaže da su imali spolne odnose s nekim drugim, a ne sa supružnikom. No kasnije, među onima u dobi od 50 do 69 godina, oko 24 posto muškaraca vara, u usporedbi sa 16 posto žena. Nakon toga, u dobi od 70 do 79 godina, 13 posto žena i 26 posto muškaraca vara partnere.

Psiha i seks Iako su muški i ženski motivi za flert različiti, krajnji cilj je isti

Zanimljivo je da i u kasnijim godinama taj broj ostaje relativno visok za muškarce: 24 posto muškaraca starijih od 80 godina izvještava o varanju, dok samo 6 posto žena govori to isto. Na temelju podataka, žene prijavljuju najveću stopu nevjere u 60-ima, ali stopa naglo pada u 70-ima i 80-ima.

Povijesni podaci sugeriraju da su muškarci češće bili ti koji su varali. No, devedesetih je stopa nevjere dosegla vrhunac među muškarcima u 50-im godinama. U tom su desetljeću života stariji muškarci rjeđe varali od onih koji su bili u srednjim godinama. Zatim se, 2000. godine, najveća stopa nevjere preusmjerila na muškarce u 60-ima. Sad se, čini se, ta brojka popela još više, u 70-e godine.

"Učinak generacije vjerojatno će pridonijeti ovoj promjeni rodne razlike u nevjeri. Amerikanci rođeni četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća izvijestili su o najvišim stopama izvanbračnog seksa, možda zato što su upravo oni dio prve generacije koje su postale punoljetne tijekom seksualne revolucije," zaključuje dr. Wendy Wang, direktorica istraživanja na IFS-u.

Otkrij koji horoskopski znakovi su skloni varanju u vezi ili braku Horoskopski znakovi i sklonost prevari

Posjeti missZDRAVA.hr